Бронхит – симптоми и причини

авг. 23, 2022 | Здравна информация

Какво е бронхит? Симптоми, причини, диагноза, лечение и профилактика

Бронхитът е името на състоянието, което възниква, когато бронхиалните тръби (пътищата, които пренасят въздух към белите дробове) се възпалят. (1) Тези тръби се подуват, което затруднява движението на въздуха през тях и прави дишането по-трудно

Какви са различните видове бронхит?

Бронхитът може да бъде остър или хроничен и двата вида имат различни причини, лечения и резултати.

Остър бронхит Определящият симптом на острия бронхит е кашлица, която обикновено се развива след настинка или грип и продължава около 10 до 14 дни (въпреки че може да продължи до три или повече седмици).

Хроничен бронхит Другият тип, хроничният бронхит, е много по-сериозно, нелечимо белодробно заболяване, включващо периоди на упорита кашлица и възпаление. Състоянието причинява структурни промени в бронхиалните тръби; симптомите могат да се обострят и да стават по-добри или по-лоши с течение на времето, но никога няма да изчезнат напълно, отбелязва (Останалата част от тази статия и свързаните статии се фокусират върху острия бронхит, често наричан просто бронхит.)

Признаци и симптоми на бронхит

Тъй като бронхитът се причинява от настинки и грипни вируси, той често започва със симптоми като възпалено гърло и хрема.

Бронхитът е резултат от преминаване на инфекцията от носа и гърлото ви в белите дробове, което води до подуване и възпаление в бронхите, което причинява кашлица, която може да бъде суха, но често произвежда слуз (храчка), която е жълтеникавосива или зелена на цвят.

Други често срещани симптоми на бронхит включват

 • Умора
 • Кашлица
 • Хрема или запушен нос
 • Субфебрилна температура
 • Втрисане
 • Болки в тялото
 • Главоболие
 • Производство на храчки
 • Стягане или дискомфорт в гърдите

Посетете Вашия лекар, ако получите някой от тези симптоми:

 • Хрипове
 • Недостиг на въздух
 • Постоянна треска, която продължава повече от три дни или треска над 100 градуса F (което може да е признак на пневмония)
 • Кашлица, която ви пречи да спите
 • Симптоми, които продължават повече от три седмици
 • Кръв в слузта
 • Слуз с лоша миризма

Ако имате хронично заболяване, като сърдечно или белодробно заболяване, и подозирате, че може да имате бронхит, също е добра идея да се консултирате с Вашия лекар, тъй като може да сте изложени на по-висок риск от усложнения от бронхит.

Причини и рискови фактори за бронхит

Бронхитът обикновено се причинява от вирус като тези, които причиняват обикновена настинка или грип, но понякога – в по-малко от 10 процента от случаите – може да бъде причинен от бактериална инфекция.  Възможно е също така да сте изложени на по-висок риск от развитие на бронхит, ако сте изложени на белодробни дразнители като дим, прах, изпарения или замърсяване на въздуха.

Ако вирусните и бактериални инфекции, които причиняват настинка и грип, понякога могат да причинят бронхит, може би се питате: „Мога ли да спра грипа или настинката да се превърнат в бронхит?“ Не е задължително, според д-р Карлос Пиконе, пулмолог с частна практика в САЩ, Мериленд

Обичайно е настинката или грипът да бъдат причинени от инфекция в епитела на горните носни дихателни пътища и не можете да направите нищо, за да предотвратите разпространението на тази инфекция в долните дихателни пътища (което води до бронхит), защото тези дихателни пътища са толкова близо до един един на друг, обяснява д-р Пиконе. „Двете области са много свързани“, казва той.

Заразен ли е бронхитът?

Тъй като острият бронхит обикновено се причинява от вирусна или бактериална респираторна инфекция, той обикновено е заразен, въпреки че всъщност се разпространява инфекцията, а не самият бронхит. Така че, ако имате пристъп на остър бронхит, можете да дадете на някого инфекцията, която го е причинила, но това не означава непременно, че инфекцията на този човек също ще се превърне в остър бронхит. (Хроничният бронхит, от друга страна, не е заразен.)

Вирусът, причинил бронхит, може да се предава от човек на човек по типичния начин – чрез капчици, които се отделят, когато някой с остър бронхит кашля, киха или говори. Вирусите могат да се разпространяват и чрез докосване, когато някой, който не е болен, влезе в контакт с повърхност или предмет, като например дръжка на врата или ключ за осветление, върху който има вирус (да речем, защото е бил кашлян, кихан или пипан от човек, който има инфекцията) и след това докосват собствените си очи, уста или нос, позволявайки на вируса да навлезе в тялото им.

Колко време сте заразни след развитие на бронхит зависи от вида на инфекцията, която го причинява, колко активни са симптомите ви и цялостното ви здравословно състояние преди да се разболеете. Като цяло, вие сте заразни през първите няколко дни след появата на симптомите на настинка или грип, като е възможно да продължите до една седмица за грипа

Във втората част от статията за бронхит ще Ви запознаем относно начините, по които се диагностицира заболяването, времетраене на бронхита, както и начините за лечението му.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист-пулмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за пулмолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75