Бронхит – допълващи терапии и бронхит при деца, част 3

сеп. 7, 2022 | Здравна информация

Домашни средства и алтернативни и допълващи терапии за бронхит

Да, има неща, които можете да направите у дома, за да направите симптомите на бронхит по-лесно управляеми, докато се възстановявате. Те включват:

 • Вземете горещ душ с пара. Вдишването на пара може да помогне за разхлабване на слузните секрети в белите дробове. Можете да направите това под душа или като се наведете над купа с топла вода, покриете главата си с кърпа и вдишвате парата.
 • Помислете за добавяне на етерични масла към парната терапия. Ако използвате купа за готвене на пара, можете също да добавите няколко капки евкалиптово масло (което също действа като антибактериално) към водата, което може да помогне за допълнително отваряне на дихателните пътища. Други варианти, които могат да бъдат полезни за облекчаване на симптомите на респираторни заболявания като бронхит, настинки и грип, са масло от чаено дърво, масло от мащерка и масло от мента (съдържащи ментол, който е деконгестант), въпреки че не трябва да се използва при по-малки деца поради риск от бронхиални спазми. Някои важни съвети за безопасност, които трябва да имате предвид, когато използвате етерични масла: Повечето етерични масла трябва да се разреждат преди употреба (като директно нанасяне върху кожата) и че трябва да използвате само 1 или 2 капки масло за пара, тъй като използването на повече от това може да бъде съкрушителен.
 • Използвайте овлажнител. Може също така да опитате овлажнител в спалнята си, за да поддържате въздуха влажен, което може да помогне за разхлабването на храчките и да облекчи кашлицата и дишането, казва Рицо. „Може да не работи за всички, но можете да опитате“, казва Рицо. Ако използвате овлажнител, не забравяйте да го почиствате редовно и старателно, за да не се натрупат мухъл или бактерии.
 • Останете хидратирани. Поддържайте хидратация, като пиете много вода, поне осем чаши на ден, което може да помогне за разхлабване на задръстванията. Рицо отбелязва, че макар да няма добри научно обосновани доказателства, които да показват, че хидратацията може да промени вискозитета на слузта ви, пиенето на достатъчно вода е добро за цялостното ви здраве. „При някои хора това може да има значение“, казва Рицо.
 • Използвайте спрей за нос или нети пот. Изплаквайте носа и синусите си два пъти на ден с физиологичен разтвор за нос (или използвайте нети тенджера и 6 унции топла дестилирана вода, смесена с ½ чаена лъжичка сол), за да разхлабите гъстата слуз и да отворите запушените носни проходи, за да улесните дишането.
 • Избягвайте антихистамините. Те могат да изсушат секретите ви и да влошат кашлицата ви.
 • Ограничете (или избягвайте) кофеина и алкохола. Те могат да действат като диуретици и да доведат до дехидратация, което е последното нещо, от което тялото ви се нуждае, докато се опитва да изчисти слузта.
 • Пропуснете млечните продукти. Помислете за преминаване към безмлечно мляко и намалете приема на млечни продукти. Докато изследванията показват, че млечните продукти може да не стимулират производството на слуз, те могат да я направят по-дебела и по-дразнеща. „Науката зад това също е неясна, но някои хора съобщават, че избягването на млечни продукти може да има значение“, казва Рицо.
 • Продължавай да се движиш. Picone е силен привърженик на упражненията, освен ако нямате температура (в който случай трябва да почивате). „Упражненията помагат за ограничаване на прогресията на заболяването и засилват имунитета ви. Той също така подобрява дихателния клирънс. Когато задвижите системата, това помага да се елиминират секретите“, казва той. Все пак изберете тренировка с лека или умерена интензивност, докато симптомите изчезнат.

Освен това някои добавки и билки са показали, че са полезни за облекчаване на симптомите на бронхит и изграждане на имунитет. Но си струва да се отбележи, че доказателствата за тези лекарства все още не са достатъчно стабилни, за да бъдат убедителни. И винаги е важно първо да се консултирате с вашия лекар, преди да опитате билки и природни лекарства, тъй като някои могат да повлияят на други лекарства, които може да приемате.

Ето няколко, които могат да помогнат:

 • Ехинацея – проучванията показват, че това цвете може да помогне за стимулиране на имунната система да се бори по-добре с инфекции като обикновена настинка, въпреки че няма доказателства, че ще направи инфекцията по-бърза.
 • Астрагал – тази билка, която се използва от векове в китайската медицина, се рекламира като полезна при много състояния, включително респираторни инфекции и се използва за подпомагане на поддържането на здрава имунна система. Все още няма качествени проучвания, които определено да подкрепят тези твърдения. 
 • Лопен – това растение, което расте като плевел в Съединените щати, е традиционно лекарство за респираторни заболявания и заболявания на гърлото. Пиенето на чай, приготвен от жълтите цветя на лопен, може да помогне за разхлабването на храчките и да помогне за изхвърлянето им от носните проходи, гърлото и белите дробове.
 • Витамин C – някои проучвания показват, че приемането на витамин C може да помогне за предпазване от респираторни инфекции или да съкрати времето, през което симптомите продължават, въпреки че други не са показали полза.
 • Цинк – някои проучвания показват, че приемането на добавка с цинк на всеки два до три часа в първите дни на настинка може да съкрати продължителността на заболяването.
 • Чесън, женшен и андрографис – има някои доказателства, че всички тези растения могат да помогнат за намаляване на вероятността от настинки и грип.

Какво да правите, когато детето ви получи бронхит

Децата получават бронхит по същата причина като възрастните: инфекция. И през повечето време инфекцията е вирусна, както е при възрастните, въпреки че бактериалните инфекции могат да причинят остър бронхит и при деца.

Въпреки че всеки може да получи остър бронхит, заслужава да се отбележи, че децата, които имат хроничен синузит, алергии, астма, уголемени сливици или често излагане на пасивно пушене, са изложени на повишен риск.

Симптомите на остър бронхит при деца са почти идентични с тези при възрастни.

 • Хрема
 • Кашлица
 • Оплаквания от дискомфорт или неразположение
 • Втрисане
 • Лека треска
 • Болки в тялото
 • Конгестия и дискомфорт в гърдите
 • Хрипове
 • Възпалено гърло

Повечето случаи на остър бронхит при деца изчезват сами и не изискват лекарства. Но ако видите следното, незабавно се обадете на лекаря на детето си:

 • Симптомите на вашето дете изглежда се влошават
 • Вашето дете развива нови симптоми
 • Вашето дете изпитва проблеми с дишането
 • Вашето дете има температура над 37.7 градуса 

Бебетата и малките деца могат да се заразят със същите микроби, които причиняват настинки и грип при възрастни и по-големи деца, въпреки че обикновено развиват бронхиолит (инфекция на по-малките дихателни тръби в белите дробове), а не бронхит. Бебетата често са по-уязвими към микроби, защото е по-вероятно да докоснат играчки и други предмети, които могат да докоснат, и след това да докоснат устата, носа или очите си.

В последната част от статията за бронхит ще Ви запознаем относно превенция на бронхит, усложненията, които могат да настъпят, както и състояния свързани с бронхит..

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист-пулмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за пулмолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75