Двойно виждане

сеп. 15, 2023 | Здравна информация

Двойното виждане е виждане на две изображения на един обект. Двойно виждане може да възникне, когато само едното око е отворено (монокулярна диплопия) или, по-често, когато и двете очи са отворени (бинокулярна диплопия). Бинокулярното двойно виждане изчезва, когато едното око е затворено. Други симптоми, като болка в очите, изпъкнало око или мускулна слабост, могат да присъстват в зависимост от причината за двойно виждане.

Причини

Монокулярно двойно виждане може да възникне, когато нещо изкриви предаването на светлина през окото към ретината (светлочувствителната структура в задната част на окото). Може да има повече от две изображения. Едно от изображенията е с нормално качество (например яркост, контраст и яснота). Другото изображение или изображения са с по-ниско качество.

Най-честите причини за монокулярно двойно виждане са :

 • Помътняване на лещата на окото (катаракта)
 • Проблеми с формата на роговицата (например кератоконус, при който роговицата се променя от нормалната си кръгла форма до конусообразна форма)
 • Некоригирана грешка на пречупване, обикновено астигматизъм

Рефрактивната грешка е несъвършено фокусиране на светлинните лъчи върху ретината. Астигматизмът е рефракционна грешка, причинена от необичайна кривина на роговицата (прозрачния слой пред ириса и зеницата). Други причини за монокулярно двойно виждане включват белези на роговицата и изкълчена леща.

Бинокулярното двойно виждане предполага, че очите не са насочени към един и същи обект. Хората обикновено виждат даден обект като едно изображение, въпреки че всяко око получава свое собствено отделно изображение на този обект. За да възприемат единични изображения, очите трябва да бъдат подравнени така, че и двете да сочат към един и същ обект едновременно (наречено спрегнато подравняване). Когато очите не са правилно подравнени, хората виждат две изображения, и двете с еднакво качество. Понякога бинокулярното двойно виждане става очевидно само когато хората преместят очите си до крайност в определена посока (например най-надясно или наляво, или нагоре или надолу). Има много възможни причини за бинокулярно двойно виждане.

Най-често срещаните са :

 • Парализа на един от нервите, който контролира мускулите, които движат окото (наречени 3-ти, 4-ти и 6-ти черепни нерви)
 • Миастения гравис
 • Механично блокиране на движението на очите

Най-често очите са неправилно подравнени поради нарушение, засягащо черепните нерви, доставящи мускулите, които движат очите, наречени екстраокуларни мускули. Парализата може да е изолирана и причината да е неизвестна. Известните причини включват нарушения, които обикновено пречат на способността на нервите да контролират мускулите. Например, миастения гравис, ботулизъм и синдром на Гилен-Баре могат да засегнат мускулите в цялото тяло, включително мускулите, които движат очите. Всичко, което механично пречи на движението на очите, може да попречи на очите да се подравнят правилно и да причини двойно виждане. Примерите включват захващане на очен мускул при фрактура на очната кухина и отлагане на необичайна тъкан в очната кухина, както може да се случи при формата на хипертиреоидизъм, наречена болест на Грейвс.

Оценка

Много причини за двойно виждане могат да бъдат много сериозни. Следната информация може да помогне на хората да знаят кога да посетят лекар и какво да очакват по време на оценката.

Предупредителни знаци

При хора с двойно виждане някои симптоми и характеристики са причина за безпокойство. Те включват:

 • Всички симптоми освен двойно виждане, които биха могли да представляват дисфункция на нервната система (например слабост или парализа, изтръпване, проблеми с говора или езика, проблеми с преглъщането или ходенето, световъртеж, главоболие, инконтиненция или тромавост)
 • Болка в очите
 • Изпъкване на окото (проптоза)
 • Скорошно нараняване на окото или главата
 • Бинокулярно двойно виждане

Кога да посетите лекар

 Двойното виждане трябва винаги да се оценява от лекар, дори ако е временно. Хората, които имат предупредителни признаци, трябва незабавно да бъдат прегледани от лекар, обикновено в спешно отделение. Всички хора, които имат двойно виждане, дори ако то е изчезнало, трябва да посетят лекар възможно най-скоро, обикновено в рамките на няколко дни.

Какво прави лекарят

Лекарите първо задават въпроси за симптомите и медицинската история на човека. След това лекарите правят физически преглед. Това, което откриват по време на медицинската история и физическия преглед, помага да се предположи причината за двойното виждане и всички тестове, които трябва да се направят.

Лекарите искат да знаят дали двойното виждане включва едното или двете очи и дали е постоянно или се появява и си отива. Те също така питат дали изображенията са едно до друго или едно върху друго и дали има тенденция да се появява двойно виждане само когато човекът гледа в определена посока.

Лекарите питат за всяка болка, изтръпване на челото или бузата, лицева слабост, световъртеж и проблеми с преглъщането или говора, тъй като тези симптоми могат да показват проблем с черепномозъчните нерви. Лекарите също питат за симптоми на други проблеми с нервната система и симптоми на други разстройства. Най-важната част от физическия преглед е очният преглед. Лекарите проверяват зрението на човека. Те също така внимателно търсят изпъкване на едното или двете очи и увиснал клепач и проверяват как зениците реагират на светлина. Те проверяват движенията на очите, като карат човека да следва пръста им, докато се движи нагоре и надолу и далеч надясно и наляво. След това лекарите използват прорезна лампа (инструмент, който позволява на лекаря да изследва окото при голямо увеличение) и офталмоскопия, за да изследват вътрешните структури на очите. Симптомите и резултатите от изследването могат да предоставят полезна информация за това кои причини са най-вероятни. Например, ако двойното виждане се появява и изчезва и има други симптоми на възможна дисфункция на нервната система, миастения гравис и множествена склероза са сред вероятните причини. Ако очите не сочат в една и съща посока, посоката на погледа, в която се появява двойно виждане, понякога показва кой черепномозъчен нерв е дисфункционален.

Тестване

Хората с двойно виждане на едното око обикновено се насочват към офталмолог (лекар, специализиран в оценката и лечението – хирургично и нехирургично – на очни заболявания). Не е необходимо изследване, преди лицето да бъде насочено. Офталмологът внимателно преглежда очите на човека за очни нарушения. При хора с двойно виждане, засягащо и двете очи, често са необходими повече изследвания, тъй като много заболявания могат да причинят бинокулярно двойно виждане. Тестовете зависят от това какво откриват лекарите по време на анамнезата и физическия преглед. Повечето хора се нуждаят от изображения с магнитен резонанс (ЯМР) или компютърна томография (КТ), за да открият аномалии на очната кухина (орбита), черепа, мозъка или гръбначния мозък. Може да се наложи незабавно да се направи образна диагностика, ако лекарите смятат, че инфекция, аневризма или инсулт са причината за двойното виждане. При хора със симптоми на болест на Грейвс (като изпъкнали очи, болка в очите, сълзене и увеличена щитовидна жлеза) се правят тестове за щитовидната жлеза (нива на серумен тироксин [T4] и нива на тироид-стимулиращ хормон [TSH]). Може да е необходимо изследване за миастения гравис и множествена склероза, особено ако двойното виждане се появява и изчезва. Не всички хора се нуждаят от тестване. Някои случаи на двойно виждане се изясняват без лечение. Ако симптомите и резултатите от прегледа не показват сериозна причина, лекарите може да препоръчат очите на лицето да се проверяват редовно в продължение на няколко седмици, за да видят дали зрението се избистря, преди да препоръчат каквото и да е изследване.

Лечение

Най-добрият начин за лечение на двойно виждане е лечението на основното разстройство.

Ключови точки

 • Хората с двойно виждане плюс внезапна или силна болка, нараняване или симптоми на дисфункция на нервната система обикновено трябва да отидат в спешно отделение.
 • Двойното виждане може да изчезне от само себе си, но хората все пак трябва да посетят лекар.
 • Най-важната част от прегледа е очният преглед, но обикновено е необходима образна диагностика.

 

В следващата част от поредицата за очните заболявания, ще Ви запознаем с други симптоми и проблеми, засягащи очите.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист офталмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за офталмолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370

 

Най-ново