Електрокардиография

мар. 29, 2023 | Здравна информация

Електрокардиографията (ЕКГ) е бърза, проста и безболезнена процедура, при която електрическите импулси на сърцето се усилват и записват. Този запис, електрокардиограмата (известен също като ЕКГ), предоставя информация за:

  • Част от сърцето, която задейства всеки сърдечен ритъм (пейсмейкър, наречен синоатриален или синусов възел)
  • Нервни проводящи пътища на сърцето
  • Честота и ритъм на сърцето

Понякога ЕКГ може да покаже, че сърцето е увеличено (обикновено поради високо кръвно налягане) или че сърцето не получава достатъчно кислород поради запушване на един от кръвоносните съдове, които захранват сърцето (коронарните артерии).

Обикновено ЕКГ се прави при съмнение за сърдечно заболяване. Понякога се получава и като част от рутинен физически преглед при хора на средна възраст и по-възрастни, дори ако нямат данни за сърдечно заболяване. Може да се използва като база за сравнение с по-късни ЕКГ, ако се развие сърдечно заболяване.

Нарушенията на сърдечния ритъм и неадекватния кръвен поток към сърдечния мускул могат да се появят само за кратко или непредвидимо. За да открият такива проблеми, лекарите могат да използват непрекъсната амбулаторна електрокардиография, при която ЕКГ се записва, докато лицето се занимава с нормални ежедневни дейности.

Как се прави ЕКГ

За да получи ЕКГ, лекарят поставя електроди (малки кръгли сензори, които се придържат към кожата) върху ръцете, краката и гърдите на човека. Тези електроди не съдържат игли и са безболезнени. Ако има гъста коса, зоните, към които са приложени електродите, могат първо да се обръснат. Тези електроди измерват големината и посоката на електрическия ток в сърцето по време на всеки сърдечен ритъм. Електродите са свързани с жици към машина, която произвежда запис (проследяване) за всеки електрод. Всяка линия показва електрическата активност на сърцето от различни ъгли. Очертанията представляват ЕКГ. ЕКГ отнема около 3 минути и няма рискове.

 

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370