Бум на кърлежи!10 лесни правила как да се предпазим

май 16, 2024 | Новини

Само през последните дни стотици жители на София са потърсили помощ в МЦ ЛОРА заради ухапване от кърлежи. От Столична община обясняват, че пръскането на тревните площи ще започне едва след като дълго време не вали. Причината е, че дъждът отмива препаратите и няма ефект от тях. Как да се предпазим дотогава, а и след това?

Какво представляват кърлежите?
Кърлежите са паразити, хранещи се чрез кръвосмучене. Техни жертви могат да станат хора, кучета, котки, както и други бозайници и птици. Кърлежите са причина за разпространение на редица заболявания, между които Лаймска болест и Марсилска треска.
Топлото и влажно време е най-подходящо за тяхното масово размножаване.
Те обитават треви, храсти и горски местности, като предпочитат високата влажност. Впиват се с хоботче в тялото и се пускат, когато се напият с кръв.

Как да разберем, че сме ухапани от кърлеж?
Тези паразити са много опасни, защото няма болка при ухапването. Според специалистите много често хората дори не разбират, че са жертва на кърлеж.
Обикновено човек опипва върху кожата си нещо подобно на бенка, което обаче нараства неестествено бързо. То може да е по врата, зад ушите, по главата, зад коленете, на сгъвките или в гънките на тялото, по меките тъкани, под мишниците.

Какво да правим, ако намерим кърлеж, впит в кожата ни?
Лекарите съветват, ако намерим кърлеж по тялото си, да потърсим лекарска помощ. Правилно е кърлежът да се отстрани максимално бързо. Не бива да се опитваме да го извадим сами, защото част от него може да остане в тялото ни.

Кърлежът се маха сравнително лесно с помощта на пинсета, ако скоро се е забил или ако е стоял продължително време и вече се е нахранил. В останалите случаи се сваля трудно. Затова опитите да бъде свален могат да доведат до скъсването му – тогава в кожата остава забит хоботът му.

Не всеки кърлеж е заразен с някаква болест. Счита се, че между 1% и 3% от ухапванията от кърлежи водят до заболяване от лаймска болест. Обичайно случаите от лаймска болест през годината са около два пъти повече от случаите на марсилска треска. Тя се предава от друг вид кърлеж, т.нар. кучешки кърлеж, като кучетата са основен резервоар на инфекцията.

Обикновено ухапаният се наблюдава около 30 дни след изваждането на кърлежа. Следи се за обриви, рязко повишаване на температурата и отпадналост.

Как да се предпазим от заразяване чрез кърлежи?

1. Предпазването от кърлежи включва задължително избягване на местата, където има условия за развитието им – висока трева и храсти;
2. Ползвайте защитни спрейове против ухапване, които действат в продължение на 6 часа;
3. Ако все пак излизате сред тревите, облечете се със светли дрехи с дълги ръкави и дълги крачоли;
4. Хубаво е да пъхнете панталоните си в чорапите или ботушите;
5. Движете се по средата на утъпканите пътеки, без да газите отстрани в тревата;
6. Проверете тялото си за кърлежи, след като се върнете от разходка, независимо дали тя е била в парка или в планината;
7. Сменете дрехите, с които сте били навън и веднага ги изперете на програма с висок градус;
8. Не забравяйте да проверявате домашните си любимци след разходка, като използвате противопаразитни средства и за тях;
9. Ако намерите кърлеж, впит в кожата ви, като начало – не се паникьосвайте!

10. Потърсете специалист, за да го извади, дезинфекцира мястото и да ви обясни какво да правите след ухапването!

Ако все пак станете жертва на ухапване от кърлеж, Медицински център ЛОРА и Дежурните кабинети ще Ви помогнат да се справите успешно и без последици за здравето Ви.