Гастрит

апр. 25, 2022 | Здравна информация

Гастритът е остро и хронично възпаление на стомашната лигавица в резултат на действието на различни фактори на външната и вътрешната среда.

При острия гастрит възпалението е бързопреходно и настъпва оздравяване с пълно възстановяване. Наблюдават се различни по интензивност симптоми – тежест и болка в епигастриума /подлъжична област/, гадене и повтъщане, понякога диария, лош вкус в устата и безапетитие, обща интоксикация, отпадналост, безсилие, главоболие, световъртеж, температура, обложен език, стомашно плискане, дехидратация, тахикардия и др.

Заболяване, предизвикано от екзогенни причини, обикновено отзвучава за няколко дни. Лечението включва диета.

При по-леко протичане се препоръчват само промени в начина на хранене – ограничаване приема на пикантни храни и подправки, на съдържащи кофеин течности. При по-тежко протичане се прилага медикаментозно лечение.

Остри ерозии и язви – предимно увреждане на стомаха, безсимптомно протичане, дискомфорт, кръвоизливи от гастроинтестиналния тракт, понякога обилно кървене, кървене с прояви на анемия, перфорация и др.
Препоръчва се профилактично лечение за предпазване лигавицата на стомаха, което продължава през целия период на терапия с медикаменти.

При хроничния гастрит хроничното възпаление води до промяна в структурата на жлезите и секреторната активност на стомаха.
Инфекцията с Helicobacter pylori у нас е като в други страни с нисък стандарт – 80-90% инфектираност на възрастното население с бактерия.
Ако има оплаквания от страна на пациента, те са обикновено неспецифични, промени във вкуса и апетита.
Диагнозата се поставя единствено при доказани морфологични промени.
Лечението се извършва чрез диета /ограничават се пикантните храни, кофеин, алкохолни и газирани напитки; препоръчва се често хранене, прием на добре сдъвкана храна с температура, близка до телесната/ и медикаментозно.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист-гастроентеролог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за гастроентеролог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75