Доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза /Аденом на простатата/

май 12, 2020 | Здравна информация

Статистиката в наши дни показва, че 35% от мъжете над средна възраст имат уголемена простатна жлеза. На практика, само в 20% от случаите заболяването се проявява клинично, от което само в 10% се налага оперативно лечение.

Какво представлява аденомът на простатната жлеза?

Аденомът на простатната жлеза е доброкачествено образувание. Разполага се под и около шийката на пикочния мехур и задната част на пикочния канал. В зависимост от това в каква посока се е разрастнал, той може да се намира навътре към пикочния мехур, да деформира шийката на пикочния мехур и задната част на уретрата /пикочния канал/. Когато се разраства под пикочния мехур, той може да бъде симетричен или асиметричен. Пикочният канал се удължава, стеснява и изкривява. Степента на нарушаването на оптичането на урината не зависи от големината на аденома, а от степента на притискане на пикочния канал.

Какви са симптомите на аденома на простатната жлеза?

В началото е по-честото уриниране. Редуват се периоди на по-лесно и по-трудно уриниране. По-късно уринирането става по-трудно за по-продължително време и струята изтънява. Денем мъжете уринират по-добре, а нощем – по-трудно. Затруднението се проявява с по-голяма сила в началото на уринирането, сутрин след ставане от сън. Силата на струята и нейната ширина също се променят. В този стадий могат да се появят и проблеми в сексуалната област, които се проявяват с ерекция /възбуда/, предимно сутрин. Общото състояние на пациентите се запазва в границите на нормата.

При изследване се установява увеличение на простатната жлеза, без да се намират други отклонения. При една част от пациентите в този стадий се намира незначително количество урина в пикочния мехур. Този първи период може да продължи различно дълго, дори до 10-20 години.

Вторият стадий на аденома на простатната жлеза се характеризира с по-честото уриниране, по-тънката струя и по-трудното изтичане на урината. Тези симптоми са изразени повече през нощта. Уринирането, особено сутрин, започва с изчакване и след приключване на акта на уриниране остава чувството, че в пикочния мехур е останала урина. Понякога горните симптомисе придружават от позиви за голяма нужда. При изследването на тези болни в пикочния мехур винаги се намира остатъчна урина, която може да бъде в различно количество, но винаги значително. Болните нарушават съня си, отслабват, депресират се. При туширане на такива болни винаги се установява увеличена простатна жлеза.

През третия период оплакванията на болните са още по-ясно изразени. Струята на урината е още по-слаба, върви трудно и бавно. След уриниране продължават да се отделят капки урина. Количеството на задържаната урина се увеличава все повече, надхвърля нормалния обем на мехура и може да достигне от 200-300 до 1000 см3. Промените в пикочния мехур, в пикочопроводите и, евентуално, в бъбреците прогресират. Стената на пикочния мехур, която във втория стадий задебелява, тук, в третия стадий, започва да изтънява, става атонична, уретрите се разширяват към бъбреците. Постепенно се стига до бъбречна недостатъчност. В пикочния мехур могат да се образуват камъни с различна големина – от грахово зърно до и над големината на джобен часовник.

Най-честите усложнения

1.Острата внезапна задръжка на урината – невъзможност за уриниране. Пикочният мехур може да достигне до пъпа. това усложнение може да настъпи във втрои и трети стадий. Провокира се от употребата на студени течности, алкохол, при обездвижване – залечаване, дълго пътуване, когато болният се въздържа да уринира дълго време. Чувства се болка и тежест в областта на пикочния мехур. Болните са изплашени. Възможно еурината да започне за изтича на капки, ако задръжката продължи по-дълго време. Налага се бърза катетеризация.

2.Уринирането на кръв – особено когато има камъни в пикочния мехур.

3.Тежко усложнение е и инфекцията на пикочните пътища. Придружава се от мътна урина, парене и болка при уриниране, много чести позиви за уриниране, миризлива урина, повишаване на температурата и тежест в поясната област.

4.Като последица от инфекцията могат да се засегнат тестисите, придатъците и пикочния канал.

5.Възпаление на простатата – усеща се тъпа или остра болка при сядане и ходене, при туширане простатата е силно болезнена и отделя секрет, който изобилства от левкоцити.

Диагнозата

Диагнозата за аденом на простатата се поставя чрез ректално туширане, ехография – през кожата над срамната кост и през ануса със специален за целта трансдюсер. Правят се и рентгенови изследвания, сканиране, ядрено-магнитен резонанс.

По-специални изследвания се налагат, когато трябва да се разграничи заболяването от рака на простатата, стеснение на пикочния канал, туберколоза на простатата и др.

Кога да се потърси лекар-уролог?

Това безспорно са честото и трудно уриниране и изтъняването на струята. Специалистът-уролог ще определи големината на простатата, състоянието й, в кой стадий е и налагат ли се по-специални изследвания.

Той ще определи количеството на остатъчната урина и какво лечение трябва да се предприеме.

Лечение на аденом на простатната жлеза

Лечението може да започне с хигиенно-диетични мерки и режим, да се назначат медикаменти или да се предприеме оперативно лечение. Въпросите на лечението на простатната жлеза се обсъждат по време на прегледа при специалист уролог, след щателен преглед и изследвания. По настоящем, на пазара и в аптечната мрежа има множество билкови препарати, но не всички имат нужния ефект. Не трябва да се предприема самолечение, защото най-често се губи ценно време за истинското лечение.

Автор: д-р Владимир Марков – уролог