Болка в крайниците

мар. 14, 2023 | Здравна информация

Болката може да засегне целия или част от крака или ръката. За болката в ставите се говори на друго място.

Болката в крайниците може да е постоянна или да се появява нередовно. Болката може да бъде утаена от движение или да няма връзка с движението. Други симптоми, като топлина, зачервяване, изтръпване, също могат да присъстват в зависимост от причината за болката в крайника.

Причини за болки в крайниците

Нараняванията и прекомерното натоварване са най-честите причини за болка в крайник, но хората обикновено знаят кога тези събития са причината за тяхната болка. Тази дискусия обхваща болка в крайниците, несвързана с нараняване или напрежение. Сред заболяванията, които причиняват такава болка в крайниците, повечето засягат краката повече, отколкото ръцете. Има много причини.

Най-честите причини са следните:

 • Кръвен съсирек в дълбоко разположена вена (дълбока венозна тромбоза)
 • Бактериална инфекция на кожата (целулит)
 • Натиск върху корена на гръбначния нерв
 • Целулит, дължащ се на бактериална инфекция

Нечестите, но сериозни причини, които изискват незабавна оценка и лечение, включват:

 • Внезапно запушване на артерия в крайника (остра артериална оклузия)
 • Дълбока инфекция на меките тъкани
 • Сърдечен удар (само болка в ръката)
 • Други по-рядко срещани причини включват костни тумори, костни инфекции (остеомиелит) и проблеми с нервите, като натиск върху нервите или дегенерация на нервите (като причинени от диабет или дългосрочна злоупотреба с алкохол).

Оценка на болката в крайниците

Особено важно е да се уверите, че човекът няма внезапно запушване на артерия, тъй като крайникът може да развие гангрена, ако няма приток на кръв за повече от няколко часа. Следната информация може да помогне на хората да решат кога е необходим преглед от лекар и да им помогне да знаят какво да очакват по време на прегледа.

Предупредителни знаци

При хора с болка в крайниците определени симптоми и характеристики са причина за безпокойство. Те включват:

 • Внезапна, силна болка
 • Крайник, който е студен на допир или блед
 • Болка в гърдите, изпотяване, задух или сърцебиене
 • Признаци на тежко заболяване (например объркване, треска или колапс)
 • Крайник, който внезапно е подут, с мехури или черни петна
 • Рискови фактори за дълбока венозна тромбоза, като скорошна операция, почивка на легло или гипс на крака
 • Нови нервни дефицити, като слабост или изтръпване на засегнатия крайник

Кога да посетите лекар

Хората, които имат предупредителни признаци, трябва незабавно да посетят лекар. Хората без предупредителни признаци трябва да се обадят на лекар. Лекарят ще реши колко бързо лицето трябва да бъде прегледано въз основа на симптомите, възрастта и наличието на други медицински заболявания.

Какво прави лекарят

Лекарите първо задават въпроси за симптомите и медицинската история на човека. След това лекарите правят физически преглед. Това, което откриват по време на анамнезата и физическия преглед, често предполага причина за болката в крайника и тестовете, които може да се наложи да се направят.

Какво питат лекарите

 • Колко време е имало болка в крайниците
 • Независимо дали болката се появява в определени моменти или по време на специфични дейности
 • Колко интензивна е болката
 • Независимо дали болката е остра или пулсираща
 • Където се намира болката
 • Какви дейности предизвикват или влошават болката
 • Какво прави човекът, за да облекчи болката
 • Какви други симптоми (като изтръпване или изтръпване) се появяват заедно с болката

Лекарите търсят симптоми, които могат да показват причината за болката. Някои очевидни открития могат да бъдат много полезни при диагностицирането на причината за болка в крайниците. Например болката в гърба или шията предполага, че коренът на нерв може да бъде засегнат, а треската предполага, че лицето има инфекция. Недостигът на въздух и ускореният сърдечен ритъм предполагат запушване на артерия от кръвен съсирек, преминал от крака към белите дробове (белодробна емболия). Неравномерният пулс предполага, че лицето може да има определен анормален сърдечен ритъм (предсърдно мъждене), който е причинил кръвен съсирек да се придвижи от сърцето, за да блокира артерия в крака.

Болезненият крайник се проверява за цвят, подуване и промени в кожата или косата. Лекарят също така проверява за пулс, температура, чувствителност и крепитация (леко усещане за пращене, показващо газ в меките тъкани, причинено от сериозна инфекция). Силата, усещането и рефлексите се сравняват между засегнатите и незасегнатите страни. Кръвното налягане понякога се измерва в глезена или китката на засегнатия крайник и се сравнява с кръвното налягане в незасегната ръка или крак. Ако кръвното налягане е много по-ниско в болезнения крайник, вероятно е артериите в крайника да са запушени.

Тестване

Тестът не е необходим за всички хора с болки в крайниците. Лекарите често могат да диагностицират някои причини за болки в крайниците въз основа на симптомите на хората и резултатите от физическия преглед. Въпреки това, в някои случаи е необходимо изследване, за да се потвърди диагнозата. Например, лекарите могат да проверят глезенно-брахиалния индекс, за да диагностицират периферно артериално заболяване. Кръвното налягане се измерва в двете ръце и двата крака. Ако кръвното налягане в глезена е по-ниско от това в ръцете с определена стойност (по-малко от 90% от налягането в ръката), притокът на кръв към крака е недостатъчен.

Лечение на болки в крайниците

Най-добрият начин за лечение на болка в крайниците е да се лекува основното заболяване. Аналгетиците като ацетаминофен и нестероидните противовъзпалителни лекарства могат да помогнат за облекчаване на болката. Понякога са необходими опиоиди.

Ключови точки

 • При хора с внезапна, силна болка притокът на кръв към крайника често е спрян или намален и изследването трябва да се направи бързо.
 • Симптомите и характеристиките, открити по време на прегледа при лекаря, обикновено дават указания за причината за болка в крайниците.

 

В следващата статия от поредицата за симптомите на сърцето и кръвоносните съдове, ще Ви запознаем със сърцебиенето, техните причини, видове аритмии и усложнения.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370