Болка в гърдите

мар. 10, 2023 | Здравна информация

Болката в гърдите е много често срещано оплакване. Болката може да е остра или тъпа, въпреки че някои хора с гръдно заболяване описват усещането си като дискомфорт, стягане, натиск, газове, парене или болка. Понякога хората също имат болка в гърба, врата, челюстта, горната част на корема или ръката. Други симптоми, като гадене, кашлица или затруднено дишане, могат да присъстват в зависимост от причината за болката в гърдите.

Много хора са наясно, че болката в гърдите е предупреждение за потенциални животозастрашаващи заболявания и търсят преглед за минимални симптоми. Други хора, включително много със сериозни заболявания, минимизират или пренебрегват предупрежденията му.

Причини за болка в гърдите

Много заболявания причиняват гръдна болка или дискомфорт. Не всички от тези заболявания включват сърцето. Болката в гърдите може също да бъде причинена от нарушения на храносмилателната система, белите дробове, мускулите, нервите или костите.

Като цяло най-честите причини за болка в гърдите са:

 • Нарушения на ребрата, ребрения хрущял, гръдните мускули (мускулно-скелетна болка в гръдната стена) или нервите в гръдния кош
 • Възпаление на мембраната, която покрива белите дробове (плеврит)
 • Възпаление на мембраната, която покрива сърцето (перикардит)
 • Храносмилателни разстройства (като езофагеален рефлукс или спазъм, язвена болест или камъни в жлъчката)
 • Сърдечен удар или стенокардия (остър коронарен синдром и стабилна стенокардия)

Недиагностицирани причини, които изчезват сами са:

Острите коронарни синдроми (сърдечен удар или нестабилна ангина) включват внезапно запушване на артерия в сърцето (коронарна артерия), което прекъсва кръвоснабдяването на област от сърдечния мускул. Ако част от сърдечния мускул умре, защото не получава достатъчно кръв, този ефект се нарича сърдечен удар (миокарден инфаркт). При стабилна стенокардия дълготрайното стесняване на коронарна артерия (например от атеросклероза) ограничава притока на кръв през тази артерия. Този ограничен кръвен поток причинява болка в гърдите, когато хората се натоварват.

Животозастрашаващи причини

Някои причини за гръдна болка са незабавно животозастрашаващи, но с изключение на инфаркт или нестабилна стенокардия, те са по-рядко срещани:

 • Сърдечен удар или нестабилна стенокардия
 • Разкъсване на стената на аортата (торакална аортна дисекация)
 • Вид колабиран бял дроб, при който налягането се натрупва достатъчно, за да възпрепятства притока на кръв, връщащ се към сърцето (напрегнат пневмоторакс)
 • Разкъсване на хранопровода
 • Запушване на артерия към белите дробове от кръвен съсирек (белодробна емболия)

Други причини варират от сериозни, потенциални заплахи до разстройства, които са просто неудобни.

Оценка на гръдната болка

Хората с болка в гърдите трябва да бъдат прегледани от лекар. Следната информация може да помогне на хората да решат кога е необходима оценка и да разберат какво да очакват по време на оценката.

Предупредителни знаци

При хора с гръдна болка или дискомфорт определени симптоми и характеристики са причина за безпокойство. Те включват:

 • Смазваща или притискаща болка
 • Недостиг на въздух
 • Изпотяване
 • Гадене или повръщане
 • Болка в гърба, шията, челюстта, горната част на корема или едно от раменете или ръцете
 • Замаяност или припадък
 • Усещане за ускорен или неправилен сърдечен ритъм

Кога да посетите лекар

Въпреки че не всички причини за болка в гърдите са сериозни, тъй като някои причини са животозастрашаващи, следните хора трябва незабавно да потърсят помощ в спешно отделение:

 • Тези с нова болка в гърдите (в рамките на няколко дни)
 • Тези, които имат предупредителен знак
 • Тези, които подозират, че се случва инфаркт (например, защото симптомите наподобяват предишен инфаркт)

Тези хора трябва да се обадят на службите за спешна помощ (112) или да бъдат отведени в спешно отделение възможно най-бързо. Хората не трябва да се опитват сами да шофират до болницата.

Болка в гърдите, която продължава секунди (по-малко от 30 секунди), рядко се причинява от сърдечно заболяване. Хората с много кратка болка в гърдите трябва да посетят лекар, но спешните услуги обикновено не са необходими.

Хората, които са имали болка в гърдите за по-дълго време (седмица или повече), трябва да посетят лекар възможно най-скоро, но не е необходимо да ходят в болница, освен ако не развият предупредителни признаци или болката непрекъснато се влошава или идва по-често, в който случай трябва незабавно да отидат в болницата.

Какво прави лекарят

Лекарите първо задават въпроси за симптомите и медицинската история на човека и след това правят физически преглед. Това, което откриват по време на анамнезата и физическия преглед, често предполага причина за гръдната болка и тестовете, които може да се наложи да бъдат направени.

Въпреки това, симптомите, дължащи се на опасни и неопасни гръдни нарушения, се припокриват и варират значително. Например, въпреки че типичният сърдечен удар причинява тъпа, смазваща болка в гърдите, някои хора с инфаркт имат само лек дискомфорт в гърдите или се оплакват само от лошо храносмилане или болка в ръката или рамото (референтна болка). От друга страна, хората с лошо храносмилане може просто да имат разстроен стомах, а тези с болки в раменете може да имат само болки в мускулите. По същия начин, въпреки че гърдите са чувствителни при докосване при хора с мускулно-скелетна болка в гръдната стена, гърдите също могат да бъдат чувствителни при хора, които имат сърдечен удар. Затова лекарите обикновено правят тестове на хора с болки в гърдите.

Тестване

При възрастни с внезапна болка в гърдите се правят тестове, за да се изключат опасни причини. За повечето хора първоначалните тестове включват

 • Измерване на нивата на кислород със сензор, поставен на пръст (пулсова оксиметрия)
 • Електрокардиография (ЕКГ)
 • Рентгенография на гръдния кош

Ако симптомите предполагат остър коронарен синдром (сърдечен удар или нестабилна стенокардия) или ако няма ясна друга причина (особено при хора, които са изложени на висок риск), лекарите обикновено измерват нивата на вещества, които показват увреждане на сърцето (сърдечни маркери) в кръвта ( поне два отделни пъти за няколко часа) и направете повторни ЕКГ.

Ако тези тестове не покажат остър коронарен синдром, лекарите често правят стрес тест или CT ангиография, преди хората да се приберат вкъщи или в рамките на няколко дни. Въпреки това, ако се използва по-нов сърдечен маркер, наречен високочувствителен тропонин, и този тест не показва данни за сърдечно увреждане, може да не е необходимо допълнително изследване. За стрес тест се прави ЕКГ или образен тест (като ехокардиография) по време на тренировка (често на бягаща пътека) или след като е дадено лекарство, което да ускори сърдечния ритъм или да увеличи притока на кръв през коронарните артерии (като дипиридамол) .

При съмнение за белодробна емболия се прави КТ ангиография (КТ с интравенозен контраст) на белите дробове или белодробно сканиране. Ако белодробната емболия се счита за само донякъде възможна, често се прави кръвен тест за откриване на съсиреци (тест за D-димер). Ако този тест е отрицателен, белодробна емболия е малко вероятна, но ако тестът е положителен, често се правят други тестове, като ултразвук на краката или CT ангиография.

При хора, които са имали болка в гърдите от дълго време, непосредствените заплахи за живота са малко вероятни. Повечето лекари първоначално правят само рентгенова снимка на гръдния кош и след това правят други тестове въз основа на симптомите на пациента и резултатите от прегледа.

Лечение на болка в гърдите

Лекуват се специфични идентифицирани нарушения. Ако причината не е ясно доброкачествена, хората обикновено се приемат в болницата или в отделение за наблюдение за наблюдение на сърцето и по-задълбочена оценка. Болката се лекува с ацетаминофен, нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) или опиоиди, ако е необходимо, докато се постави диагноза.

Ключови точки

 • Болката в гърдите може да бъде причинена от сериозни животозастрашаващи заболявания, така че хората с нова болка в гърдите (в рамките на няколко дни) трябва да получат незабавна медицинска помощ.
 • Симптомите на животозастрашаващи и незастрашаващи живота разстройства се припокриват, така че обикновено е необходимо изследване, за да се определи причината.

 

В следващата статия от поредицата за симптомите на сърцето и кръвоносните съдове, ще Ви запознаем със замаяността, виенето на свят при изправяне, техните причини и оценка.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370

Най-ново