Закаляване и имунитет при малките бебета

май 12, 2020 | Здравна информация

​Закаленото дете боледува много рядко. Закаляването на детето започва от самото раждане и е един продължителен, постоянен и изискващ изключително внимание процес, който цели да се изгради по-устойчив на атмосферни влияния детски организъм.

За подпомагане на имунната система, която в първите месеци е изключително крехка и уязвима, закаляването трябва да започне веднага след раждането. За да расте детето здраво, то трябва да свикне с външния свят, като му помогнем да се приспособи към въздуха, слънцето и водата. Детето трябва да бъде в ежедневен контакт с околната среда. Закаляването трябва да стане постепенно, продължително и системно – всеки ден през всички сезони.

Всяка майка трябва да има свой индивидуален подход според възрастта, здравословното състояние и особеностите на бебето.Закалителните процедури трябва да се превърнат като част от ежедневния ритуал на бебето. Те се правят 30 минути преди или след хранене.

Закаляването става чрез въздушни процедури, въздушни бани, водни процедури и слънчеви бани.

Въздушните процедури могат да се провеждат в дома и на открито. Най-“невинни“ са разходките на открито. През лятото – веднага след изписване на детето от родилния дом, а през хладните месеци – след първия месец. При дъжд, снеговалеж, мъгла и силен вятър майките трябва да се въздържат от разходка. Свежия и прохладен въздух приспива детето, като съответно и трудно се събужда тогава. В хладно време задължително бебето трябва да се постави в чувалче или вълнено одеало, така че лицето му да бъде открито. Престоят навън трябва да е около 2-3 часа. Отначало се започва с извеждане на балкона – първо 5 минути и постепенно се увеличава до 10-20 минути. Също така закаляването се прави и при отворен прозорец и най-накрая с разходки в парка. При разходките на открито е добре да следите нослето, ръчичките и крачетата на бебето. Ако те са студени, това означава, че на бебето му е добре и не трябва да се облича допълнително. Но ако са топли, тогава майките трябва да знаят, че бебето е прегряло. Много е важно да се знае, че един ден без свеж въздух е загуба при закаляването на детето.

До края на първия месец температурата на стаята, където се отглежда бебето, трябва да е около 21-22 градуса, а след това да бъде 18 градуса по Целзий.

Българските специалисти в областта съветват бебетата да се обличат както майката + 1 кат дрехи, докато западните – както майка – 1. Моето лично мнение е, че бебето трябва да бъде облечено така, както е облечена и майката. Също така е добре в стаята да има овлажнител за въздух. Тогава бебетата боледуват по-рядко.

Въздушните бани са свързани в началото с оставяне на бебето да ритка голо на леглото при стайна температура. Това се прави само в първите 6 месеца, като отначало е за няколко минути и постепенно се увеличава до 15-20 минути. От 7-я месец до годинка въздушните бани се правят на открито, но при температура на въздуха не по ниска от 20 градуса. Може да се остави на двора или балкона да играе голичко върху одеало, но задължително на слънце. Започне ли да потреперва от охлаждане, въздушната баня се прекратява и детето се облича.

Водните процедури са свързан с обтриване с мека кърпа, потопена в хладка вода. Това започва след 3-4 месец. Също така хубаво е бебетата да се обливат и със слънчева вода с темепература около и над 36 градуса. При деца над 1 годинка градусите на водата могат постепенно да се намалят до 28. Хладката и студената вода засилва защитните сили, а контрастните душове се отразяват положително за здравето на децата.

Слънчевите бани са изключително полезни, защото зареждат децата с витамин Д2. Бебенцата и кърмачетата трябва обаче да се пазят и при тях частично се облъчват само крачетата и ръчичките. След навършване на годинка детето може да бъде излагано на слънчева баня като е разсъблечено цялото тяло, но задължително на главата трябва да има шапка. Отначало по малко – 2 до 5 минути, като постепенно времето се увеличава до полвин час. Много е важно, че по време на слънчевите бани детето трябва да се движи, за да може да се охлажда. Процедурата завършва със обливане с хладка вода, за да може да се охлади телцето. Много добре влияе на детската кожа и слънчевите бани, придружени с масаж и гимнастика.

Още от раждането детето е изложено на влиянието на вируси и бактерии. Закаляването цели да го направи устойчиво на атмосферните влияния и на другите външни инфекциозни заболявания.

Детето трябва всеки ден да бъде извеждано навън, а при много лошо и студено време, стаята да се проветрява редовно, за да се зареди със свеж въздух. Застоялият въздух е източник на бактерии и инфекции. Оптималната температура в стаята е 20-21 градуса.

Изключително важно е бебето да се кърми, защото майчиното мляко подсилва бебето и увеличава имунната защита на организма.

Във връзка с периода на вирусните заболявания всички знаем, че те се предават по въздушно-капков път. Ето защо добре е да се ограничат контактите на бебето с болни, които пренасят вирусното заболяване. Всъщност, това важи за всички – и малки, и големи. Ако някой вкъщи е болен, добре е той да има по-малко контакт с бебето, особено когато киха и кашля. Целувките и милувките от болния, както и неговото оставяне да гледа бебето, също трябва да бъдат ограничени за периода на болестта.  

Автор: д-р Огняна Радойнова – педиатър

Статия: сп. Майчинство