Замаяност или виене на свят при изправяне

мар. 10, 2023 | Здравна информация

При някои хора, особено при възрастни хора, кръвното налягане спада прекомерно, когато седят или се изправят (състояние, наречено ортостатична хипотония). Симптомите на отпадналост, световъртеж, замаяност, объркване или замъглено виждане се появяват в рамките на секунди до няколко минути стоене (особено след лежане в леглото или седене за дълго време) и изчезват бързо, когато човекът легне. Някои хора обаче падат, припадат или много рядко получават кратък гърч. Симптомите често са по-чести и се влошават, след като хората тренират, консумират алкохол и/или обилно хранене или имат недостиг на течности (дехидратация).

Някои по-млади хора изпитват подобни симптоми при изправяне, но без спад на кръвното налягане. Често сърдечната им честота се ускорява (тахикардия) повече от нормалното при изправяне, така че това състояние се нарича синдром на постурална ортостатична тахикардия (СПОТ). Причината, поради която тези хора се чувстват замаяни, въпреки че имат нормално кръвно налягане, не е ясна.

Причини

Замаяност или световъртеж при изправяне възникват в резултат на ненормално регулиране на кръвното налягане. Обикновено, когато хората стоят, гравитацията кара кръвта да се събира във вените на краката и торса. Това обединяване понижава кръвното налягане и количеството кръв, което сърцето изпомпва към мозъка. Ниският кръвен поток към мозъка причинява замаяност и други симптоми. За да компенсира, нервната система бързо ускорява сърдечната честота и свива кръвоносните съдове, което бързо връща кръвното налягане към нормалното, преди симптомите да могат да се развият. Частта от нервната система, отговорна за тази компенсация, е автономната нервна система.

Много нарушения могат да причинят проблеми с регулирането на кръвното налягане и да доведат до замайване при изправяне. Категориите причини включват:

 • Неправилно функциониране на автономната нервна система поради нарушения или лекарства
 • Намалена способност на сърцето да изпомпва кръв
 • Намален кръвен обем (хиповолемия)
 • Неправилни хормонални реакции

Причините се различават в зависимост от това дали симптомите са нови или са присъствали от известно време.

Често срещани причини

Най-честите причини за ново замайване при изправяне включват:

 • Намален кръвен обем (както може да е резултат от дехидратация или загуба на кръв)
 • Лекарства
 • Продължителна почивка на легло
 • Неактивна надбъбречна жлеза (надбъбречна недостатъчност)

Най-честите причини за замайване при изправяне, което е налице от дълго време (хронично), включват:

 • Свързани с възрастта промени в регулирането на кръвното налягане
 • Лекарства
 • Неправилно функциониране на автономната нервна система

Оценка на световъртеж или световъртеж при изправяне

Хората, които получават замаяност или виене на свят, когато се изправят, често се възстановяват бързо, когато седнат и след това бавно се изправят отново. Въпреки това, обикновено е важно да се определи какво причинява замайването. Следната информация може да помогне на хората да решат кога да посетят лекар и да разберат какво да очакват по време на оценката.

Предупредителни знаци

При хора, които получават замайване или виене на свят, когато се изправят, определени симптоми и характеристики са причина за безпокойство. Те включват:

 • Кръв в изпражненията или черни, катранени изпражнения
 • Симптоми на нервната система като затруднено ходене и/или лоша координация или баланс
 • Падане или припадък (припадане)
 • Болка или дискомфорт в гърдите

Кога да посетите лекар

Хората, които имат предупредителни признаци, трябва незабавно да потърсят спешна помощ. Други хора, които имат чести или продължаващи епизоди на замаяност при изправяне, трябва да посетят лекар, когато е възможно. Обикновено забавяне от около седмица не е вредно. Хората, които имат само случаен епизод на замайване при изправяне, трябва да се обадят на своя лекар. Лекарят ще реши дали и колко бързо да прегледа лицето в зависимост от другите симптоми и медицинската история.

Какво прави лекарят

Лекарят първо задава въпроси относно симптомите и медицинската история на човека. След това лекарите правят физически преглед. Това, което откриват по време на анамнезата и физическия преглед, често предполага причина за замаяността и тестовете, които може да се наложи да бъдат направени.

Какво питат лекарите:

 • От колко време се появява замайването
 • Дали пациента е припаднал или е паднал по време на епизод на световъртеж
 • Дали пациента е имал състояния, за които е известно, че причиняват замайване (като почивка на легло или загуба на течности)
 • Дали пациента има разстройство (като диабет, болест на Паркинсон или рак), което може да причини замайване
 • Дали пациента приема лекарство (например антихипертензивно), което може да причини замайване

След това лекарят извършва физически преглед. Човекът лежи за 5 минути, след което лекарят измерва кръвното налягане и пулса. Кръвното налягане и сърдечната честота се измерват отново, след като човекът стои прав или седнал в продължение на 1 минута и отново след стоене или седене в продължение на 3 минути. Лекарят може да направи дигитален ректален преглед, за да види дали лицето може да има някакво кървене в храносмилателния тракт. Важен е неврологичен преглед за тестване на сила, усещане, рефлекси, баланс и походка.

Най-честите причини за внезапно замаяност – лекарства, почивка в леглото и намален обем на кръвта – обикновено са очевидни. При хора с дълготрайни симптоми находки като проблеми с движението могат да показват болест на Паркинсон. Изтръпване, мравучкане или слабост може да показват разстройство на нервната система.

 

В следващата част от статията за замаяността и виенето на свят , ще Ви запознаем с методите на тестване, лечението и основните неща, които са свързани със състоянието при възрастните хора.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370

Най-ново