Болка в очите

авг. 29, 2023 | Здравна информация

Болката в очите може да е силна и да изглежда остра, болезнена или пулсираща, или хората могат да почувстват само леко дразнене на повърхността на окото или усещане за чужд предмет в окото (усещане за чуждо тяло). Много причини за болка в очите също карат окото да изглежда зачервено.

Други симптоми могат да присъстват в зависимост от причината за болка в очите. Например, хората може да имат замъглено зрение, изпъкнало око или болка, влошена от ярка светлина. Роговицата (прозрачният слой пред ириса и зеницата) е силно чувствителна към болка. Много заболявания, които засягат роговицата, засягат и предната камера (пълното с течност пространство между ириса и вътрешната част на роговицата) и причиняват спазъм на мускула, който контролира ириса (цилиарния мускул). Когато е налице такъв спазъм, ярката светлина причинява мускулна контракция и влошаваща се болка.

Причини за болката в очите

Нарушенията, които причиняват болка в очите, могат да бъдат разделени на заболявания, които засягат предимно роговицата, нарушения на други части на окото и нарушения на други части на тялото, които причиняват болка в окото.

Често срещани причини

Нарушенията на роговицата са най-честите причини за болка в очите като цяло:

 • Драскотини по роговицата (ожулвания на роговицата)
 • Чужди предмети

Повечето заболявания на роговицата обаче могат да причинят болка в очите. Чувството за драскане или усещане за чуждо тяло може да бъде причинено от нарушение на конюнктивата (тънката мембрана, която покрива клепача и покрива предната част на окото) или на роговицата.

Оценка

 Леко дразнене на очите или усещане за чуждо тяло е често срещано и обикновено не е сериозно. Истинската болка в окото обаче може да е признак на тежко, застрашаващо зрението нарушение. Следната информация може да помогне на хората да решат кога да посетят лекар и да разберат какво да очакват по време на оценката.

Предупредителни знаци

При хора с болки в очите определени симптоми и характеристики са причина за безпокойство. Те включват:

 • Повръщане
 • Ореоли около светлини Т
 • реска, втрисане, умора или мускулни болки
 • Намалена острота на зрението (зрителна острота)
 • Изпъкване на окото (проптоза)
 • Невъзможност за движение на окото във всички посоки (като надясно, наляво, нагоре и надолу)

Кога да посетите лекар

Хората, които имат силна болка, зачервяване на очите или предупредителни признаци, трябва незабавно да посетят лекар. Хората с лека болка и без зачервяване на очите или предупредителни признаци могат да изчакат ден или два, за да видят дали дискомфортът ще изчезне от само себе си.

Какво прави лекарят

Лекарите първо задават въпроси за симптомите и медицинската история на човека. След това лекарите правят физически преглед. Това, което откриват по време на анамнезата и физическия преглед, често подсказва причина за болката в очите и тестовете, които може да се наложи да бъдат направени. Лекарите молят човека да опише болката, включително кога е започнала, колко силна е и дали боли да гледа в различни посоки или да мига. Те питат дали лицето някога е имало болка в очите и дали лицето е чувствително към светлина, има замъглено зрение или се чувства така, сякаш окото съдържа чуждо тяло. По време на физическия преглед лекарите проверяват за наличие на треска или хрема. Те проверяват лицето за нежност. Най-важен е очен преглед, включващ цялото око, клепачите и областта около окото. Лекарите проверяват:

 • Независимо дали очите са зачервени или подути
 • Колко ясно може да вижда човек, използвайки стандартна очна диаграма (зрителна острота)
 • Дали лицето може да вижда във всяка част от зрителното поле (тест на зрителното поле)
 • Как зениците реагират на светлина
 • Дали насочването на светлина към незасегнатото око причинява болка в засегнатото око, когато засегнатото око е затворено (наречена истинска фотофобия)

Ако лекарите подозират чужд предмет, но не го виждат, те обръщат клепачите навътре навън, за да търсят скрити чужди предмети. Лекарите обикновено правят изследване с прорезна лампа. Сцепната лампа е инструмент, който позволява на лекаря да изследва окото при голямо увеличение. Лекарите поставят капка флуоресцеиново петно върху роговицата, за да покажат драскотини или определени видове инфекция, включително язви. Лекарите използват тонометрия за измерване на вътреочното налягане. Те използват процепна лампа и/или офталмоскоп (светлина с увеличителни лещи, която свети в задната част на окото), за да изследват лещата и използват офталмоскоп, за да изследват стъкловидното тяло (желеобразното вещество, което изпълва очната ябълка), ретината (светлочувствителната структура в задната част на окото), зрителния нерв и вените и артериите на ретината. Понякога констатациите са полезни при поставяне на диагноза. Конкретни находки или комбинации могат да сочат към определени нарушения. Констатациите могат също така да помогнат да се предложат или премахнат определени видове разстройства. Нарушенията на роговицата, наред с други заболявания, са склонни да причиняват зачервяване на очите, сълзене и болка. Ако тези симптоми липсват, нарушение на роговицата е много малко вероятно. Болка на повърхността на окото, усещане за чуждо тяло и болка при мигане предполагат наличие на чужд предмет. Хората, които носят контактни лещи, могат да имат драскотина по роговицата, язва на роговицата или кератит на контактните лещи. При измерване на очното налягане лекарите поставят капка анестетик в окото. Ако след това болката изчезне, причината за болката вероятно е нарушение на роговицата. Дълбоката, болезнена, пулсираща болка често показва възможно сериозно заболяване като остра закритоъгълна глаукома, преден увеит, склерит, ендофталмит, орбитален целулит или орбитален псевдотумор. Ако в допълнение има подуване на клепачите, изпъкналост на окото или невъзможност за движение на окото, за да гледа във всички посоки, най-вероятните нарушения са орбитален псевдотумор, орбитален целулит или вероятно тежък ендофталмит. Треска, втрисане и чувствителност предполагат инфекции като орбитален целулит или синузит.

Тестване

 Необходимостта от тестове зависи от това какво откриват лекарите по време на анамнезата и физическия преглед. Тестването обикновено не е необходимо. Въпреки това, ако лекарите открият повишено вътреочно налягане, те могат да насочат лицето към офталмолог (лекар, специализиран в оценката и лечението – хирургично и нехирургично – на очни заболявания) за гониоскопия. Гониоскопът е специална леща, която позволява на лекарите да изследват дренажните канали в окото. Изпъкването на окото и неспособността на окото да се движи във всички посоки, без да движи главата, може да означава орбитален целулит или орбитален псевдотумор. След това се извършва компютърна томография (КТ) или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за да се проверят тези нарушения. КТ може също да се направи, ако се подозира синузит, но диагнозата не е ясна или ако има съмнение за усложнения. ЯМР с боя може да се направи, ако се подозира оптичен неврит. Лекарите изпращат проба от течности от вътрешността на окото (стъкловидно тяло или воден хумор) в лабораторията, ако ендофталмит изглежда вероятен. Те могат да изпратят проба от роговицата или мехур, ако херпес симплекс кератит или офталмикус на херпес зостер изглеждат вероятни, но диагнозата не е сигурна. В лабораторията техниците се опитват да отгледат бактерии или вируси (култура), за да потвърдят инфекциите и да определят организма, причиняващ инфекцията.

Лечение

Най-добрият начин за лечение на болка в очите е да се лекува причината за болката. Хората също може да се наложи да приемат болкоуспокояващи (аналгетици), докато болката спре. Ако аналгетик без рецепта като ацетаминофен или нестероидно противовъзпалително лекарство е неефективен, може да е необходим опиоид. Понякога хората с болка, причинена от преден увеит или нарушения на роговицата, също трябва да използват капки за очи, които предотвратяват спазъм на цилиарния мускул чрез разширяване на зеницата и по този начин намаляват болката в очите при излагане на светлина. Например може да се използва циклопентолат.

Ключови точки

Обикновено лекарите могат да определят причината за болката в очите по време на преглед. Хората със силна болка, зачервяване на очите или предупредителни признаци (повръщане, ореоли около светлините, треска, намалена яснота на зрението, изпъкнали очи и невъзможност да движат окото във всички посоки) трябва незабавно да посетят лекар.

 

В следващата част от поредицата за очните заболявания, ще Ви запознаем с проптозата, на какво се дължи тя и нейното лечение.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист офталмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за офталмолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370