Изпъкнали очи

авг. 29, 2023 | Здравна информация

Изпъкването или изпъкването на едното или двете очи се нарича проптоза или екзофталм. Екзофталмът обикновено се използва, когато се описват изпъкнали очи, причинени от болестта на Грейвс, нарушение, причиняващо свръхактивност на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм). Някои заболявания, които могат да променят външния вид на лицето и очите, но не причиняват истинско изпъкване на очите, включват болест на Кушинг и тежко затлъстяване.

Издуването понякога причинява други симптоми. Очите може да са сухи и раздразнени (което причинява сълзене), тъй като изпъкването може да попречи на клепачите да се затворят правилно. Освен това хората може да мигат по-рядко или да изглеждат като втренчени. В зависимост от причината за изпъкването, хората може да имат други симптоми като двойно виждане или затруднено фокусиране върху предмети. Ако изпъкването е продължително, зрителният нерв се разтяга, което може да увреди зрението. Зрението също може да бъде увредено, ако разстройството, причиняващо изпъкналост, притиска и зрителния нерв.

Причини

Най-честата причина при възрастни е болестта на Грейвс, която причинява подуване на тъкан зад и около окото, избутвайки очната ябълка напред.

При децата най-честата причина е инфекцията. Други причини са нечести. Те включват тумори, кървене, инфекции (при възрастни) и рядко възпаление на структури в орбитата без инфекция (наречено орбитален псевдотумор). Глаукома, която е налице от раждането (първична инфантилна глаукома) може да причини уголемяване на очите, което може да изглежда подобно на очи, които са избутани напред.

Оценка

Следната информация може да помогне на хората да решат кога е необходим преглед от лекар и да им помогне да знаят какво да очакват по време на прегледа.

Предупредителни знаци

При хора с изпъкнали очи някои симптоми и характеристики са причина за безпокойство. Те включват :

 • Загуба или намаляване на зрението
 • Двойно виждане
 • Болка в очите или зачервяване
 • Главоболие
 • Треска
 • Пулсация на изпъкналото око
 • Изпъкнало око при новородено или дете

Кога да посетите лекар

Хората с предупредителни признаци трябва да посетят лекар възможно най-скоро, както и тези с изпъкналост, която се е развила за няколко дни или по-малко. Хората без предупредителни признаци трябва да посетят лекар, когато е възможно, но забавяне от около седмица е малко вероятно да бъде вредно.

Какво прави лекарят

Лекарите първо задават въпроси за симптомите и медицинската история на човека. След това лекарите правят физически преглед. Това, което откриват по време на анамнезата и физическия преглед, често предполага причина за изпъкнало око и тестовете, които може да се наложи да се направят.

Какво питат лекарите

 • От колко време е налице издуването
 • Дали и двете очи са изпъкнали
 • Дали подуването  се влошава
 • Дали лицето има други очни симптоми, като сухота, повишено образуване на сълзи, двойно виждане, загуба на зрение, дразнене или болка
 • Дали лицето има симптоми на хипертиреоидизъм, като невъзможност за понасяне на топлина, повишено изпотяване, неволни треперещи движения (тремор), тревожност, повишен апетит, диария, сърцебиене и загуба на тегло

Издуването, което се е развило бързо (в продължение на няколко дни), предполага различни причини от изпъкването, което се е развило с години. Бързото изпъкване само на едното око предполага кървене в очната кухина (орбита), което може да възникне след операция или нараняване, или инфекция или възпаление на очната кухина. Издуването, което се развива бавно, предполага болест на Грейвс (когато засяга и двете очи) или тумор в очната кухина (когато засяга едното око).

Физическият преглед е фокусиран върху очите. Лекарите изследват очите за зачервяване, рани и дразнене с помощта на процепна лампа (инструмент, който позволява на лекаря да изследва окото при голямо увеличение). Те проверяват дали клепачите се движат толкова бързо, колкото очната ябълка, когато човекът гледа надолу и проверяват за взиране. Бавните клепачи и втренчването може да показват болест на Грейвс. Лекарите могат също така да проверят за други признаци, които биха могли да показват хипертиреоидизъм, като повишена сърдечна честота или кръвно налягане, треперене и подута или нежна щитовидна жлеза на шията.

Тестване

Понякога лекарите, обикновено офталмолози, измерват степента на изпъкналост с инструмент (екзофталмометрия). Магнитен резонанс (ЯМР) или компютърна томография (КТ) често се правят, когато изпъкването засяга само едното око. Кръвни тестове за измерване на това колко добре работи щитовидната жлеза се правят, когато се подозира болест на Грейвс.

Лечение

Когато изпъкването води до силна сухота в очите, е необходимо смазване с изкуствени сълзи за защита на роговицата (прозрачния слой пред ириса и зеницата). Понякога, ако смазването не е достатъчно, може да се наложи операция за осигуряване на по-добро покритие на очната повърхност или за намаляване на изпъкването.

Други лечения зависят от причината за изпъкналостта. Например антибиотици се дават при инфекции. Подуването, дължащо се на болестта на Грейвс, не се повлиява от лечението на заболяването на щитовидната жлеза, но може да намалее с течение на времето. Кортикостероидите (например преднизон) могат да помогнат за контролиране на подуването, дължащо се на болест на Грейвс или орбитален псевдотумор. Туморите трябва да бъдат отстранени хирургично.

Ключови точки

 • Болестта на Грейвс е най-честата причина за изпъкнали очи при възрастни.
 • Хората с главоболие, треска, болка в очите или промени в зрението трябва бързо да посетят лекар.
 • Изпъкването на едното око е по-голямо безпокойство, отколкото изпъкването на двете очи.

 

В следващата част от поредицата за очните заболявания, ще Ви запознаем със сълзенето на очите и на какво се дължи то.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист офталмолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за офталмолог  ОНЛАЙН или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370