Десет прости правила за ефективен детокс на организма в домашни условия!

апр. 8, 2024 | Здравна информация

Замърсяването на организма чрез натрупване на вредни вещества е тема на изследване от учените вече в продължение на няколко десетилетия.

Напоследък дори се твърди, че повече от 90% от болестите на градските хора са свързани пряко или косвено с токсините, които се наслагват в организма. Живеем в силно замърсена среда, натоварена с много вредни вещества, които влияят драматично, понякога пагубно, на нашето здраве.

Всичко това налага редовно да се грижим за цялостното почистване на организма ни. В този материал ще Ви посъветваме как да направите това сами у дома с помощта на десет прости правила, които ще ви помогнат да върнете тялото си към нормалното му състояние.

Препоръчително е детоксът да се извършва най-малко два пъти годишно с продължителност от 14 дни до един месец.

КОМПЛЕКСНО ПРЕЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

1. Осигурете си пълноценен сън поне за осем часа в денонощието, който да бъде в сенчеста, тиха, добре проветрена стая при температура, не по-висока от 22 градуса.

2. Посещавайте сауна поне веднъж на две седмици. Кожата е мощен орган, чрез който организмът отделя метаболитни продукти и токсични вещества, като чрез изпотяването се грижи за вашето здраве.

Вземайте душ всеки ден преди лягане, за да почистите повърхността на кожата си от вредните вещества, които се натрупват върху нея през деня.

3. За подобряване на оттока на лимфата, чрез която се отстраняват вредните продукти от междуклетъчното пространство, е полезно да се прави самомасаж на бедрата, краката и корема в продължение на 30 минути всеки ден. Препоръчва се поне веднъж месечно да използвате услугите и на професионален масажист.

4. Физическите упражнения под формата на ежедневно активно ходене поне 1,5 часа на ден са жизнено важни за отделянето на вредните вещества.

Дългите разходки могат да бъдат заменени с кратки бягания от по 15 минути сутрин и вечер.

5. По време на прочистващия период у дома изключете напълно газираните напитки, кафето и силния чай.

Можете да пиете сварени зелени чайове или просто вода. Също така се препоръчва ежедневно да се пият отвари от шипки, лайка, маточина, риган и мента. Най-добре е, разбира се, да събирате билки и да ги изсушавате сами, за да сте сигурни, че растенията са от екологично чисти райони.

6. Временно се опитайте да премахнете лошите навици – пиене на алкохол, пушене, включително електронни цигари или наргиле.

7. Намерете време за дихателни упражнения. Най-простите са: докато вдишвате, издуйте стомаха си напред, пребройте до осем, след това, докато издишвате, издърпайте стомаха си и продължете да броите до 12.

Повтаряйте дихателните упражнения 2 пъти на ден по 30 пъти.

8. Храненето по време на периода на почистване обикновено се избира от диетолог, тъй като при някои заболявания стандартните режими могат да причинят обостряне на основното заболяване.

В общия случай, определено се препоръчва да се изключат от менюто продукти от бяло брашно, пържени и мариновани храни, свинско, говеждо месо и месо от птици.

Разнообразете максимално храненето си със зеленчуци, включително задушени, плодове и млечно-кисели продукти. Обогатете диетата си с храни с високо съдържание на магнезий като боб, бадеми, тиквени семки и бразилски орех.

9. Много голям ефект при детокса има използването на хранителни добавки за подобряване на процесите, които насърчават елиминирането на токсините: Омега 3, липотропен фактор, витамин D, селен.

В този случай също препоръчваме да се консултирате с диетолог, който да определи вида и количеството на добавките, включени в пречистващия режим.

10. И най-важното – осигурете си спокойствие и душевен мир. Затова е най-добре да почиствате организма си по време на ваканция или през почивните дни, когато има по-малко дразнещи фактори.

През този период не се препоръчва да гледате телевизия и интернет, особено филми, които съдържат негативизъм и нарушават душевното Ви равновесие.

Както можете да видите, правилата са прости. Те не изискват значителни усилия и са достъпни за абсолютно всеки. Основното е мотивацията да бъдете здрави и красиви.
И не забравяйте да се усмихвате повече, това е един от най-важните фактори, които засилват неимоверно ефекта от прочистването на тялото от токсини и вредни въздействия!