Знаете ли, че…?

май 12, 2020 | Здравна информация

Знаете ли, че ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт от онкологично заболяване при мъжете. От рак на белия дроб умират повече хора, отколкото от рак на дебелото черво, на гърдата и на простатата взети заедно.

Данните на статистиката за България показват, че ракът на белия дроб представлява около 18% от всички смъртни случаи на рак при мъжете и 4% от случаите на рак при жените. Това го прави най-честия вид рак при мъжете и 8-ми по честота при жените. Над 75% от случаите на рак на белия дроб са открити в ІІІ стадий и ІV стадий, когато вече има метастази в други органи. Средно за една година в България се регистрират над 3000 смъртни случая от рак на белия дроб. Общо всички пациенти с това заболяване са около 11 000 само в нашата страна, като всяка година се разболяват около 4000 души. По данни на Световната здравна организация всяка година в света се диагностицират около 12 милиона души със злокачествен рак, а всеки ден умират около 20 000 души.

В 80% от случаите ракът на белия дроб е в резултат на тютюнопушене. В цигарения дим има повече от 2000, а според други източници над 4000 известни канцерогенни химикали. Колкото по-често и повече пушите, толкова риска от развитие на рак на белия дроб става по-голям.

Ако откажете цигарите, рискът намалява, тъй като изменените клетки се заместват от здрава белодробна тъкан. След около десет години, рискът намалява с 1/3 до 1/2 в сравнение с този при пушачите. Освен това, отказът от тютюнопушене намалява в значителна степен вероятността от други, доказано свързани с този вреден навик болести – например сърдечно-съдови заболявания, емфизем и хроничен бронхит.

Медицински център ЛОРА ви приканва „Спрете цигарите СЕГА!“