Алергичен конюнктивит

сеп. 29, 2023 | Здравна информация

Алергичният конюнктивит е възпаление на конюнктивата, причинено от алергична реакция. Алергичните реакции, причинени например от алергени във въздуха, могат да възпалят конюнктивата. Зачервяване, сърбеж, подуване, сълзене и жилав секрет са чести. Различни капки за очи могат да помогнат за намаляване на симптомите и възпалението.

Конюнктивата (мембраната, която очертава клепача и покрива бялото на окото) съдържа голям брой клетки от имунната система (наречени мастоцити), които отделят химични вещества (наречени медиатори) в отговор на различни стимули (като полени, спори на плесени или прахови акари). Тези медиатори причиняват възпаление в очите, което може да бъде кратко или продължително. Около 20% от хората имат някаква степен на алергичен конюнктивит. 

Сезонният алергичен конюнктивит (конюнктивит със сенна хрема) и целогодишният или целогодишен алергичен конюнктивит (атопичен конюнктивит, атопичен кератоконюнктивит) са най-често срещаните видове алергични реакции в очите. Сезонният алергичен конюнктивит често се причинява от спори на плесени или полени от дървета, плевели или треви, което води до типичната му поява през пролетта и началото на лятото. Плевелните полени са отговорни за симптомите на алергичен конюнктивит през лятото и ранната есен. Целогодишният алергичен конюнктивит се среща целогодишно и най-често се причинява от акари или животински пърхот.

Пролетният кератоконюнктивит е по-сериозна форма на алергичен конюнктивит, при която стимулантът (алергенът) не е известен. Състоянието е най-често срещано сред момчетата, особено тези на възраст от 5 до 20 години, които също имат екзема, астма или сезонни алергии. Пролетният кератоконюнктивит обикновено се появява отново всяка пролет и отшумява през есента и зимата. Много деца надрастват състоянието до ранна зряла възраст. Възпалението на конюнктивата, причинено от вирус или бактерия, за разлика от алергичната реакция, се нарича инфекциозен конюнктивит.

Симптоми на алергичен конюнктивит

Хората с всички форми на алергичен конюнктивит развиват силен сърбеж и парене в двете очи. Въпреки че симптомите обикновено засягат еднакво и двете очи, рядко едното око може да бъде по-засегнато от другото. Конюнктивата се зачервява и понякога се подува, което придава на повърхността на очната ябълка подпухнал вид. Клепачите могат да започнат да сърбят силно. Триенето и чесането води до зачервяване на кожата на клепачите, подуване и набръчкване.

При сезонен алергичен конюнктивит и целогодишен алергичен конюнктивит често има голямо количество тънък воднист секрет. Понякога отделянето е жилаво. Рядко се засяга зрението. Много хора имат сърбящ и течащ нос. При пролетен кератоконюнктивит секретът от очите е гъст, жилав и подобен на слуз. За разлика от други видове алергичен конюнктивит, пролетният кератоконюнктивит често засяга роговицата (прозрачния слой пред ириса и зеницата) и при някои хора се развиват болезнени, малки, отворени рани (язви на роговицата). Тези язви причиняват дълбока болка в очите при излагане на ярка светлина (фотофобия) и понякога водят до трайно намаляване на зрението.

Диагностика на алергичен конюнктивит

  • Лекарска оценка на симптомите и външния вид на окото
  • Лекарите разпознават алергичния конюнктивит по характерния му вид и симптоми.
  • Тестовете рядко са необходими или полезни.

Лечение на алергичен конюнктивит

  • Капки за очи и добавки за сълзи

Лечението на алергичен конюнктивит включва противоалергични капки за очи. Използването на охладени сълзи и студени компреси и избягването на известни алергени може да помогне за намаляване на симптомите.

Капки, които имат антихистамин, като кетотифен, може да са достатъчни за леки случаи. Това лекарство може да се закупи без рецепта. Ако кетотифенът е недостатъчен, антихистаминови капки за очи (като олопатадин или цетиризин) или стабилизатори на мастоцитите (като недокромил) могат да бъдат ефективни.

Алтернативен вариант за хронични симптоми е локалният циклоспорин. Нестероидните противовъзпалителни капки за очи, като кеторолак, помагат за облекчаване на симптомите. Кортикостероидните капки за очи имат по-силен противовъзпалителен ефект. Въпреки това, тези капки за очи не трябва да се използват повече от няколко седмици без внимателно наблюдение от офталмолог (лекар, специализиран в оценката и лечението [хирургично и нехирургично] на очни заболявания), тъй като те могат да причинят повишено налягане в очите. (глаукома), катаракта и повишен риск от очни инфекции. Антихистамините, приемани през устата, като фексофенадин, цетиризин или хидроксизин, също могат да бъдат много полезни, особено когато други части на тялото (например уши, нос, гърло) са засегнати от алергиите.

В последната част от поредицата за очните заболявания, ще направим преглед на рефракционните нарушения

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист офталмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за офталмолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370