Диабет, сърдечни заболявания и инсулт – част III

юни 16, 2022 | Здравна информация

Как можете да намалите риска си за инфаркт или инсулт, ако имате диабет?

Грижата за диабета ви е важна, за да ви помогне да се грижите за сърцето си. Можете да намалите шансовете си за инфаркт или инсулт, като предприемете следните стъпки за управление на диабета, за да поддържате сърцето и кръвоносните съдове здрави.

 1. Контрол на нивата на гликирания хемоглобин или А1С тест. Тестът A1C показва средното ниво на глюкоза в кръвта през последните 3 месеца. Това се различава от проверките на кръвната захар, които правите всеки ден. Колкото по-висок е вашият гликиран хемоглобин, толкова по-високи са нивата на кръвната Ви захар през последните 3 месеца. Високите нива на кръвната глюкоза могат да навредят на сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците, краката и очите.Прицелната стойност на гликирания хемоглобин за много хора с диабет е под 7 процента. Някои хора може да се справят по-добре с малко по-висока стоност на гликирания хемоглобин. Попитайте вашия личен лекар или проследяващ ендокринолог каква трябва да бъде вашата цел.
 2. Кръвното налягане е силата която  кръвта упражнява към стената на кръвоносните съдове. Ако кръвното Ви налягане стане твърде високо, това кара сърцето Ви да работи твърде усилено. Високото кръвно налягане може да причини инфаркт или инсулт и да увреди бъбреците и очите ви, ускорявайки процесите на увреждане на съдовите стени- атеросклерозата.Целта на кръвното налягане за повечето хора с диабет е под 139/89 mm Hg. Консултирайте се с вашият личен лекар или проследяващ кардиолог за прицелните стойности на АН във вашият конкретен случай.
 3. Вече стана ясно, че основно имате два вида холестерол в кръвта: LDL и HDL. LDL или „лошият“ холестерол могат да се натрупат и да запушат кръвоносните Ви съдове. Твърде много лош холестерол може да причини инфаркт или инсулт. HDL или „добрият“ холестерол помага за премахването на „лошия“ холестерол от кръвоносните Ви съдове. Попитайте вашия личен лекар, кардиолог или ендокринолог какви трябва да са вашите холестеролни числастойности на липидния профил. Възможно е нормализирането на стойностите чрез физически натоварвания и правилно хранене, но не винаги това е възможно. Затова ако сте на възраст над 40 години, може да се наложи да приемате лекарства като статини, за да понижите холестерола си и да защитите сърцето си. Някои хора с много висок LDL („лош“) холестерол може да се наложи да приемат лекарства в по-млада възраст, особено са ако са с доказана фамилна хиперхолестеролемия.
 4. Спирането на тютюнопушенето е особено важно за хората с диабет, тъй като както пушенето, така и диабетът стесняват кръвоносните съдове, ускорявайки атеросклерозата така че сърцето ви трябва да работи по-усилено или се затруднява кръвоснабдяването на сърцето и други жизнено важни органи.

 Ако откажете цигарите

 • ще намалите риска от инфаркт, инсулт, нервни заболявания, бъбречни заболявания, очни заболявания и ампутация
 • нивата на кръвната Ви захар, кръвното налягане и холестерола могат да се подобрят
 • кръвообращението ви ще се подобри
 • може да ви е по-лесно да бъдете физически активни

Ако пушите или използвате други тютюневи изделия, спрете. Помолете за помощ, за да не се налага да го правите сами. Можете да започнете, като се обадите на националната линия за отказ от тютюнопушене. На телефонния номер 0700 10 323 от 9 до 19 часа, всеки работен ден, отговарят специалисти-психолози, както и лекар-специалист между 11 и 13 часа в сряда. Те са обучени от представители на Европейската мрежа на линиите за отказ от тютюнопушене и са в непрекъсната връзка с консултантите от кабинетите за отказ от тютюнопушене към РИОКОЗ. Специалистите отговарят на въпроси и на електронния адрес на Националната линия за отказ от тютюнопушене: aznepusha@ncphp.government.bg. , или на интернет страницата www.aznepusha.bg .

Попитайте вашия личен лекар, ендокринолог и кардиолог за вашите стойности към момента и цели за гликиран хемоглобин, кръвно налягане и холестерол и какво можете да направите, за да постигнете тези цели.

Разработването или поддържането на здравословни навици на живот може да ви помогне да управлявате диабета си и да предотвратите сърдечни заболявания.

 • Следвайте плана си за здравословно хранене.
 • Направете физическата активност част от вашата рутина.
 • Останете на или стигнете до здравословно тегло
 • Наспете се.

Лекарствата могат да бъдат важна част от вашия план за лечение. Вашият лекар ще предпише лекарство въз основа на вашите специфични нужди. Лекарствата могат да ви помогнат като:

 • за да достигнето на вашите цели A1C (кръвна глюкоза), кръвно налягане и холестерол.
 • намалете риска от образуване на кръвни съсиреци, инфаркт или инсулт.
 • лечение на ангина или болка в гърдите, която често е симптом на сърдечно заболяване. (Ангината може да бъде и ранен симптом на инфаркт.)

Попитайте Вашия лекар дали трябва да приемате аспирин. Аспиринът не е безопасен за всички. Вашият лекар може да Ви каже дали приемането на аспирин е подходящо за Вас и точно колко да приемате.Статините могат да намалят риска от инфаркт или инсулт при някои хора с диабет. Статините са вид лекарство, което често се използва, за да помогне на хората да постигнат целите си за холестерола. Говорете с Вашия лекар, за да разберете дали приемът на статини е подходящ за Вас. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси относно вашите лекарства. Преди да започнете ново лекарство, попитайте Вашия лекар за възможните нежелани реакции и как можете да ги избегнете. Ако нежеланите реакции на Вашето лекарство Ви притесняват, кажете на Вашия лекар. Не спирайте да приемате лекарствата си, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Източници:

[1] Huo X, Gao L, Guo L, et al. Risk of non-fatal cardiovascular diseases in early-onset versus late-onset type 2 diabetes in China: a cross-sectional study. The Lancet Diabetes & Endocrinology. 2016;4(2):115–124.

[2] National Centers for Disease Control and Prevention. National diabetes statistics report, 2014. https://www.cdc.gov/diabetes/data/statistics/statistics-report.html External link. Accessed December 22, 2016.

[3] Kolber MR, Scrimshaw C. Family history of cardiovascular disease. Canadian Family Physician. 2014;60(11):1016.

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Автор: д-р Христо Ангелов – кардиолог в МЦ ЛОРА – Позитано.

Запазете своя час за кардиолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75