Високо кръвно налягане – причини, допринасящи фактори, симптоми и усложнения, част 2

мар. 30, 2023 | Здравна информация

Причини за високо кръвно налягане

Високо кръвно налягане може да бъде първична или вторична хипертония.

Първична хипертония

Високото кръвно налягане без известна причина се нарича първична (по-рано наричана есенциална) хипертония. Между 85% и 95% от хората с високо кръвно налягане имат първична хипертония. Няколко промени в сърцето и кръвоносните съдове вероятно се комбинират, за да повишат кръвното налягане. Например количеството изпомпвана кръв за минута (сърдечен дебит) може да се увеличи и съпротивлението на кръвния поток може да се увеличи, тъй като кръвоносните съдове са свити. Обемът на кръвта също може да се увеличи. Причините за такива промени не са напълно изяснени, но изглежда включват наследствена аномалия, засягаща свиването на артериолите, което помага за контролиране на кръвното налягане. Други промени могат да допринесат за повишаване на кръвното налягане, включително натрупване на прекомерни количества натрий в клетките и намалено производство на вещества, които разширяват артериолите.

Вторична хипертония

Високото кръвно налягане с известна причина се нарича вторична хипертония. Между 5% и 15% от хората с високо кръвно налягане имат вторична хипертония. При много от тези хора високото кръвно налягане е резултат от:

  • Нарушение на бъбреците

Много бъбречни заболявания могат да причинят високо кръвно налягане, тъй като бъбреците са важни за контролирането на кръвното налягане. Например, увреждане на бъбреците в резултат на възпаление или други нарушения може да наруши способността им да отстраняват достатъчно натрий и вода от тялото, увеличавайки обема на кръвта и кръвното налягане. Други бъбречни заболявания, които причиняват високо кръвно налягане, включват стеноза на бъбречната артерия (стеснение на артерията, доставяща един от бъбреците), което може да се дължи на атеросклероза, бъбречна инфекция (пиелонефрит), гломерулонефрит, бъбречни тумори, поликистоза на бъбреците, увреждане на бъбреците и лъчева терапия, засягаща бъбреците.

При други хора вторичната хипертония се причинява от друго заболяване, като например:

  • Хормонални нарушения
  • Употреба на определени лекарства

Хормоналните нарушения, които причиняват високо кръвно налягане, включват хипералдостеронизъм (свръхпроизводство на алдостерон, често от нераков тумор в една от надбъбречните жлези), синдром на Кушинг (разстройство, характеризиращо се с високи нива на кортизол), хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза) и, рядко, феохромоцитом (тумор, който се намира в надбъбречната жлеза и произвежда хормоните епинефрин и норепинефрин).

Лекарствата, които могат да причинят или влошат високо кръвно налягане, включват алкохол (прекомерна употреба), стимуланти (напр. амфетамини, кокаин), кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), орални контрацептиви (противозачатъчни хапчета) и симпатикомиметици (някои деконгестанти в лекарства за настинка, като псевдоефедрин и фенилефрин).

Артериосклерозата пречи на тялото да контролира кръвното налягане, увеличавайки риска от високо кръвно налягане. Артериосклерозата прави артериите сковани, предотвратявайки разширяването, което иначе би върнало кръвното налягане към нормалното.

Други заболявания, които могат да причинят високо кръвно налягане, включват коарктация на аортата, прееклампсия, остра интермитентна порфирия и остро отравяне с олово.

Допринасящи  фактори

Затлъстяването, заседналият начин на живот, стресът, тютюнопушенето и прекомерните количества алкохол или натрий в диетата могат да играят роля в развитието на високо кръвно налягане при хора, които имат наследствена склонност да го развиват. Освен това сънната апнея може да допринесе или да влоши съществуващото високо кръвно налягане.

Стресът води до временно повишаване на кръвното налягане, но кръвното налягане обикновено се връща към нормалното, след като стресът приключи. Пример е „хипертонията на бялата престилка“, при която стресът от посещението на лекарски кабинет води до повишаване на кръвното налягане до ниво, считано за повишено или дори високо кръвно налягане. Тези временни повишения са една от причините лекарите сега да измерват кръвното налягане няколко пъти при няколко различни посещения, преди да поставят диагнозата високо кръвно налягане. Една висока стойност от няколко може да се дължи на стрес, но ако кръвното налягане е постоянно високо, не е разумно да го причислявате към стрес. Тревожността също може да причини високо кръвно налягане и лекарите могат да определят дали лечението на тревожността е подходящо, което от своя страна може да понижи кръвното налягане на човека.

Симптоми на високо кръвно налягане

При повечето хора високото кръвно налягане не причинява симптоми, въпреки случайната поява на определени симптоми, които масово, но погрешно се приписват на високото кръвно налягане: главоболие, кървене от носа, замаяност, зачервено лице и умора. Хората с високо кръвно налягане може да имат тези симптоми, но симптомите се появяват също толкова често при хора с нормално кръвно налягане.

Тежкото или продължително високо кръвно налягане, което не се лекува, може да причини симптоми, тъй като може да увреди мозъка, очите, сърцето и бъбреците. Симптомите включват главоболие, умора, гадене, повръщане, задух и безпокойство. Понякога тежкото високо кръвно налягане причинява подуване на мозъка, което води до гадене, повръщане, влошаващо се главоболие, сънливост, объркване, гърчове, сънливост и дори кома. Това състояние се нарича хипертонична енцефалопатия.

Силното високо кръвно налягане увеличава натоварването на сърцето и може да причини болка в гърдите и/или задух. Понякога много високото кръвно налягане причинява разкъсване на голямата артерия, която пренася кръвта от сърцето (аортата), причинявайки болка в гърдите или корема. Хората, които имат такива симптоми, имат спешни случаи на хипертония и като такива се нуждаят от спешно лечение.

Ако високото кръвно налягане се дължи на феохромоцитом, симптомите могат да включват силно главоболие, тревожност, усещане за бърз или неравномерен сърдечен ритъм (палпитации), прекомерно изпотяване, тремор и бледност. Тези симптоми са резултат от високите нива на хормоните епинефрин и норепинефрин, които се секретират от феохромоцитома.

Усложнения при високо кръвно налягане

Продължителното високо кръвно налягане може да увреди сърцето и кръвоносните съдове и да увеличи риска от :

  • Сърдечен удар
  • Сърдечна недостатъчност
  • Бъбречна недостатъчност
  • Удар
  • Съдова деменция

При продължително високо кръвно налягане сърцето се уголемява и сърдечните стени се удебеляват, защото сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръв. Удебелените стени са по-твърди от нормалното. Следователно камерите на сърцето не се разширяват нормално и е по-трудно да се напълнят с кръв, което допълнително увеличава натоварването на сърцето. Тези промени в сърцето могат да доведат до анормален сърдечен ритъм или сърдечна недостатъчност.

Високото кръвно налягане причинява удебеляване на стените на кръвоносните съдове и ги прави по-вероятно да развият втвърдяване на артериите (атеросклероза). Хората с удебелени стени на кръвоносните съдове и атеросклероза са изложени на по-висок риск от инсулт, инфаркт, съдова деменция и бъбречна недостатъчност. Инсултът и инфарктът се считат за атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване.

В последната част от статията за високото кръвно налягане, ще Ви запознаем с диагностиката, лечението и  прогнозата  на високото кръвно налягане.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370