Грип

май 12, 2020 | Здравна информация

Грипът е често срещано заболяване, особено в период на смяна на сезоните, когато навън става студено. Много е важно да се предпазим от него, но ако все пак грипът ни настигне, добре е да знаем малко повече за него.

Началото протича остро – с повишаване на температурата, обща отпадналост, болки по цялото тяло – мускулите и ставите, очните мускули, врата, кръста, долните крайници; главоболие, гадене, парене в очите, хрема, суха мъчителна кашлица, болки в гърлото и др.

Най-успешен начин за профилактика на грипа са противогрипните ваксини.
Най-подходящ за ваксиниране срещу сезонен грип е периодът октомври-ноември.
Често тежки усложнения се развиват при хора на възраст над 65 години и болни с хронични заболявания.
Кой трябва да се ваксинира?
Всеки, който не би желал да се разболее от грип и особено хора с висок риск за тежки усложнения; възрастни над 50 години; хора с хронични белодробни /включително астма/, сърдечносъдови /с изключение на хипертония/, бъбречни, чернодробни, неврологични, хематологични или метаболитни нарушения /включително захарен диабет/; обитатели на старчески домове; медицински персонал и хора с болестно затлъстяване; членове на семейство, които се грижат за хронично болни.

Ако не сте ваксинирани и се разболеете, е много важно да знаете: Ако до 3 дни болестта не отмине с шумно рекламираните лекарствени медикаменти, то тогава НЕПРЕМЕННО се обърнете към Вашия личен лекар или лекар-специалист, за да ви предпише подобаващо лечение. Грипът е заболяване, което може да прерастне в нещо по-сериозно, или да остави нежелани последици за цял живот!

В Медицински център ЛОРА можете да се прегледате при специалист по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!