Глаукома /“тихият крадец на зрение“/

май 12, 2020 | Здравна информация

Глаукомата заема едно от първите 3 места като причина за слепота. Заболяването е генетично предопределено. Глаукомата се характеризира обикновено с повишено вътреочно налягане, прогресираща атрофия на зрителния нерв и типични промени в зрителното поле, които ако болният не се лекува, постепенно се увеличават до пълно ослепяване.

До глаукомни промени могат да доведат и съдови дисрегулации, вазоспастичен синдром и др. без повишено вътреочно налягане – т.нар. глаукома с ниско налягане.
Независимо от вида на глаукомата, промените в диска на зрителния нерв и зрителното поле са еднакви.

Видове глаукома:

Конгенитална глаукома – най-често се среща първична конгенитална откритоъгълна глаукома. Заболяването се проявява в 50% при раждането и в 80% до края на първата година. Оплакванията са сълзотечение, фотофобия, блефароспазъм /спазъм на клепачите/, вътреочното налягане е повишено, уголемяване на окото, постепенно намаление на роговичната прозрачност.
Лечението е предимно оперативно.

В детска и юношеска възраст протича подобно на глаукомата при възрастните, без промени в предния очен сегмент.
Лечението също основно е оперативно.
Първична глаукома – бива:
– откритоъгълна /проста/ – най-разпространената форма на заболяването. Основна причина за възникването й е повишеното вътреочно налягане поради влошаване на отока на вътреочната течност през дренажната система на окото в преднокамерния ъгъл.
Обикновено с диагнозата се закъснява поради това, че липсват съществени симптоми и оплаквания. Единственото оплакване е от намаление на зрението и често болният открива това късно, при случайно затваряне на едното око.
– закритоъгълна /конгестивна/ – характерни са пристъпите от силно повишено вътреочно налягане, виждане на цветни кръгове около лампата, намаление на зрението, болки в окото и съответната половина на главата, гадене, повръщане.
Заболяването е двустранно и засяга по-често жени след 40-годишна възраст. Обикновено причина за заболяването е анатомично по-плитка предна камера. Това затруднява оттичането на вътреочната течност от задната към предната камера, ирисът се избутва напред, камерния ъгъл се затваря и се появява глаукомен пристъп. Причина за това може да е продължителна работа в наведено положение или разширение на зеницата при работа на тъмно. При преглед се установява силно увеличено вътреочно налягане. Окото е зачервено, зеницата разширена, зрителния нерв е подут, с неясни граници. Зрението е намалено. Между пристъпите вътреочното налягане е нормално и болният няма оплаквания. След всеки пристъп остават трайни сраствания в камерния ъгъл.
Лечението на глаукомния пристъп обикновено преминава в очна клиника.
Вторична глаукома – налице е повишено вътреочно налягане вследствие на редица други очни заболявания, травми на окото, следоперативни състояния вследствие на новообразувани съдове, при болни от диабет, тромбоза и др.
Лечението включва лечение на основното очно заболяване. Прилагат се и оперативни интервенции.
В Медицински център ЛОРА можете да се прегледате при специалист-офталмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!