Високо кръвно налягане – класификации и контролът на тялото върху кръвното налягане

мар. 30, 2023 | Здравна информация

Високото кръвно налягане (хипертония) е постоянно високо налягане в артериите.

Често не може да се установи причина за високото кръвно налягане, но понякога то възниква в резултат на основно нарушение на бъбреците или хормонално разстройство.

Затлъстяването, заседналият начин на живот, стресът, тютюнопушенето и прекомерните количества алкохол или натрий (сол) в диетата могат да играят роля в развитието на високо кръвно налягане при хора, които имат наследствена склонност да го развиват.

При повечето хора високото кръвно налягане не причинява симптоми.

Лекарите поставят диагнозата след измерване на кръвното налягане два или повече пъти.

Хората се съветват да отслабнат, да спрат да пушат и да намалят количествата натрий и мазнини в диетата си.

Дават се антихипертензивни лекарства.

За много хора думата хипертония предполага прекомерно напрежение, нервност или стрес. В медицината хипертонията се отнася до постоянно високо кръвно налягане, независимо от причината. Тъй като обикновено не причинява симптоми в продължение на много години – докато не бъде увреден жизненоважен орган – високото кръвно налягане се нарича тихият убиец. Неконтролираното високо кръвно налягане увеличава риска от проблеми като инсулт, аневризма, сърдечна недостатъчност, инфаркт и хронично бъбречно заболяване.

Почти половината от възрастните имат високо кръвно налягане или приемат лекарства за високо кръвно налягане (антихипертензивни лекарства). Много хора не знаят, че имат високо кръвно налягане. Високото кръвно налягане се среща по-често при неиспаноезични чернокожи възрастни (56%) в сравнение с 48% от неиспаноезични бели възрастни и 46% от неиспаноезични възрастни азиатски, или 39% от испаноговорящи възрастни. Високото кръвно налягане се среща по-често при по-възрастните хора – при около три четвърти от хората на възраст над 65 години, в сравнение само с около една четвърт от хората на възраст между 18 и 44 години. Хората, които имат нормално кръвно налягане на 55-годишна възраст, имат 90% риск от развитие на високо кръвно налягане в даден момент от живота си. Високото кръвно налягане е два пъти по-често срещано сред хората със затлъстяване, отколкото сред тези, които нямат.

Когато се проверява кръвното налягане, се записват две стойности. По-високата стойност отразява най-високото налягане в артериите, което се достига при свиване на сърцето (наречено систола). По-ниската стойност отразява най-ниското налягане в артериите, което се достига точно преди сърцето да започне да се свива отново (наречено диастола). Кръвното налягане се записва като систолично налягане/диастолично налягане – например 120/80 mm Hg (милиметри живачен стълб). Това четене се нарича „120 на 80.“

Класификация на кръвното налягане

Кръвното налягане при възрастни се класифицира като нормално, повишено кръвно налягане, стадий 1 (лека) хипертония или стадий 2 хипертония. Въпреки това, колкото по-високо е кръвното налягане, толкова по-голям е рискът от усложнения – дори в границите на нормалното кръвно налягане – така че тези граници са донякъде произволни.

Класификация на кръвното налягане при възрастни
Класификация Кръвно налягане (mm Hg)
Нормално кръвно налягане По-малко от 120/80
Повишено кръвно налягане 120–129/по-малко от 80
Етап 1 високо кръвно налягане 130–139 (систолично кръвно налягане) или 80–89 (диастолично кръвно налягане)
Етап 2 високо кръвно налягане 90 (диастолично кръвно налягане) или по-високо или 80–89 (диастолично кръвно налягане)
Хората, които имат систолично и диастолично кръвно налягане в различни категории, се считат за хора с по-високо кръвно налягане

Хипертонична спешност е диастолното кръвно налягане, което е повече от 120 mm Hg, но все още не е причинило увреждане на органи, което е очевидно за хората или техните лекари. Хипертоничните пориви обикновено не причиняват симптоми. Спешното състояние на хипертония е особено тежка форма на високо кръвно налягане. Диастоличното кръвно налягане е най-малко 120 mm Hg и има данни за прогресивно увреждане на един или повече жизненоважни органи (обикновено мозъка, сърцето и бъбреците), често придружено от различни симптоми. Хипертоничните спешни състояния не са чести, но са няколко пъти по-чести сред хората с африкански произход, отколкото сред хората с европейски произход, сред мъжете, отколкото сред жените, и сред хората в по-ниски социално-икономически групи, отколкото сред тези в по-високи социално-икономически групи. Ако не се лекува, спешното състояние на хипертония може да бъде фатално.

Контролът на тялото върху кръвното налягане

Тялото има много механизми за контрол на кръвното налягане. Тялото може да промени:

  • Количеството кръв, което сърцето изпомпва
  • Диаметър на артериите
  • Обемът на кръвта в кръвния поток

За да повиши кръвното налягане, сърцето може да изпомпва повече кръв чрез по-силно или по-бързо изпомпване. Малките артерии (артериоли) могат да се стесняват (свиват), принуждавайки кръвта от всеки сърдечен удар през по-тясно пространство от нормалното. Тъй като пространството в артериите е по-тясно, същото количество кръв, преминаващо през тях, повишава кръвното налягане. Вените могат да се свият, за да намалят способността си да задържат кръв, принуждавайки повече кръв в артериите. В резултат на това кръвното налягане се повишава. Към кръвния поток може да се добави течност, за да се увеличи обемът на кръвта и по този начин да се повиши кръвното налягане.

За да се намали кръвното налягане, сърцето може да изпомпва по-малко силно или бързо, артериолите и вените могат да се разширят (разширят) и течността може да бъде отстранена от кръвния поток.

Тези механизми се контролират от симпатиковия отдел на автономната нервна система (частта от нервната система, която регулира вътрешните процеси в тялото, не изискващи съзнателно усилие) и от бъбреците.

Симпатиковият отдел използва няколко средства за временно повишаване на кръвното налягане по време на реакцията на борба или бягство (физическата реакция на тялото към заплаха).

Симпатикoвият отдел стимулира надбъбречните жлези да отделят хормоните епинефрин (адреналин) и норепинефрин (норадреналин). Тези хормони стимулират сърцето да бие по-бързо и по-силно, повечето артериоли да се свиват и някои артериоли да се разширяват. Артериолите, които се разширяват, са тези в области, където е необходимо повишено кръвоснабдяване (като в скелетните мускули – мускулите, контролирани от съзнателно усилие).

Симпатиковият отдел също така стимулира бъбреците да намалят отделянето на натрий и вода, като по този начин увеличават обема на кръвта. Тялото контролира движението на натрий навътре и извън клетките, за да предотврати излишък на натрий вътре в клетките. Прекомерните количества натрий в клетките могат да накарат тялото да стане прекалено чувствително към стимулация от симпатиковия отдел.

Бъбреците също реагират директно на промените в кръвното налягане. Ако кръвното налягане се повиши, бъбреците увеличават отделянето на натрий и вода, така че кръвният обем намалява и кръвното налягане се нормализира. Обратно, ако кръвното налягане се понижи, бъбреците намаляват отделянето на натрий и вода, така че обемът на кръвта се увеличава и кръвното налягане се връща към нормалното. Бъбреците могат да повишат кръвното налягане чрез секретиране на ензима ренин, което в крайна сметка води до производството на хормона ангиотензин II.

Ангиотензин II помага за повишаване на кръвното налягане чрез:

  • Причиняване на свиване на артериолите
  • Задействане на симпатиковия отдел на автономната нервна система

Задейства освобождаването на два други хормона, алдостерон и вазопресин (наричан още антидиуретичен хормон), които карат бъбреците да увеличат задържането на натрий и вода.

Бъбреците обикновено произвеждат вещества, които причиняват разширяване на артериолите в бъбреците. Това помага да се балансират ефектите на хормоните, които причиняват свиване на артериолите.

Кръвното налягане варира естествено през живота на човека. Бебетата и децата обикновено имат много по-ниско кръвно налягане от възрастните. Кръвното налягане се повишава с възрастта. Систоличното налягане се повишава поне до 80-годишна възраст, а диастоличното налягане се повишава до 55-60-годишна възраст, след което се изравнява или дори намалява. Въпреки това, за хората, живеещи в някои региони, където приемът на натрий е нисък и нивото на физическа активност е по-високо нито систоличното, нито диастолното налягане се повишават с напредване на възрастта и високо кръвно налягане практически не съществува.

Регулиране на кръвното налягане: системата ренин-ангиотензин-алдостерон

Системата ренин-ангиотензин-алдостерон е серия от реакции, предназначени да помогнат за регулиране на кръвното налягане.

  1. Когато кръвното налягане спадне (за систолното, до 100 mm Hg или по-ниско), бъбреците освобождават ензима ренин в кръвния поток.
  2. Ренинът разделя ангиотензиногена, голям протеин, който циркулира в кръвния поток, на части. Едното е ангиотензин I.
  3. Ангиотензин I, който е сравнително неактивен, се разделя на части от ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE). Едното е ангиотензин II, хормон, който е много активен.
  4. Ангиотензин II причинява свиване на мускулните стени на малките артерии (артериоли), повишавайки кръвното налягане. Ангиотензин II също предизвиква освобождаването на хормона алдостерон от надбъбречните жлези и вазопресин (антидиуретичен хормон) от хипофизната жлеза.
  5. Алдостеронът и вазопресинът карат бъбреците да задържат натрий (сол). Алдостеронът също кара бъбреците да отделят калий. Повишеният натрий води до задържане на вода, като по този начин увеличава обема на кръвта и кръвното налягане.

Активността временно влияе върху кръвното налягане, което е по-високо, когато човек е активен, и по-ниско, когато човек си почива. Кръвното налягане също варира в зависимост от времето на деня: то е най-високо сутрин и най-ниско през нощта по време на сън. Тези вариации са нормални. Всеки път, когато промяна причини преходно повишаване на кръвното налягане, един от компенсаторните механизми на тялото се задейства, за да противодейства на промяната и да поддържа кръвното налягане на нормални нива. Например, увеличаването на количеството кръв, изпомпвано от сърцето – което води до повишаване на кръвното налягане – причинява разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване на отделянето на натрий и вода от бъбреците – което води до намаляване на кръвното налягане.

В следващата част от статията за високото кръвно налягане, ще Ви запознаем с причините, допринасящите  фактори, симптомите и усложненията на високото кръвно налягане.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370