Замаяност или виене на свят – тестване, лечение и основни неща, свързани със състоянието при възрастните хора, част 2

мар. 13, 2023 | Здравна информация

Тестване

Освен ако причината не е очевидна (например почивка на легло), обикновено е необходимо изследване. Лекарят обикновено прави електрокардиография (ЕКГ), пълна кръвна картина и други кръвни изследвания (например измерване на нивата на електролитите). Други тестове се правят въз основа на това, което лекарите откриват по време на прегледа, особено ако симптомите на лицето предполагат сърдечен или нервен проблем.

Ако лекарите подозират, че замаяността се причинява от лекарство, те могат да помолят лицето да спре приема на лекарството и да наблюдават дали замаяността също спира, като по този начин потвърдят причината.

Тестът с наклонена маса може да се направи, когато лекарите подозират неизправност на автономната нервна система. Човекът лежи легнал върху специална моторизирана маса за няколко минути. След това масата се накланя нагоре под ъгъл от 60˚ до 80° за 15 до 20 минути, докато кръвното налягане и сърдечната честота се наблюдават непрекъснато. Ако кръвното налягане не се понижи, на лицето се дава изопротеренол (лекарство, което стимулира сърцето) интравенозно в доза, достатъчно голяма, за да ускори сърдечната честота с 20 удара в минута, и тестът се повтаря. Тази процедура отнема от 30 до 60 минути и е много безопасна.

Лечение на световъртеж или световъртеж при изправяне

Всички причини се лекуват, когато е възможно, включително смяна или спиране на каквито и да било лекарства, причиняващи заболяването. Много причини обаче не могат да бъдат излекувани и хората трябва да вземат мерки за намаляване на симптомите. Мерките включват промени в начина на живот и лекарства.

Хората, които се нуждаят от продължителна почивка на легло, трябва да седят всеки ден и да правят упражнения в леглото, когато е възможно. Хората, които лежат или седят, трябва да стават бавно и внимателно. Като цяло е полезно да се консумират достатъчно течности, да се ограничава или избягва алкохолът и да се спортува редовно, когато е възможно. Редовните упражнения с умерена интензивност повишават мускулния тонус в стените на кръвоносните съдове, което намалява събирането на кръв в краката. Спането с повдигната глава на леглото може да помогне за облекчаване на симптомите. За някои хора увеличаването на приема на сол може да увеличи задържането на вода и да намали симптомите. Лекарите може да препоръчат на хората да увеличат приема на сол чрез обилно осоляване на храната или приемане на таблетки натриев хлорид. Въпреки това, увеличаването на приема на сол може да не се препоръчва за хора със сърдечни заболявания.

Лекарите могат да дадат флудрокортизон, лекарство, което помага на тялото да задържа сол и вода и по този начин предотвратява спадането на кръвното налягане, когато човек стои. Въпреки това, това лекарство може да причини високо кръвно налягане, когато хората лежат, сърдечна недостатъчност и ниски нива на калий в кръвта. Понякога лекарите комбинират пропранолол или друг бета-блокер с флудрокортизон. Мидодрин е лекарство, което стеснява както артериите, така и вените, като помага за предотвратяване на натрупването на кръв. Страничните ефекти включват изтръпване или изтръпване и сърбеж. Това лекарство не се препоръчва за хора с коронарна артерия или периферна артериална болест.

Други лекарства като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), дроксидопа, пиридостигмин и октреотид могат да помогнат в някои случаи.

Основни неща за възрастни хора

Замаяност или световъртеж при изправяне се срещат при около 20% от възрастните хора. Среща се по-често при хора със съпътстващи разстройства, особено високо кръвно налягане, и сред обитателите на центрове за дългосрочни грижи. Много падания могат да бъдат резултат от замайване при изправяне. Възрастните хора трябва да избягват продължителното стоене прав.

Повишената честота при по-възрастните хора се дължи на намаляване на реакцията на рецепторите, които управляват кръвното налягане, плюс увеличаване на сковаността на артериалната стена, което затруднява артериите да преместят повече кръв за повишаване на кръвното налягане. Намаляването на реакцията на рецепторите забавя нормалните реакции на сърцето и кръвоносните съдове при изправяне. Парадоксално е, че високото кръвно налягане, което е по-често срещано сред по-възрастните хора, може да допринесе за лоша чувствителност на рецепторите, увеличавайки уязвимостта към замаяност при изправяне.

Ключови точки

  • Замайването или световъртежът при изправяне обикновено включва намаляване на обема на телесните течности или дисфункция на автономната нервна система.
  • Стареенето често причинява известна степен на дисфункция на автономната нервна система, но лекарите преглеждат всички засегнати хора, за да се уверят, че няма нарушения на нервната система.
  • Тестването с накланяща се маса е обичаен тест за автономна функция.
  • Лечението включва физически мерки за намаляване на венозното натрупване, редовни упражнения и понякога повишен прием на сол, флудрокортизон и/или мидодрин.

 

В следващата статия от поредицата за симптомите на сърцето и кръвоносните съдове, ще Ви запознаем с припадъците, тяхните причини, оценка и кога трябва да посетите лекар!

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за кардиолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370