„Здравето е персонално задължение и лична грижа на всеки истински мъж“ – според д-р Марков, уролог в МЦ ЛОРА, в интервю за месеца на мъжкото здраве

ное. 17, 2023 | Здравна информация

Д-р Владимир Марков е специалист уролог в София с над 40 години опит. Извършва диагностика на заболяванията на пикочно-половата система при мъжете, стерилитета и на други урологични заболявания, като използва най-съвременни методи за лечението и профилактиката им. Той прави ехография на коремните органи и на отделителната система, поставя уретрален катетър, разчита скенер и ЯМР, уретрографии, биопсия на простата с патоанатомично разчитане, изследване на уринопотока и измерване на вътремехурното налягане. Д-р Марков е част от екипа специалисти на МЦ Лора – Позитано в София.

 

  1. Д-р Марков, какво значи Мовембър и по какъв начин той е свързан с мъжкото здраве?

Мовембър е движение за профилактика на тежките урологични заболявания. То се заражда през 1999 година първо в Австралия. Негов отличителен белег стават причудливите мустаци, които мъжете в цял свят пускат в знак на солидарност през месец ноември. Името „Мовембър“ идва от първата сричка на думата „мустаци“ на английски /moustache/  в комбинация с името на месец ноември /november/.

Основната цел на движението е да подсеща мъжете да си правят профилактика. Често раковите заболявания се развиват без никакви симптоми и най-сигурният начин за ранно диагностициране са редовните прегледи при уролог, които често спасяват здравето и живота на пациентите.

  1. Кои са урологичните заболяванията, за които ранната диагноза е от решаващо значение?

Това са ракът на простатата и ракът на тестисите – сериозни заболявания, при които ранното откриване е изключително важно за успешно лечение.

Напоследък все повече диагностицираме рак на тестисите при млади мъже на възраст между 20 и 40 години. Това е и една от важните причини да поощряваме не само мъжете в зряла възраст, но и младите хора, да се преглеждат при уролог поне веднъж годишно. За съжаление причината за възникването на това заболяване все още не е категорично определена от учените. Важно е обаче да се знае, че при повече от 70 % от оперираните от рак на тестиса мъже лечението е успешно.

И ако ракът на тестисите е относително рядко срещан, то ракът на простатната жлеза е втори по честота на заболяване сред силния пол. При мъже под 40-годишна възраст той почти не се среща. С нарастването на възрастта обаче нараства и процентът заболели, като след 60 годишна възраст броят на диагностицираните мъже се увеличава драстично.

Европейската урологична асоциация съветва началната възраст за скрининг при мъжете да бъде 40 годишна възраст. Важно е всички мъже да знаят, че ракът на простата е напълно лечим, когато е открит навреме.

  1. Кои са оплакванията, за които мъжете трябва внимателно да следят и които трябва да ги доведат при Вас на преглед?

Случаите на рак на тестисите представляват един много малък процент от всички  диагностицирани ракови заболявания, което е хубавата новина.  Въпреки това  мъжете, сблъскали се с тази  диагноза, естествено, са силно шокирани. Всеки мъж може и самостоятелно да се погрижи за това. Пациентите откриват сами около 80 процента от всички тумори на тестисите, и то в ранна фаза.

Ние, уролозите, съветваме момчетата и мъжете  да наблюдават редовно тестисите си за възможни възли или подутини и ако открият втвърдявания или аномалии, то непременно да се обърнат към уролог. Усещането за тежест в тестисите също може да е признак за това заболяване.

Що се отнася до рака на простатата, отличителното при него е, че се развива много бавно. Понякога се оказва, че пациентът боледува от този рак години наред и дори не подозира за съществуването му. В най-ранния стадий ракът на простата протича без никакви симптоми. По-късно, когато туморът започва да нараства и да притиска уретрата, се появява затруднение при уринирането.

Тогава се появяват и симптомите, за които всеки мъж трябва да следи: често уриниране, слаба струя, прекъсване на струята, болка или затруднение при уриниране, както и понякога кръв в урината.

Затова и редовният преглед е толкова важен при профилактиката на рака на простатата. Единствено изследването на PSA и профилактичният преглед при уролог, могат да открият рак на простатата своевременно и в ранен етап.

А как се диагностицира ракът на тестисите?

Също чрез физически преглед при специалист уролог, който проверява тестисите за признаци на заболяването –  наличие на бучки, аномалии, подуване или болка. Освен това е необходимо снемането на анамнеза за здравните навици на пациента, както и за неговите минали заболявания и лечения.

Задължителен е и ултразвуковият тест.

Как пациентите, загрижени за своето мъжко здраве, да се свържат с Вас за преглед или консултация?

Аз съм на разположение на всички, които се нуждаят, всеки делничен ден в МЦ ЛОРА на улица „Позитано“ 10, след като си запишат час за преглед на телефоните на Регистратура или през superdoc.bg.

Не подценявайте дори най-леките симптоми, за които говорихме, защото те могат да бъдат изцяло преодолени, ако вземете мерки навреме. Не чакайте някой друг да се погрижи за доброто ви бъдеще като истински пълноценен мъж – това е изцяло ваше задължение и грижа, което ще ви се отплати многократно.

Точно сега, в месеца на мъжкото здраве, може да се възползвате и от преференциалните цени на Пакета „Здраве за мъжа“, който включва всичко необходимо за навременната диагностика на едни различни, преференциални цени.

Възползвайте се!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!