Имунна защита за малки бебета

май 12, 2020 | Здравна информация

Така наречената „настинка“ е заболяване, причинено от простуда (изстудяване-преохлаждане), която води до понижаване на имунитета и създава условия за лесно проникване на микроорганизми. Особено опасно е това при бебетата, които имат несъвършена терморегулация и охлаждането и претоплянето много бързо се случват. Най-често и бързо в организма попадат вируси, причиняващи заболяване на горните дихателни пътища, с типични симптоми: болки в гърлото, хрема, кихане, кашляне, обща умора, неразположение, загуба на апетит. Те отшумяват за около седмица. В отделни случаи могат да продължат по-дълго и да доведат до някои усложнения. Симптомите могат да са по-тежки при новородени и малки деца. Тъй като те все още нямат изграден собствен имунитет. Групата на вирусите, причиняващи инфекции предимно на горните дихателни пътища (назофарингити), е значителна. Описани са около 200 серологични типа вируси, причиняващи така наречената настинка. Хората се заразяват 2-4 пъти в годината.

Механизмът на заразяване е въздушно-капков или фекално-орален. Основните фактори на предаване са: въздухът, водата, замърсени хранителни продукти, кърпи за ръце или замърсени ръце.

При кихане и кашляне се отделят малки частици, съдържащи вируса. Механизмът на предаване се улеснява в детски градини, училища, места, на които се струпват големи колективи. За голяма част от причинителите е възможно вътреутробно заразяване. Сезонността е трета характерна черта. Най-често периодът, пред който се наблюдава чувствително увеличение на тези инфекции е късната есен и зимата. Боледуват основно деца. За всички причинители на заболяването е характерно доброкачественото протичане и бързото излекуване. Дори самоизлекуване. Но не са изключени и възможни усложнения – пневмонии и бронхиолити. Затова родителите трябва да бъдат особено бдителни и да търсят помощта на лекар, още при първите симптоми. Това е важно и заради факта, че при децата инфекциите се развиват по-бързо отколкото при възрастните. При правилно лечение, обаче и навременна намеса, симптомите отшумяват също толкова бързо.

Как става заразяването

Най-често вирусът навлиза през носната кухина, възможно е и през устата, конюнктивата и слъзния канал, оттичащ се към назофаринкса. Тук вирусът се прикрепва към специфичен рецептор на повърхността на клетката. След контакта му с него, вирусът навлиза в клетката и започва да се размножава. Макрофагите (защитните клетъчни субстанции), привлечени от инфектирания участник, започват да произвеждат клетки, които да се борят за унищожаването на вируса, с което започват и първите симптоми на заболяването. От първичния афект, вирусът се разпространява и попада в кръвта. Това е пътят, по който могат да станат увреждания и на вътрешните органи. Размножаването на вируса започва от два до шест часа след първоначалната инфекция. Това определя и инкубационния период, който може да е от 1 до 3 дни, но най-често се случва до 10-тия час. Характерно е бавното проявление на симптомите, за разлика от грипа, където това се случва почти мигновено. Симптомите отзвучават самостоятелно в рамките на седмица. Първоначална индикация за заболяването са болки в гърлото, повишена температура, зачервяване на лицето, хрема, фотофобия, сълзотечение, запушен нос, смъдене от носа, кашляне, пресипнал глас, мъчително кихане. Наблюдава се оток в областта на гърлото и лимфните възли, умора, неразположение, слабост, безапетитие, главоболие, нарушени вкус и обоняние. Симптомите изчезват до седмица, като единствено кашлицата може да продължи повече – до 14 дни. Тя първоначално е суха и дразнеща, бързо придобива влажен характер, с отделянето на слузести храчки. Възможна е проява на метеоризъм, повръщане, диарични изхождания, конюктивит. Тези вирусни инфекции може да се насложат с бактериални и да доведат до усложнения от рода на бронхит, пневмония, синузит, отит, ларингит, бронхиолит и др. които да влошат протичането на хронични заболявания – астма, хроничен бронхит и др.

Лечението е към симптомите

Тъй като причинителите са много като група и характеристика, а и са изключително изменчиви, няма приет медикамент, който директно да атакува причиняващия агент – т.е. няма специфично лечение. То се ограничава до симптоматично и поддържащо организма, по-скоро облекчаващо пациента и предпазващо от по-нататъшни усложнения. Обикновено нашата имунна система се справя с инфекцията. Няколко дни след заразяването се проявява ответна реакция от страна на имунната система, която започва да произвежда специфични антитела, предотвратяващи заразяването на здрави клетки. Левкоцитите започват да рушат вируса, посредством фагоцитоза, заедно с това рушат и вече заразени клетки, за да предотвратят заразяването на здравите. По време на самото заболяване се препоръчва приемане на повече течности, топли напитки, парна баня на носа, накапване на солени разтвори върху лигавицата на носа, ментол, евкалипт, клеева тинктура, прополис при по-големите деца и др.

Как да се предпазим

За да се предпазим от тези вирусни инфекции е необходимо да се провежда имунопрофилактика, закаляване и други превантивни мерки.

– Избягване на контакт с вече заразени хора;

– Често и старателно миене на ръцете;

– Избягване на досег до лицето и устата, дезинфекция на повърхности, имащи контакт с боледуващи.

Заболяването се причинява от широк спектър вируси, които са много изменчиви, поради мутации в репродуктивния си период, това води до непрекъсната промяна на вирусните щамове и е невъзможно създаването на ваксина. Т.е. имунизацията е крайно неефективна.

Естествени имуностимуланти – устойчивостта на имунната система на всеки организъм е различна. При постоянен контакт на имунната система с причинителя на тези инфекции, тя постепенно става невъзприемчива към тях. Именно децата страдат много по-често от респираторни заболявания в частност – инфекции на горните дихателни пътища, поради незрялостта на имунната им система и все още малкият контакт с причинителите на заболяването. Затова е важно подсилването на имунната им система да започне още от най-ранна детска възраст.

Имунитетът бива вроден и придобит. Вроденият се предава от майката на плода – вътреутробно и по време на раждането. Придобитият бива – естествен и изкуствен. Естественият се получава след преболедуване от съответното заболяване, а изкуственият се създава чрез имунизации, кърмене и други външни за организма действия. За подсилване на имунната система на малкото дете е необходимо:

– Здравословен хранителен режим – достатъчно белтъчни съставки, зеленчуци и плодове – най-добър източник на витамини и минерали за организма. Зърнени закуски, които съдържат фибри, ленено семе, богати на омега 3 мастни киселини.

– Поемане на много течности: вода, мляко, натурални плодови сокове – около 1л. дневно.

– Нужда от витамини и минерали – цинк, селен, желязо, мед, фолиева киселина, витамини: А, Б, С, Е – всички те имат отношение към защитните сили на организма. Витамин С повишава левкоцитите (белите кръвни телца), което има основна роля в имунитета. Витамин Е е важен антиоксидант, съдържа се в масла и зърнени храни.

– Пробиотици – т.н. приятелски бактерии, които са нормални обитатели на чревната флора, благоприятстват храносмилането и имат доказан положителен ефект. Пробиотичните храни са: кисело-млечни продукти, някои зеленчуци, соеви храни – всички те са за поддържане на добро състояние на стомашно-чревния тракт. Което пък играе основна роля при усвояването на хранителните вещества от организма и така му помагат за по-бързото оздравяване.

-Пълноценният сън също е много важен за защитните сили на организма, особено за малки бебета и деца до 3-годишна възраст.

-Също чист въздух, райони с повече зеленина, престой поне 2 ч. на ден на открито.

Автор: д-р Димитринка Кънчева – педиатър

Сп. Майчинство