Детският имунитет и ваксинирането

май 12, 2020 | Здравна информация

Д-р Кънчева, като педиатър вие се грижите за много бебета и малки деца. Знаят ли младите майки какво представлява имунитетът и дали се стремят да го изграждат?

Да. Естествено е всяка майка да иска детето й да е здраво. Ето защо аз на всички казвам, че имунитетът е невръзприемчивост към даден инфекциозен или неинфекциозен агент. По тази причина е много важно да се изгради добър имунитет, за да е здраво детето.

Какви видове имунитет има?

Съществуват два вида: вроден и придобит. Още с раждането децата имат вроден имунитет, а чрез майчината кърма той се повишава още повече. Този вид е генетично определен, благодарение на получените защитни белтъци или антитела, преминали от майката към плода през плацентата или през периода на кърмене. Вроденият имунитет предпазва кърмачето през първите 6 месеца след раждането.

Изключително важен е вторият вид или т. нар. придобит имунитет, като той също е два вида – естествен и изкуствен. Естественият се получава индивидуално чрез преболедуване на дадено заболяване. По този начин организмът изработва антитела срещу причинителя, предпазващи го при повторна среща. Този вид имунитет ние, лекарите, го наричаме пост инфекциозен. Такъв имунитет се изгражда например след прекарана варицела.

Какво ще ни кажете за другия вид имунитет, широко дискутиран в днешно време, а именно – чрез ваксините?

Да, наистина, изключително широко се дискутира темата, а всъщност по този начин се извършва активна имунизация, като в организма се внасят убити или живи нисковирулентни микроорганизми или части от тях. Тъй като организма има имунна памет при повторна среща със съответния агент, чрез изброените защитни антитела от ваксинацията, без да се стига до болестно състояние, агента се елиминира от организма. За изграждането на изкуствен придобит имунитет е необходимо поставянето на една или няколко дози от определена ваксина, за да се постигне достатъчно ниво на имунна защита срещу болестта, за която е предназначена ваксината. Реимунизацията е поставянето на допълнителна доза от същата ваксина след определен период, за да се поддържа имунитета срещу болестта във времето.

Вие, като педиатър и детски имунолог, одобрявате ли поставянето на ваксини?

Разбира се. Не случайно в миналото майките са раждали по 10-15 деца, за да могат да оцелеят едва около 3-4. Сега обикновено жените имаме по 1-2 деца и благодарение на ваксините ние ги отглеждаме и им се радваме. Не случайно и Министерството на здравеопазването всяка година одобрява ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ Имунизационен календар, който е съставен въз основа на изискванията на Световната здравна организация. Ваксините са предназначени основно за заболявания, които са социалнозначими, разпространяващи се епидемично и предизвикват временни или трайни усложнения, здравни икономически последствия или смърт. Също така не бива да забравяме като майки и нашата отговорност към обществото – да имунизираме децата си срещу ваксинопредотвратими заболявания с цел контрол и изкореняването им. За общественото здраве е необходимо 90% имунизирано население, за да се пази колективния имунитет. За съжаление има много болни деца, на които по медицински показания не може да се поставят ваксини. И именно чрез ваксинирането здравите деца пазят болните, за да не се разпространяват тежките и животозастрашаващи болести – за тях остават тези 10%. А не да се смята, че ако не се имунизира здравото дете, то ще бъде пазено от останалите. Високо имунизационното покритие на населението предпазва от епидемично разпространение на инфекции. Първата ваксина е създадена от Едуард Дженер, който я е приложил срещу едра шарка. С нея се поставя началото на предпазните ваксинации и заедно с комплексни мерки са ликвидирани и ограничени редица заразни болести. През 1980 г. едрата шарка /вариола/ е напълно унищожена.

Има и препоръчителни ваксини – какво е мнението ви за тях?

Те са въпрос на личен избор на родителите и консултация с медицинско лице. В практиката си съм виждала и болни деца, чиито родители са предпочели да не ваксинират детето си, а впоследствие то се е разболяло, например от ротавирусна инфекция. Тя преминава изключително тежко. Затова аз винаги препоръчвам на родителите да закупят и да поставят на детето и другите ваксини. Предпазването от заболявание е изключително важно, за да се избегне и неговото разпространение.

Ваксините безопасни ли са и какви нежелани реакции може да се очакват?

Ваксините са безопасни. Както вече казах, те карат организма да изгради антитела, които да се борят със заболяването при евентуална среща. При повечето деца обикновено няма нежелани реакции или те са много слабо изразени, като общо неразположение, плач, безапетитие, лека температура. Съвременните ваксини са високотехнологични и изключително пречистени, което свежда до минимум нежеланите реакции.

Какви други начини за подобряване на имунитета ще посъветвате нашите читатели?

Особено внимание трябва да се обърне и на закаляването. Прекалено многото обличане, изключително високата температура в стаите през зимните месеци и др. водят до изнежване на детския организъм и след това децата лесно се разболяват. Затова аз препоръчвам на майките, когато излизат с децата си навън, да ги обличат така, както те сами са се облекли. Разходките на открито, слънчевата светлина, чистият и свеж въздух подобряват имунитета, закаляват детския организъм и го предпазват от вируси и настинки. През студените месеци е важно помещенията да се проветряват редовно, защото застоялият въздух е беден на кислород и богат на микроорганизми – вируси и бактерии, и съответно, дишайки го, ние не внасяме нужното количество кислород на нашите тъкани и органи. Влажността на въздуха също е от съществено значение.