Ананасът – тайният съюзник за добро здраве

май 12, 2020 | Здравна информация

Ананасът е тропическо растение, чиято родина е Южна Америка и най-вече Бразилия и Парагвай. Ананаси се отглеждат Флорида, Мексико, Централна Америка, Южна Америка, Хавайските острови, Филипинския архипелаг, Куба и остров Реюнион.

Плодът на ананаса се използва от векове за облекчаване на болките в корема и при храносмилателни проблеми. Той е изключителен източник на витамин С, но най-важната съставка е бромелаин. Ананасът е единственото известно растение, което съдържа този ценен катализатор. Бромелаинът е натурален ензим, който се съдържа в стъблото на ананаса или в пресния сок. Учените са установили, че при всекидневна консумация на ананас се постига отслабване и ограничаване на възпалителните процеси в дебелото черво. Също така бромелаинът облекчава болките в ставите и съкращава времето за възстановяване след проведена операция. Бромелаинът потиска образуването на кръвни съсиреци, които могат да блокират кръвообращението, и разрежда кръвтта. Това обяснява факта защо ананасът е изключително подходящ при заздравяване на синини.

Малко известен факт е, че плодовете и корените му са лечебни. Корените на ананаса се прилагат локално като противовъзпалително или протеолитично средство. Плодът е отличен източник на минерали и ензими. В ананаса се съдържа манган, който участва в производтсвото на няколко ензима участващи в производството на енергия и във формирането на защитата на организма от действието на свободните радикали. Освен на манган, ананасът е добър източник на тиамин, витамин В1, който действа също като кофактор в базови ензимни реакции за производството на аденозинтрифосфат – съединение, чиито връзки са богати на енергия. Анансът засилва и имунната система, благодарение на съдържащите се в него ценни витамини, минерали и бромелаин.

При болки в гърлото, чаша сок от ананас действа успокояващо и спомага при отхрачване на секрет от дихателните пътища. Ето защо при кашлица, освен предписаните медикаменти е добре да се приема и натурален сок от ананас.

Редовна консумация на ананас спомага и за унищожаване на ракови клетки. Някои лекари използват ананаса като средство за възстановяване след проведена химиотерапия. След направени медицински проучвания е установено, че бромелаинът потиска растежа на два вида човешки ракови клетки, включително клетките на меланома. Бромелаинът в ананаса благоприятства при лечение на рак на гърдата, който е най-разпространеното онкологично заболяване и на второ място като причина за смъртност сред жените.

Ако решите да приемате голямо количество ананас и имате сърдечно-съдови проблеми, добре е да се консултирате с вашия кардиолог!