Диабет, сърдечни заболявания и инсулт – част I

апр. 26, 2022 | Здравна информация

Наличието на диабет е свързано с по- голяма вероятност да развиете сърдечно заболяване и да имате по-голям шанс за инфаркт или инсулт. Хората с диабет също са по-склонни да развият определени състояния или рискови фактори, които увеличават възможността за развитие на сърдечно заболяване или инсулт, като високо кръвно налягане или висок холестерол. Ако имате диабет, можете да защитите сърцето и здравето си, като управлявате кръвната си глюкоза, наричана още кръвна захар, гликирания хемоглобин, както и кръвното си налягане и холестерола. Ако пушите,  се опитайте да прекратите пушенето или потърсете помощ за да спрете.

Каква е връзката между диабет, сърдечни заболявания и инсулт?

С течение на времето, високата кръвна глюкоза в следствие на  диабет може да увреди вашите кръвоносни съдове и нервите, които контролират сърцето и кръвоносните съдове. Колкото по-дълго имате диабет,  толкова по-големи са шансовете да развиете сърдечно заболяване

Хората с диабет са склонни да развиват сърдечни заболявания в по-млада възраст от хората без диабет. При възрастни с диабет най-честите причини за смърт са сърдечни заболявания и инсулт. Възрастните с диабет са почти два пъти по- рискови да загинат в следствие на сърдечно- съдови заболявания или инсулт, отколкото хората без диабет

Добрата новина е, че стъпките, които предприемате за управление на диабета, също помагат да се намалят шансовете Ви за сърдечно заболяване или инсулт.

Какво друго увеличава риска при пациентите с диабет  за развитие на сърдечно-съдови заболявания или инсулт?

  • Пушене

Пушенето повишава риска от развитие на сърдечни заболявания. Ако имате диабет, е важно да спрете пушенето, тъй като както пушенето, така и диабетът стесняват кръвоносните съдове ускорявайки процеса на атеросклероза. Пушенето също така увеличава шансовете ви да развиете други дългосрочни проблеми като белодробни заболявания или да доведе до периферно съдови усложнения- може да  увреди кръвоносните съдове на краката ви и да увеличи риска от инфекции на долната част на крака, язви и ампутация.

  • Високо кръвно налягане

Ако имате високо кръвно налягане , сърцето ви трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръв. Високото кръвно налягане може да натовари сърцето ви, да увреди кръвоносните съдове и да увеличи риска от инфаркт, инсулт, проблеми с очите и бъбреците.

  • Повишени нива на холестерол

Холестерола е част от мазнините, произвеждани от черния дроб и намиращи се в кръвта ви. Най- общо холестеролът се дели на  два вида : LDL и HDL. LDL, често наричан „лош“ холестерол, може да натрупа и запуши кръвоносните Ви съдове. Високите нива на LDL холестерол повишават риска от развитие на сърдечни заболявания. Друга важна част от липидите (мазнините) в плазмата са триглицеридите, които ас почти винаги повишени при пациентите със захарен диабет, също може да повишат риска от сърдечни заболявания, когато нивата са по-високи от препоръчаните.

  • Затлъстяване и мазнини по корема

Наднорменото тегло или затлъстяването може да повлияе на способността Ви да управлявате диабета си, повишавайки инсулиновата резистентност и да увеличи риска от много здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Ако имате наднормено тегло, планът за здравословно хранене с намалени калории, редукцията на тегло и физическата активност ще понижати нивата на глюкозата и ще намали нуждата ви от лекарства.

Излишните мазнини по корема около кръста, дори ако не сте с наднормено тегло, могат да повишат шансовете ви за развитие на сърдечни заболявания.

Имате излишни мазнини по корема, ако измервате талията

  • повече от 100 см и вие сте мъж
  • повече от 88 см и вие сте жена

 

Във втората част от статията ще се запознаете с начините по които лекарите диагностицират сърдечни заболявания при диабет и какви са предупредителните признаци за инфаркт и инсулт?

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Автор: д-р Христо Ангелов – кардиолог в МЦ ЛОРА – Позитано.

Запазете своя час за кардиолог ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370, 0700 175 75

Най-ново