Замъглено зрение

сеп. 14, 2023 | Здравна информация

Замъгленото зрение е най-честият зрителен симптом. Когато лекарите говорят за замъглено зрение, те обикновено имат предвид намаляване на остротата или яснотата, което се е развило постепенно. Внезапна, пълна загуба на зрението на едното или двете очи (слепота) се счита за нещо различно.

Причини

Замъгленото зрение има четири основни механизма:

 • Нарушения, засягащи ретината, светлочувствителната структура в задната част на окото
 • Помътняване на нормално прозрачни структури на окото (роговица, леща и стъкловидно тяло – желеобразното вещество, което изпълва очната ябълка), през които светлинните лъчи трябва да преминат, за да достигнат до ретината
 • Нарушения, засягащи пътищата на нервите, които пренасят визуални сигнали от окото към мозъка (като зрителния нерв)
 • Несъвършено фокусиране на светлинните лъчи върху ретината (грешки на пречупването)

Някои нарушения могат да имат повече от един механизъм. Например рефракцията може да бъде нарушена от ранна катаракта или от обратимо подуване на лещата, причинено от лошо контролиран диабет.

Някои заболявания, които причиняват замъглено зрение, е по-вероятно да причинят други симптоми, които карат хората да потърсят медицинска помощ, като болка в очите и зачервяване на очите (например остри нарушения на роговицата като ожулвания, язви, херпес симплекс кератит или офталмикус на херпес зостер) .

Често срещани причини

 • Рефрактивни грешки (като късогледство, далекогледство или астигматизъм), най-честата причина като цяло
 • Свързана с възрастта дегенерация на макулата
 • Катаракта
 • Увреждане на ретината в резултат на диабет (диабетна ретинопатия)
 • Глаукома

По-рядко срещани причини

Редки заболявания, които могат да причинят замъглено зрение, включват:

 • Наследствени заболявания, засягащи зрителния нерв, наречени наследствени оптични невропатии (например доминантна оптична атрофия и наследствена оптична невропатия на Лебер)
 • Белези на роговицата поради дефицит на витамин А (рядко срещани в развитите нации)

Оценка

Следната информация може да помогне на хората да решат кога е необходим преглед от лекар и да им помогне да знаят какво да очакват по време на прегледа.

Предупредителни знаци

При хора със замъглено зрение определени симптоми и характеристики са причина за безпокойство. Те включват:

 • Внезапна промяна в зрението
 • Силно намалено зрение, особено само на едното око, дори ако симптомите са започнали постепенно
 • Болка в очите (със или без движение на очите)
 • Загуба на определена област в зрителното поле (наречена дефект на зрителното поле)
 • Инфекция с човешки имунодефицитен вирус (ХИВ) или СПИН или друго състояние, засягащо имунната система (например използване на химиотерапия или други имуносупресиращи лекарства)

Кога да посетите лекар

Хората, които имат предупредителни знаци, обикновено трябва незабавно да отидат в спешното отделение. Хората, които имат общо телесно заболяване, което понякога причинява увреждане на ретината (например диабет, високо кръвно налягане или сърповидно-клетъчна анемия), трябва да посетят очен лекар възможно най-скоро, обикновено в рамките на няколко дни.

Въпреки това, ако зрението се е влошавало постепенно в продължение на месеци или години, но не е било сериозно увредено и няма предупредителни признаци, изчакването една седмица или повече обикновено не е вредно. Очните прегледи трябва да се извършват от офталмолог или оптометрист.

Офталмолозите са лекари, които се специализират в оценката и лечението (хирургично и нехирургично) на всички видове очни заболявания. Оптометристите са здравни специалисти, които се специализират в диагностиката и лечението на рефрактивни грешки (които се лекуват чрез предписване на очила или контактни лещи). Обаче оптометристите често могат да диагностицират някои други очни проблеми и след това да насочат хората към офталмолог за лечение. Хората обикновено трябва да посетят офталмолог, ако имат предупредителни признаци.

Какво прави лекарят

Лекарите първо задават въпроси за симптомите и медицинската история на човека. След това лекарите правят физически преглед. Това, което откриват по време на анамнезата и физическия преглед, често предполага причина за замъгленото зрение и тестовете, които може да се наложи да се направят.

Лекарите задават много въпроси относно симптомите на човека, защото е важно да се разбере какво точно има предвид човекът под замъглено зрение. Например, хора, които действително са загубили зрение в част от зрителното си поле (дефект на зрителното поле), могат да опишат това усещане само като замъглено зрение. Наличието на други очни симптоми, като зачервяване на очите, чувствителност към светлина, плуване, усещане за внезапни проблясъци на светлина, които могат да изглеждат като мълния, петна или звезди (фотопсии) и болка в покой или при движение на очите, помага на лекарите установете причината.

Лекарите също така питат за ефектите от тъмнината (нощно виждане) и ярките светлини (например причиняване на замъгляване, избухване на звезди или ореоли) и дали лицето носи коригиращи лещи.

Лекарите също така задават въпроси за симптомите на възможните причини и за наличието на заболявания, за които е известно, че са рискови фактори за очни заболявания (например високо кръвно налягане, диабет, ХИВ инфекция или СПИН и сърповидно-клетъчна болест). Изследването на очите може да е всичко, което е необходимо. Т

естването на зрителната острота  е първата стъпка. В идеалния случай остротата се измерва, докато човекът стои на около 20 фута (6 метра) от стандартна очна диаграма (диаграма на Снелен), поставена или проектирана на стена. Всяко око се измерва отделно, докато другото око е покрито. Зрителната острота се измерва с и без собствените очила на лицето. Понякога лекарят кара човека да гледа през устройство, което има дупка. Това устройство обикновено може да коригира почти напълно рефракционните грешки, но не коригира зрението, което е замъглено поради други причини.

Очният преглед също е важен. Лекарят внимателно изследва цялото око с помощта на офталмоскоп (светлина с увеличителни лещи, която свети в задната част на окото), прорезна лампа (инструмент, който позволява на лекаря да изследва окото при голямо увеличение) или и двете. Често очите се разширяват за офталмоскопия с капки за очи. Измерва се вътреочното налягане (вътреочно налягане) (наречено тонометрия).

Симптомите и находките по време на очен преглед често помагат да се предположи причината. Например, ако зрителната острота се възстанови, докато се използват коригиращи лещи или устройство с дупки и останалата част от очния преглед е нормална, причината за замъгляването обикновено е обикновена грешка на пречупване.

Тестване

Тестването зависи от предполагаемата причина за замъгленото зрение . Хората със симптоми на телесни нарушения трябва да преминат подходящо изследване. Например тестването може да включва кръвни тестове за диабет, системен лупус еритематозус или ХИВ инфекция, мониториране на кръвното налягане и евентуално електрокардиография, ако се подозира високо кръвно налягане или бъбречно заболяване.

Лечение

Лекуват се основните разстройства. Коригиращи лещи или хирургия могат да се използват за подобряване на зрителната острота, понякога дори когато причината не е просто рефрактивна грешка (например при ранна катаракта).

Основни неща за възрастни хора

Въпреки че обикновено се наблюдава известно намаляване на зрителната острота с напредване на възрастта, остротата обикновено може да се коригира до 20/20 с рефракция, дори при много стари хора.

Ключови точки

 • Рефрактивната грешка е най-честата причина за замъглено зрение.
 • Ако проблемът е рефракционната грешка, коригиращи лещи или операция (особено ако катаракта е причината за промяната на рефракционната грешка) обикновено могат да коригират замъгляването.
 • Лекарите проверяват остротата на зрението и установяват дали очилата или апаратът с дупки коригират проблема, а ако не, разширяват окото с капки и внимателно оглеждат ретината.
 • Хората с предупредителни признаци трябва да посетят лекар възможно най-скоро.
 • Тъй като глаукомата е често срещана, обикновено се измерва вътреочното налягане.

В следващата част от поредицата за очните заболявания, ще Ви запознаем с астигматизма и на какво се дължи той.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист офталмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за офталмолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370