Други симптоми свързани с очите

сеп. 29, 2023 | Здравна информация

Редица други симптоми и проблеми могат да засегнат очите, включително промени във външния вид на очите, цветна слепота, сухота в очите, отблясъци и ореоли, нарушено възприятие за дълбочина, сърбящи очи, чувствителност към светлина и нощна слепота.

Нарушено възприятие за дълбочина

Възприятието за дълбочина е способността да се определя относителното положение на обектите в пространството. Хората с нарушено възприятие за дълбочина може да изпитват трудности при разграничаването кой от двата обекта е по-близо. Ретината е светлочувствителната структура в задната част на окото. Това е двуизмерна повърхност като парче филм във фотоапарат и може да създаде само двуизмерно изображение. Мозъкът интегрира двуизмерните изображения от всяко око, за да създаде усещане за три измерения (стереопсис). Стереопсисът позволява на хората интуитивно да възприемат дълбочината. Нарушения, при които очите не са подредени правилно (като страбизъм), могат да повлияят на стереопсиса. Стереопсисът обаче е ефективен само на близко разстояние, например на една ръка разстояние. Ако обектите са по-далеч от около 3 метра, уликите за възприемане на дълбочина, получени само от едното око (например видимият размер на обектите), предоставят повече информация за относителната позиция от стереопсиса. По този начин човек, който вижда само с едно око, ще има проблеми с наливането на чаша чай, но ще има по-малко проблеми с паркирането на кола.

Отблясъци и ореоли

Някои хора изпитват отблясъци (звезди) или ореоли около ярки светлини, особено когато шофират през нощта. Такива симптоми са по-чести сред по-възрастните хора и сред хората, които са имали определени видове рефракционна хирургия или които имат определени видове катаракта. Отблясъци и ореоли могат да се появят и при хора, чиито зеници са широко разширени (например тези, на които са били поставени капки за очи за преглед). Когато зеницата е широко разширена, светлината може да премине през периферната част на лещата на окото, където е огъната по различен начин от светлината, преминаваща през по-централните части на лещата и следователно причинява отблясъци. Прави се очен преглед. Понякога симптомите могат да бъдат облекчени чрез лечение на причината (например катаракта). В противен случай хората трябва да вземат предпазни мерки, като например да сведат до минимум шофирането през нощта или след като са получили капки за очи за преглед и да избягват да гледат директно в насрещните фарове, докато шофират.

Нощна слепота

Възрастните хора често срещат трудности при виждане при слаба светлина. Това понякога се нарича нощна слепота. Най-често нощната слепота е резултат от катаракта, въпреки че нощната слепота е характеристика на някои форми на дегенерация на ретината, като ретинит пигментоза. Очите на някои възрастни хора се разширяват бавно и отнема повече време, за да се приспособят към слаба светлина. Очният преглед трябва да е насочен към откриване на катаракта и трябва да включва офталмоскопия. Причината се лекува. Подобряването на домашното осветление, особено в кухнята и около стъпалата и други зони, в които могат да възникнат падания, може да подобри безопасността.

Цветна слепота

Хората, които имат цветна слепота (дихроматопсия), не могат да възприемат определени цветове или могат да възприемат определени цветове с различна интензивност от хората с нормално цветно зрение. Например, при най-честата форма на цветна слепота (червено-зелена цветна слепота), хората са по-малко способни да различават тъмно или пастелно зелено, или червено, или и двете. На светофара хората с червено-зелена цветна слепота могат да се ориентират по сигнали, различни от цвета на светлината. Често промените са фини и много хора не знаят, че имат цветна слепота. Цветната слепота обикновено присъства от раждането и почти винаги се дължи на Х-свързан рецесивен ген, което означава, че почти всички засегнати хора са мъже. Жените, които обикновено не са засегнати, могат да предадат гена за цветна слепота на децата си. Повечето случаи на цветна слепота се дължат на относителен дефицит или аномалия на един от видовете светлочувствителни клетки на ретината (фоторецептори). Червено-зелената цветна слепота, най-честата форма, е един пример. Синьо-жълтата цветна слепота обаче може да бъде причинена от заболяване на зрителния нерв и обикновено се дължи на придобито, а не на наследствено заболяване. Цветната слепота също понякога се дължи на проблем с начина, по който мозъкът интерпретира цвета (а не на проблем с очите). Човек може да бъде тестван за цветна слепота, ако е известно, че член на семейството има аномалия. Някои хора може да бъдат тествани, защото забелязват, че имат затруднения при съпоставянето на цветовете. Други хора може да не знаят за никакъв проблем, докато не бъдат тествани за работа или не се нуждаят от лиценз (като например за пилотиране на самолет), който изисква от тях да могат да различават цветовете. Цветната слепота не се лекува.

Светлинна чувствителност

Чувствителността към ярка светлина възниква нормално при изключително слънчеви условия или при излизане от тъмна среда на ярка слънчева светлина. Такава чувствителност може да бъде причинена и от лекарства, използвани за разширяване на зениците (мидриатици). Въпреки това, болката в резултат на ярка светлина (фотофобия) може да бъде симптом на мигренозно главоболие или редица очни заболявания, например такива, които включват възпаление или инфекция в предната част на окото (увеит), нарушение на роговицата (като като кератит) или нараняване на окото. Може също да се дължи на менингит (който също обикновено е придружен от силно главоболие и скованост на врата). Лекарите първо се опитват да разграничат чувствителността към светлина от фотофобията. Причината за чувствителност към светлина или фотофобия обикновено може да се определи от симптомите на лицето и очен преглед. Изследването с прорезна лампа е особено полезно за откриване на нарушения, които причиняват фотофобия. Чувствителността към светлина и фотофобията могат да бъдат сведени до минимум чрез предпазване на очите от светлина (например чрез носене на слънчеви очила). Когато фотофобията е резултат от възпаление в окото, разширяващите капки за очи могат да помогнат за облекчаване на болката.

Сухи очи

Усещането за сухота в очите може да бъде причинено от различни състояния, включително неадекватно производство на сълзи, ускорено изпаряване на сълзите или, по-рядко, рефрактивна хирургия, дефицит на витамин А (рядко в развитите нации) или синдром на Sjögren. (Вижте също Keratoconjunctivitis Sicca.) Сухите очи също могат да бъдат резултат от стареенето. Може да се измери производството на сълзи, особено ако се подозира синдром на Sjögren. Лекарите могат също да се опитат да определят дали сълзите се изпаряват твърде бързо. Те поставят малко количество жълто багрило (флуоресцеин) в отвореното око и измерват колко време е необходимо на сълзите да се изпарят. През деня сухотата в очите може да бъде облекчена с помощта на капки за очи, които заместват сълзите на човека (изкуствени сълзи). Вечер може да се използва мехлем преди лягане за облекчаване на сутрешната сухота.

Промени във външния вид на очите

Тъмни (пигментирани) петна могат да се появят върху ириса или конюнктивата. Някои присъстват при раждането, а други могат да се появят с възрастта. Въпреки че често е незначително, всяко тъмно петно, което расте, трябва да бъде оценено от офталмолог, за да се уверите, че не е рак. Склерата става жълта, както и кожата, при хора, които имат жълтеница. Клепачите могат да паднат (птоза). Птоза може да възникне при хора, които имат миастения гравис и заболявания, които причиняват увреждане на нервите. Понякога очите са необичайно широко отворени и изпъкнали, обикновено защото са избутани напред (екзофталмос). Екзофталмът може да се появи при хора с болест на Грейвс. Хората с тези симптоми изискват очен преглед и обща медицинска оценка. Лечението е насочено към причината.

В следващата част от поредицата за очните заболявания, ще Ви запознаем повече със състоянието алергичен конюнктивит.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист офталмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за офталмолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370

 

Най-ново