Бронхит – диагностика и лечение, част 2

авг. 25, 2022 | Здравна информация

Как се диагностицира бронхитът?

Лекарите обикновено диагностицират бронхит чрез извършване на физически преглед (който вероятно ще включва слушане на дишането ви), снемане на медицинската ви история и преглед на симптомите ви. Може да ви бъдат зададени въпроси като дали сте имали настинка наскоро и колко дълго кашляте.

Вашият лекар може също да назначи следните тестове, ако подозира, че може да имате друго заболяване, като пневмония или астма:

  • Рентгенова снимка на гръдния кош за изследване на бронхите и белите дробове за аномалии и изключване на пневмония
  • Кръвен тест за търсене на признаци на инфекция
  • Анализ на храчки, за да се определи какъв тип инфекция имате
  • Тест за белодробна функция — за който духате в устройство, за да измерите колко въздух могат да поемат белите ви дробове и колко бързо можете да вкарвате и излизате въздух от белите дробове — за да проверите за астма или емфизем

Продължителност на бронхит

В повечето случаи на остър бронхит заболяването обикновено се подобрява след около 7 до 10 дни ¬— и първоначалните симптоми на остър бронхит като назална конгестия, главоболие и субфебрилна температура обикновено се подобряват през това време. Но кашлицата може да продължи още две или повече седмици. Ако тези първоначални симптоми продължат повече от няколко дни, трябва да посетите Вашия лекар, за да изключите усложнения като пневмония.

Хроничният бронхит – типът, който не е причинен от инфекция и не е заразен – е състояние през целия живот.

Възможности за лечение и лекарства за бронхит

По-голямата част от случаите на бронхит са причинени от вирусна инфекция и обикновено изчезват от само себе си без лечение.

Тъй като заболяването обикновено преминава от само себе си, Пиконе се застъпва за възприемане на минималистичен подход, когато за първи път забележите симптоми. Поддържайте хидратация (особено когато имате треска) и избягвайте лекарства, освен ако нямате основно усложнение, като астма.

Въпреки това трябва да наблюдавате симптомите си за промени в честотата на кашлицата или консистенцията или цвета на лигавицата. „Промяната от прозрачно към жълто или зелено често подсказва инфекция“, казва Алберт Рицо, д-р, главен медицински директор в Американската белодробна асоциация. Ако кашлицата Ви се е влошила или храчките Ви са се сгъстили и са станали жълти или зелени, трябва да се обадите на Вашия лекар.

Ето какво трябва да знаете, когато лекарствата без рецепта, антибиотиците, домашните лекарства и алтернативните и допълващи терапии могат да бъдат полезни:

Лекарства без рецепта за бронхит

Острият бронхит обикновено не трябва да се лекува с лекарства, но Вашият лекар може да препоръча болкоуспокояващи като ацетаминофен или ибупрофен за треска или облекчаване на болката.

Picone отбелязва, че лекарствата без рецепта, като отхрачващи кашлица и деконгестанти, не са доказали своята ефективност при остър бронхит. Той особено препоръчва да се избягват лекарства с кодеин. Докато кодеинът може да помогне за потискане на кашлицата, той също е мощен наркотик и не е задължително да лекува причината за симптомите или да ускори възстановяването ви.

Що се отнася до подтискащите кашлицата, също няма достатъчно научни доказателства, показващи, че те са ефективни. По-важното е, че изкашлянето на слуз е начинът на тялото да изхвърли инфекциите, причиняващи вируси, и други нежелани материали от тялото ви. Ако вашият лекар ви препоръча да опитате това лекарство, то трябва да се използва само за кратък период от време за суха кашлица, която ви пречи да получите добър нощен сън.

„Науката зад използването на отхрачващи и потискащи кашлицата средства е слаба, но виждам много пациенти, които смятат, че имат полза от употребата им“, казва д-р Рицо. „Често им казвам: „Опитайте – ако смятате, че това прави разлика, няма вреда да го използвате, докато симптомите ви не се подобрят. Ако не забележите никакви ползи, тогава спрете.

Въпросът, казва д-р Рицо, е, че всеки индивид е различен и те реагират на тези лекарства по различен начин и това, което работи за някого, може да не работи за някой друг.

Антибиотици за бронхит: кога работят и кога не

Когато бронхитът е причинен от вирус, какъвто е случаят с повечето пристъпи на остър бронхит, антибиотиците няма да изчистят инфекцията, тъй като тези лекарства помагат само в борбата с бактериалните инфекции.

Ако вашият лекар установи чрез вашата лична история, физически преглед, лабораторни тестове и други диагностични инструменти, че имате бактериална инфекция, като пневмония, той или тя може да предпише антибиотици.

Но обикновено антибиотиците не се предписват за остър бронхит, освен ако пациентът няма хронично белодробно заболяване, тъй като е доказано, че имат много малка полза при остър бронхит и вероятно водят до отрицателни ефекти като гадене, повръщане и алергични реакции.

Също така си струва да се отбележи, че проучване, публикувано през ноември 2015 г. в American Journal of Managed Care, показва, че много лекари продължават да предписват антибиотици за остър бронхит въпреки кампаниите за обществено здраве за спиране на практиката. (Прекомерното предписване на антибиотици може да допринесе за това, че определени форми на пневмония, туберкулоза и други заболявания стават по-трудни за лечение в световен мащаб.

Според Picone: „Лекарите са изправени пред голям натиск от страна на пациентите да предписват антибиотици, но обикновено [за бронхит] лекарствата са ненужни, защото няма да се борят с вирусите.“

Във третата част от статията за бронхит ще Ви запознаем относно алтернативните и допълващи терапии за лечение на бронтхи, както и какво да правите, ако детето Ви има бронхит.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист-пулмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за пулмолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75