Дежурното звено на МЦ ЛОРА – място за здравни услуги в неработни дни – интервю с д-р Яшар-Мюмюн -лекар-специализант по Ендокринология

мар. 6, 2024 | Здравна информация

Дежурните кабинети в МЦ ЛОРА са спасение за пациентите през почивните и празнични дни. Какво представляват те и как помагате на хората в тях?

В Медицински център ЛОРА работят прекрасни лекари, отдадени на своята професия, които са на разположение тогава, когато имате нужда от тях в неработен ден. Ние преглеждаме и консултираме нуждаещите се пациенти и по преценка ги насочваме към съответния специалист или назначаваме необходимите лабораторни изследвания за поставяне на по-точна диагноза и последващо лечение.

Какво е работното им време?

Дежурният кабинет в МЦ ЛОРА – Позитано, е на разположение на пациентите от понеделник до петък от 20:00 до 8:00 часа и ДЕНОНОЩНО през почивни и празнични дни.
В МЦ ЛОРА – Гоце Делчев Дежурното звено работи от 08:00 до 24:00 всеки ден.

Какви случаи идват при Вас – тежки, средни или леки?

Тук е моментът да отбележим, че в Дежурните кабинети на МЦ ЛОРА не се приемат пациенти със спешни случаи. Дежурното звено по дефиниция се грижи за неотложни случаи и по-леки увреждания. Мястото на спешните случаи е в специализираните за това медицински заведения. Не че не можем да окажем първа помощ на такъв пациент, но за да получи той адекватно лечение, сме длъжни да го насочим към звената за спешна помощ.

Какви манипулации извършвате в кабинета?
При нас можете да се прегледате при нужда за грип, настинка или друго вирусно заболяване. Тук може да Ви прегледаме, ако състоянието Ви се е влошило в резултат на съпътстващо заболяване. Може да Ви измерим и консултираме резултатите на кръвното налягане. В кабинетите на Дежурното звено се поставят ваксини и инжекции. Тук правим електрокардиограми с разчитане и измерваме кръвна захар. Извършваме леки манипулации като изваждане на кърлеж, промиване на рана, сменяне на превръзка, катетаризация на пикочен мехур и други належащи процедури.

За какво най-често Ви търсят?
За всичко. Имаме всякакви случаи. В този сезон преобладават случаите с вирусни инфекции, като особено чести посетители са децата и възрастните хора.

Дежурните кабинети на МЦ ЛОРА работят ли с НЗОК?
МЦ ЛОРА има сключени договори със семейни лекари от цяла София за оказване на медицинска помощ на техните пациенти, съгласно изискванията на Наредба 9/2019г. на Министерство на здравеопазването. Ако Вашият личен лекар има сключен договор с МЦ ЛОРА, Вие имате право на всички услуги, включени в този договор срещу заплащане на потребителска такса.

Списък на лекарите, с които имаме договор, може да видите ТУК!

Дежурното ни звено обслужва също така частни пациенти и пациенти на доброволни здравно-застрахователни дружества.

Извършвате ли домашни посещения?
Да, при нужда може да направим и домашно посещение. В нашите екипи освен висококвалифицирани специалисти – педиатри и терапевти, има на разположение медицински регистратор и шофьор. Дежурните ни кабинети разполагат със собствен автопарк.

На телефоните на Дежурното звено може да се обадите за домашно посещение за медицински преглед или манипулация, за издаване на смъртен акт, за разрешително за кремация и други.

д-р Яшар-Мюмюн