Започва поставянето на безплатни ваксини срещу пневмококи!

фев. 2, 2024 | Новини

От Министерството на здравеопазването съобщават, че от 1 февруари 2024 г. започна прилагането на безплатни ваксини срещу пневмококи, предназначени за хора на и над 65-годишна възраст.

Пневмококовите инфекции представляват главната причини за заболеваемост и смъртност в света при хората на и над 65 г. Много от тях на тази възраст имат придружаващи хронични белодробни и сърдечносъдови заболявания, което увеличава опасността от инвазивна пневмококова болест от 3 до 6 пъти.

Вирусните инфекции на горните дихателни пътища, особено щамовете, които сега се срещат при нас, благоприятстват развитието на пневмококови инфекции. Сериозен фактор е и увеличаването на резистентните към антибиотици пневмококи.

Ваксините са доставени в рамките на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г. Всеки гражданин над тази възраст може да получи безплатна ваксинация, ако фигурира в пациентските листи на общопрактикуващите лекари. За тази година са осигурени над 74 хиляди дози от ваксината.

С предимство са хората с хронични белодробни болести – хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), тежка астма, бронхиектазии с чести екзацербации, белодробна фиброза с различна етиология и пациенти с клинично изявена хронична дихателна недостатъчност; със сърдечно-съдови болести – хронична сърдечна недостатъчност, вродени сърдечни малформации, придобити умерени и високостепенни клапни заболявания, кардиомиопатии, пациенти след преживян миокарден инфаркт и след кардиохирургия.

 

 

Най-ново