Коклюш /магарешка кашлица/

апр. 18, 2024 | Други, Здравна информация

Здравните власти предупреждават за рязко нарастване на случаите на заразяване с коклюш в България. Над 150 случая са регистрирани от началото на 2024 година. Най-много случаи има при кърмачетата и при децата на възраст от 10 до 14 години.

Единственият начин коклюшът да бъде предотвратен, е ваксинация с DPT (ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш). Ваксинацията е с три дози, като се прилага в три поредни месеца след навършване на двумесечна възраст на бебето. Реимунизацията се поставя на втората, шестата и дванадесетата година на детето, уточняват от РЗИ.

Проблемът в момента е, че по данни от Министерството на здравеопазването, над 24 000 деца в страната нямат поставени всички ваксини, което създава риск от епидемичен бум в страната.

Какво е коклюш?
Коклюшът, или така наречената „магарешка кашлица“, е остра инфекция на дихателната система, протичаща с характерна конвулсивна кашлица. Причинява се от бактерията Bordetella pertussis. Заболяването е остро заразно и крие редица рискове при протичането си.

Симптоми
Първите симптоми на магарешка кашлица са подобни на тези на настинка, хрема, кихане, лека кашлица, леко повишаване на температурата
След една до две седмици обаче, доскоро сухата, дразнеща кашлица преминава в тежки пристъпи. По време на пристъп на кашлица, който може да продължи повече от минута, лицето на детето Ви може да стане червено или лилаво. В края на пристъпа то може да издаде характерен аспирационен шум при вдишване.

Заразяване
Коклюшът е силно заразен. Бактериите се предават от един човек на друг чрез малки капчици течност от носа или устата на заразен човек. Тези капчици могат да се пренесат във въздуха, когато човек кашля, киха или се смее. Хората се заразяват чрез вдишване или попадане на капчици върху ръцете им и след това при докосване на устата или носа.

Инкубационен период
Инкубационният период за магарешка кашлица обикновено е 7 до 10 дни, въпреки че може да бъде удължен понякога и до 21 дни.

Продължителност
Коклюшът причинява продължителни проблеми за заразения. Една до две седмици траят подобните на настинка симптоми, последвани от до три седмици тежка кашлица.

Последният стадий на заболяването включва още няколко седмици на възстановяване, когато симптомите постепенно изчезват. При някои деца възстановителният период може да продължи до няколко месеца. Затова и това заболяване разговорно се нарича „100-дневната кашлица“.

Професионално лечение
Ако смятате, че детето Ви има магарешка кашлица, обадете се задължително на на лекар. За да постави диагноза, лекарят ще вземе предвид медицинската история на Вашето дете, ще извърши пълен физически преглед и ще вземе проби от слузта на носа и гърлото на детето за изследване в лаборатория. Вашият лекар също може да назначи кръвни изследвания и рентгенова снимка на гръдния кош.

Коклюшът се лекува с антибиотици. Някои деца с магарешка кашлица дори се нуждаят от болнично лечение, ако съществува повишен риск за развитие на усложнения. Коклюшът може да бъде животозастрашаващ при деца на възраст под 6 месеца, които почти винаги се нуждаят от болнично лечение.

Домашно лечение
Ако лекувате детето си от магарешка кашлица вкъщи, давайте му антибиотиците стриктно според указанията на лекаря. Най-вероятно използването на лекарство за кашлица няма да ви помогне, защото дори и най-силните лекарства не облекчават пристъпите на магарешка кашлица. Всъщност кашлицата е механизмът на тялото да се опитва да прочисти дихателните пътища.

По време на лечението оставете детето си да почива в леглото. Използвайте инхалатор, за да облекчите дразненето на белите дробове и дихателните пътища. Освен това пазете дома си чист от дразнители, които могат да причинят пристъпи на кашлица, като всякакъв вид аерозоли, дим от камини и печки на дърва и въглища, пушек от готвено и всякакви агресивни миризми на химикали и препарати.

Децата с магарешка кашлица се случва да повръщат, да не ядат и да не пият много заради кашлицата. Затова предлагайте на детето си по-често малки хранения и го насърчавайте да пие много течности. Внимавайте за признаци на дехидратация като жажда, раздразнителност, безпокойство, сънливост и летаргия, хлътнали очи, сухота в устата и езика, суха кожа, по-рядко ходене до тоалетната за уриниране (бебетата имат по-малко мокри пелени).

Кога да се обадите на лекаря?
Обадете се на Вашия лекар, ако мислите, че детето Ви може да има магарешка кашлица или ако сте били около някой, който има такава кашлица, дори ако вече са Ви направени всички планови ваксинации за болестта.

Това е особено важно, ако детето ви има продължителни пристъпи на кашлица, които не се повлияват от обичайните сиропи и лекарства срещу кашлица.

Ако имате следните проблеми:
* Кашлицата кара кожата или устните да почервеняват, да стават лилави или синкави:
* Пристъпите са придружени от повръщане;
* При придружен от хрипове силен смукателен звук след кашляне;
* Детето има проблеми с дишането или изглежда, че се случват кратки епизоди, когато спира дишането;
* Болният изглежда сънлив и летаргичен.

При всякакви притеснителни симптоми, свързани с проблеми с дихателната система и кашлица, търсете специалистите от Кабинета по пулмология и Дежурния кабинет, които са на Ваше разположение за преглед, консултация и лечение.