Диагнозата Болест на Паркинсон не е смъртна присъда!

юни 13, 2024 | Здравна информация

Болестта на Паркинсон засяга всеки един аспект от живота на човека – от физическия до емоционалния, като често кара пациентите да се чувстват съсипани, отчуждени и изтощени. На фона на предизвикателствата на тази тежка диагноза обаче, учените дават надежда, че новите лечения и простите промени в начина на живот ще им осигурят възможност да водят едно по-пълноценно съществуване.

Какво представлява болестта на Паркинсон?
Болестта на Паркинсон е неврологично разстройство на човешкото тяло в резултат на дефектиране и гибел на клетки в мозъка, които произвеждат невротрансмитера допамин. Допаминът е от съществено значение за регулирането на движението и на емоционалните реакции за човешкия организъм. Имаме нужда от допамин, за да се чувстваме по-добре, да работим по-добре и да се упражняваме по-добре. При пациенти с Болестта на Паркинсон този така наречен „хормон на щастието“ е в ниско количество.

Болестта на Паркинсон е на второ място след заболяванията от Алцхаймер сред най-често срещаните невродегенеративни заболявания. Разпространението на този тип увреждания нараства заедно със застаряването на населението, особено в Европа и Америка.

Кои са симптомите на Болестта на Паркинсон?
Симптомите на Болестта на Паркинсон могат да имат различни вариации при различните хора. Те обикновено се проявяват постепенно и обикновено са следните:
* Тремор – това е ритмично треперене, често започващо в крайниците, обикновено в ръката или в пръстите.
* Забавено движение – простите задачи могат да станат трудни и да отнемат време. Може да започнете да правите по-малки стъпки или да плъзгате краката си докато ходите.
* Сковаване на мускулите, което може да ограничи обхвата на движение и да причинява болка.
* Нарушена стойка и баланс, която може да доведе до прегърбена стойка и повишен риск от падане.
* Загуба на автоматичните движения и намалена способност за извършване на несъзнателни движения, като мигане или усмивка.
* Промени в речта – може да говорите тихо, бързо или да се поколебаете, преди да говорите. Речта ви също може да стане монотонна.
* Промени в писането – почеркът Ви може да стане по-дребен или нечетлив.

Има и немоторни симптоми, които могат да предшестват двигателните симптоми с 20 до 30 години, като запек, проблеми със съня, загуба на обоняние или дори депресия. Важно е да се знае, че това не е един симптом сам по себе си, а комбинация от симптоми, които водят до диагноза, която може да бъде поставена само от лекар невролог.

Кои са рисковите фактори?
Като начало се смята, че мъжете са 1,5 пъти по-склонни да заболеят от Болест на Паркинсон, отколкото жените. Други фактори, които могат да увеличат риска от развитие на болестта на Паркинсон, включват:

* Възрастта – рискът се увеличава с напредване на годините, като обикновено засяга хората около 60 или повече години.
* Наследствеността – наличието на близък роднина с Паркинсон леко увеличава риска от заболяване.
* Излагане на токсини – продължителното излагане на въздействие от хербициди и пестициди може малко да увеличи риска.

Въпреки че причините за Болестта на Паркинсон са неизвестни, някои изследвания показват, че редовните аеробни упражнения могат да намалят риска. Напоследък се смята, че пиенето на кафе може да бъде свързано с намаляване на риска от развитие на Паркинсон, въпреки че са необходими още изследвания, за да се потвърди това.

Каква е диагностиката и лечението?
Поставянето на диагноза Болест на Паркинсон включва детайлно разглеждане на цяло съзвездие от симптоми от лекар-невролог, като той назначава различни образни и диагностични тестове. Те може да включват:

* Кръвни тестове;
* Компютърна томография (КТ);
* Генетични изследвания;
* Магнитно-резонансна томография (МРТ);
* Позитронно-емисионна томография (ПЕТ).

Въпреки че в момента няма лек за Болестта на Паркинсон, лечението може значително да подобри симптомите и да ви осигури по-добро качество на живот. Лекарствата често помагат за справяне със симптомите чрез увеличаване или заместване на допамина. В някои случаи може да се препоръчат хирургични процедури като дълбока мозъчна стимулация за регулиране на определени области на мозъка и за подобряване на симптомите при пациенти, които не се повлияват от лекарствата или имат странични ефекти от тях.

Може ли да управляваме Болестта на Паркинсон?
Запазването на активен начин на живот играе жизненоважна роля в управлението на болестта на Паркинсон. Да останеш активен може да забави процеса на невродегенерация. Пилотно проучване от Yale School of Medicine показва, че структурираните физически упражнения с висок интензитет не само забавят невродегенерацията, но също така вероятно водят до регенерация, което означава, че запасите от допамин, които се губят, се повишават.

От изключителна важност е лекарите да насърчават своите пациенти да останат оптимисти. Новите проучвания доказват, че имате шанс да промените хода на заболяването. Може да направите това, като останете физически активни и спортувате. Вече има доказателства, че упражненията могат да бъдат потенциална модифицираща болестта терапия за Болестта на Паркинсон.

Кога да потърсим помощ?
Ако имате член на семейството или приятел, който има признаци на треперене, бавно ходене или сковано изражение на лицето, важно е да посетите невролог или специалист по двигателни разстройства за поставяне на правилната диагноза.

Специалистите невролози на МЦ ЛОРА приемат пациенти след записване на час през телефоните на Регистратура или online през superdoc.bg.