Високо кръвно налягане – диагностика, лечение и прогноза, част 3

мар. 30, 2023 | Здравна информация

Диагностика на високо кръвно налягане

За най-точни показания, тези, които се използват за диагностициране на високо кръвно налягане, за разлика от случайна проверка, лекарите следват специфичен протокол при измерване на кръвното налягане. Кръвното налягане се измерва, след като човек седи 5 минути. Лицето не трябва да е упражнявало, да не е приемало кофеин или да е пушило поне 30 минути преди измерването. Отчитане от 130/80 mm Hg или повече се счита за високо, но диагнозата не може да се основава на едно високо отчитане. Понякога дори няколко високи показания не са достатъчни за поставяне на диагнозата, защото например показанията може да варират твърде много. Ако дадено лице има първоначално високо кръвно налягане, кръвното налягане се измерва отново по време на същото посещение и след това се измерва два пъти през поне два други дни, за да се увери, че високото кръвно налягане все още е налице.

Ако все още има съмнения, може да се използва 24-часов монитор за кръвно налягане. Това е преносимо устройство, работещо с батерии, носено на бедрото, свързано с маншет за кръвно налягане, носен на ръката. Този монитор многократно записва кръвното налягане през деня и нощта за 24-часов или 48-часов период. Отчитанията определят не само дали има високо кръвно налягане, но и колко тежко е то.

Псевдохипертония, кръвно налягане, което се измерва като високо, когато не е, се среща при хора с много твърди артерии (най-често при възрастни хора). Това се случва, когато артерията на ръката е твърде твърда, за да бъде притисната от маншета за кръвно налягане и в резултат на това кръвното налягане не може да бъде измерено точно.

Маскираната хипертония възниква, когато кръвното налягане се измерва като нормално, когато е високо. Маскираната хипертония засяга до 10% от хората с високо кръвно налягане. Разпознаването на този тип високо кръвно налягане може да бъде невъзможно, освен ако кръвното налягане не се измерва у дома или ако се подозира усложнение (например сърдечна недостатъчност), причинено от високо кръвно налягане.

След като високото кръвно налягане бъде диагностицирано, обикновено се оценяват неговите ефекти върху ключови органи, особено кръвоносните съдове, сърцето, мозъка, очите и бъбреците. Лекарите търсят и причината за високото кръвно налягане. Броят и видът на тестовете, които се правят за търсене на увреждане на органи и за определяне на причината за високо кръвно налягане, варират от човек на човек. Като цяло, рутинната оценка за всички хора с високо кръвно налягане включва медицинска история, физикален преглед, електрокардиография (ЕКГ), кръвни изследвания (включително ниво на хематокрит [частта от общия кръвен обем, съставен от червени кръвни клетки], калий и нива на натрий и изследвания на бъбречната функция) и изследвания на урината.

Физическият преглед включва проверка на областта на корема над бъбреците за чувствителност и поставяне на стетоскоп върху корема, за да се прослуша за болка (звук, причинен от кръв, която нахлува през стеснена артерия) в артерията, доставяща всеки бъбрек.

Ретината на всяко око се изследва с офталмоскоп. Ретината е единственото място, където лекарите могат директно да видят ефектите от високото кръвно налягане върху артериолите. Предположението е, че промените в артериолите на ретината са подобни на промените в артериолите и други кръвоносни съдове на други места в тялото, като например в бъбреците. Чрез определяне на степента на увреждане на ретината (хипертонична ретинопатия), лекарите могат да класифицират тежестта на високото кръвно налягане.

За откриване на сърдечни звуци се използва стетоскоп. Абнормният сърдечен тон, наречен четвърти сърдечен тон, е една от най-ранните промени в сърцето, причинени от високо кръвно налягане. Този звук се появява, защото лявото предсърдие на сърцето трябва да се свие по-силно, за да запълни разширената, твърда лява камера, която изпомпва кръв към цялото тяло, с изключение на белите дробове.

Електрокардиографията (ЕКГ) обикновено се прави за откриване на промени в сърцето – по-специално удебеляване (хипертрофия) на сърдечния мускул или уголемяване на сърцето. Ако се подозира уголемяване, лицето може да се подложи на ехокардиография.

Увреждането на бъбреците може да се установи чрез изследване на урина и кръв. Тестовете на урината могат да открият ранни признаци на увреждане на бъбреците. Наличието на кръвни клетки и албумин (най-изобилният протеин в кръвта) в урината може да показва такова увреждане. Хората обикновено не развиват симптоми на бъбречно увреждане (като летаргия, лош апетит и умора) до много по-късно, когато 70 до 80% от бъбречната функция е загубена.

Диагностика на причината

Колкото по-високо е кръвното налягане и колкото по-млад е човекът, толкова по-задълбочено е търсенето на причината, въпреки че причината е идентифицирана при по-малко от 10% от хората. По-обширна оценка може да включва рентгенова снимка, ултразвук и радионуклидно изображение на бъбреците и тяхното кръвоснабдяване, както и рентгенография на гръдния кош. Тестове за кръв и урина се правят за измерване на нивата на някои хормони, като епинефрин, алдостерон и кортизол.

Причината може да бъде подсказана от необичайни резултати от физически преглед или от симптомите. Например, синина (ненормален звук, който лекарите чуват със стетоскоп) в артерията към бъбрека може да предполага стеноза на бъбречната артерия (стеснение на артерията, доставяща бъбрек)

Различни комбинации от симптоми могат да предполагат високи нива на хормоните епинефрин и норепинефрин, произведени от феохромоцитом. Наличието на феохромоцитом се потвърждава, когато продуктите на разпадане на тези хормони се открият в урината.

Други редки причини за високо кръвно налягане могат да бъдат открити чрез определени рутинни тестове. Например, измерването на нивото на калий в кръвта може да помогне за откриване на хипералдостеронизъм.

Лечение на високо кръвно налягане

  • Диета и упражнения
  • Лекарства за понижаване на кръвното налягане

Първичната хипертония не може да бъде излекувана, но може да се контролира, за да се предотвратят усложнения. Всеки с повишено кръвно налягане или някакъв стадий на хипертония трябва да промени начина си на живот. Решението за предписване на лекарства се основава на действителното ниво на кръвното налягане и дали хората имат атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване  или имат повече от 10% риск да го развият през следващите 10 години.

Лекарите често препоръчват на хората с високо кръвно налягане да следят собственото си кръвно налягане у дома. Самонаблюдението вероятно помага да се мотивират хората да следват препоръките на лекаря относно лечението.

Цели на лечението

Целта на антихипертензивната терапия е да понижи кръвното налягане под 130/80 mm Hg при повечето хора. Въпреки това, ако понижаването на кръвното налягане на човек до по-малко от 130/80 mm Hg причинява симптоми като припадък, световъртеж, загуба на памет или замаяност, лекарите могат да препоръчат цел за по-високо кръвно налягане, но не по-високо от 140/90. За някои хора, например тези с висок риск от сърдечни заболявания, по-ниска систолна цел може да е подходяща.

Промени в начина на живот

Хората с наднормено тегло и високо кръвно налягане се съветват да отслабнат. Загубата на само 10 паунда (4,5 килограма) може да понижи кръвното налягане. За хора, които имат затлъстяване, диабет или високи нива на холестерол, промените в диетата (богата на плодове, зеленчуци и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, с намалено съдържание на наситени и общи мазнини) са важни за намаляване на риска от сърдечни и кръвоносни съдове заболяване.

Пушачите трябва да спрат да пушат.

Намаляването на приема на алкохол и натрий (при поддържане на адекватен прием на калций, магнезий и калий) може да направи лекарствената терапия за високо кръвно налягане ненужна. Дневният прием на алкохол трябва да се намали до не повече от 2 питиета  при мъжете и 1 напитка при жените. Дневният прием на натрий трябва да бъде намален до по-малко от 2½ грама или приемът на натриев хлорид (сол) до 6 грама.

Умерените аеробни упражнения са полезни. Хората с първична хипертония не трябва да ограничават физическата си активност, стига кръвното им налягане да е контролирано. Редовните упражнения помагат за намаляване на кръвното налягане и теглото и подобряват функционирането на сърцето и цялостното здраве (вижте Ползи от упражненията).

Лекарствена терапия

Лекарствата, които се използват за лечение на високо кръвно налягане, се наричат антихипертензивни. С голямото разнообразие от налични антихипертензивни средства, високото кръвно налягане може да бъде контролирано при почти всеки, но лечението трябва да бъде съобразено с индивида. Лечението е най-ефективно, когато човекът и лекарят комуникират добре и си сътрудничат по програмата за лечение.

Различните видове антихипертензивни средства намаляват кръвното налягане чрез различни механизми, така че са възможни много различни стратегии за лечение. За някои хора лекарите използват стъпаловиден подход към лекарствената терапия: започват с един вид антихипертензивно средство и добавят други, ако е необходимо. За други хора лекарите намират за предпочитане последователния подход: предписват едно антихипертензивно средство и ако то е неефективно, го спират и предписват друг тип. При хора с кръвно налягане от или над 140/90 mm Hg обикновено се започва прием на две лекарства по едно и също време. При избора на антихипертензивно лекарство лекарите вземат предвид фактори като:

  • Възраст, пол и етническа принадлежност на лицето
  • Тежестта на високо кръвно налягане
  • Наличието на други състояния, като диабет или високи нива на холестерол в кръвта
  • Потенциални странични ефекти, които варират от лекарство до лекарство
  • Разходите за лекарствата и тестовете, необходими за проверка за определени странични ефекти

Мнозинството от хората (повече от 74%) в крайна сметка се нуждаят от две или повече лекарства, за да постигнат целта си за кръвно налягане.

Повечето хора понасят предписаните им антихипертензивни лекарства без проблеми. Но всяко антихипертензивно лекарство може да предизвика странични ефекти. Така че, ако се появят нежелани реакции, човек трябва да уведоми лекаря, който може да коригира дозата или да замени друго лекарство. Обикновено трябва да се приема антихипертензивно лекарство за неопределено време, за да се контролира кръвното налягане.

Лечение на вторична хипертония

Ако е възможно, се лекува причината за високото кръвно налягане. Лечението на бъбречно заболяване понякога може да върне кръвното налягане до нормално или поне да го понижи, така че антихипертензивната терапия да е по-ефективна. Стеснената артерия към бъбрека може да бъде разширена чрез поставяне на катетър с балон и надуване на балона (ангиопластика). Или стеснената част на артерията, захранваща бъбрека, може да бъде заобиколена. Често такава операция лекува високо кръвно налягане. Туморите, които причиняват високо кръвно налягане, като феохромоцитом, обикновено могат да бъдат отстранени хирургически.

Ако хората все още имат високо кръвно налягане, въпреки че приемат три различни лекарства, лекарите в Европа понякога поставят катетър в артерията на всеки бъбрек. Катетърът произвежда радиовълни, които разрушават симпатиковите нерви по протежение на бъбречните артерии. Първите проучвания върху тази процедура изглежда показват, че тя понижава кръвното налягане. Много по-голямо и по-пълно проучване обаче не показа, че процедурата работи.

Друго лечение за високо кръвно налягане се нарича терапия с пейсмейкър. Във врата се имплантира електрод, който стимулира определени нервни окончания, които помагат за регулиране на кръвното налягане.

Лечение на спешни и спешни състояния при хипертония

При спешни случаи на хипертония кръвното налягане трябва да се понижи бързо. Хипертоничните състояния се лекуват в интензивни отделения на болницата. Повечето лекарства, използвани за бързо понижаване на кръвното налягане, като фенолдопам, нитропрусид, никардипин или лабеталол, се прилагат интравенозно.

Прогноза за високо кръвно налягане

Нелекуваното високо кръвно налягане увеличава риска от развитие на сърдечно заболяване (като сърдечна недостатъчност, инфаркт или внезапна сърдечна смърт), бъбречна недостатъчност или инсулт в ранна възраст. Високото кръвно налягане е най-важният рисков фактор за инсулт. Това е и един от трите най-важни рискови фактора за инфаркт, които човек може да промени (другите два са тютюнопушенето и високите нива на холестерол в кръвта).

Лечението, което понижава високото кръвно налягане, значително намалява риска от инсулт и сърдечна недостатъчност. Такова лечение може също да намали риска от инфаркт, макар и не толкова драстично.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370