Единствената превенция от разпространението от морбили е ваксинацията

мар. 28, 2024 | Здравна информация

Морбили или така наречената „дребна шарка“ е инфекциозно заболяване. За него са характерни обща интоксикация на организма, възпаление на горните дихателни пътища, характерен кожен обрив и чести усложнения. Причинява се от вирус, наречен Morbillivirus morbillorum.

В началото на този век заболяването е обявено за ликвидирано в резултат от масовата ваксинация, прилагана в продължение на десетилетия в цял свят. Но днес едно от най-заразните заболявания като че ли се завръща.

Европа отчита над 45-кратно увеличение на случаите на заразяване с морбили през 2023 г. в сравнение с предходната, като най-засегнати са Казахстан и Русия. Албания също съобщава, че има сериозен ръст на заболелите. Европейският клон на СЗО наскоро предупреди, че континентът е заплашен от епидемия. В Румъния вече има сериозен проблем с разпространението на морбили, където в края на миналата година здравните власти обявиха епидемия.

В България все още няма регистрирани случаи на морбили за 2024 година. В няколко области в страната обаче стартира извънредна имунизация. През миналата година с първи прием са били обхванати 92% от бебетата, които са навършили 13 месеца. Вторият прием по принцип е на 12 години, но не е ясно какъв е неговият обхват. За да се елиминира опасността от морбили в национален мащаб обаче, е необходимо да се постигне ≥ 95% имунизационен обхват с две дози ваксини.

Притеснителното е, че през последните години имунизационният обхват е под прага от 95%. Това създава сериозен риск от епидемия.

Периодично, поради натрупване на големи групи неимунизирани хора, в България се регистрират епидемични взривове или епидемии с различен брой заболели. През 2009-2011 г. в страната е обявена епидемия от морбили. Тя засяга над 24 000 лица, като 24 са починали /20 от които – деца/. Все повече родители отказват да ваксинират своите деца, следствие на антиваксърските настроения по време на Ковид-19, по религиозни причини или заради етнически разбирания.

Общо ваксинираните българи в момента с първа доза срещу морбили, паротит и рубеола са малко над 92%, а с втора – 87,2%, съобщава в медиите доц. д-р Ангел Кунчев.

Според специалистите, симптомите на морбили се появяват от 7 до 14 дни след контакт с вируса. Заразяването става по въздушно-капков път. При около една трета от инфектираните се стига до усложнения като ушни инфекции и пневмонии.

Болестта обикновено започва със следните симптоми:
• Висока температура;
• Кашлица;
• Хрема;
• Зачервени, сълзящи очи.

Обривът е характерен, като първо излиза по лицето, след това постепенно обхваща шията, гърдите и крайниците. Той се появява три до пет дни след първите симптоми, заедно с покачване на температурата и влошаване на общото състояние. Представлява точковидни лезии, които са зачервени и надигнати от повърхността на кожата. Понякога има мехурчета, пълни с бистра течност.
Малки бели петна, известни като петна на Филатов-Коплик, могат да се появят в устата два до три дни след началото на симптомите.

Инфекцията е най-опасна за деца до 5-годишна възраст и много малко застрашаваща възрастни хора над 65 години.