Акне вулгарис

апр. 2, 2022 | Здравна информация

Акне вулгарис или само акне е често кожно заболяване, засягащо около 60-70% от населението в даден етап от живота. При около 20% акнето протича тежко и води до психични и кожни остатъчни промени.

Акнето се характеризира с развитието на невъзпалителни неинфламаторни, отворени или затворени комедони и инфламаторни папули, пустули и нодули. Акнето засяга областите на лицето, горната част на гръдния кош и гърба. За ключов се приема генетичния фактор. При наличие на двама родители с акне, вероятността за развитие на кожното заболяване при детето е 75%. Ако само един от родителите е имал акне, то тогава вероятността е 25%.

Допълнителни фактори са: отделянето на повишени количества мастен секрет, наличие и активност на бактерия Propionibacterium acnes.

Най-често акнето се наблюдава под следните форми:

– Acne comodeonica – множество отворени и затворени комедини, разположени предимно в областта на челото, бузите, носа

– Acne papulopustulosa – най-често комедоните се съпътстват от възпалителни изменения като папули и пустули

– Acne conglobata – тежка форма, при която заедно с комедоните, папулите и пустулите, характерни за обикновеното акне, покожата се развиват различни по големина възловидни и кистозни изменения.

Козметичните препарати могат да влошат акнето. Някои медикаменти могат да промотират развитието на акне. Бременността също е свързана с обостряне. Излагането на слънчева светлина може да доведе до подобряване или влошаване. Неправилното третиране на промените по кожата при акне може да доведе до козметични нарушения и усложнения които да влошат състоянието, а също така и до много тежки промени в кожата. Забранява се изстискването на пъпките, особено на тези които са разположени по лицето.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист-дерматолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за дерматолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75

Най-ново