Инфекция на пикочните пътища – диагностика, продължителност и възможности за лечение, част 2

ян. 12, 2023 | Здравна информация

Как се диагностицира инфекцията на пикочните пътища ?

Обадете се или посетете вашия общопрактикуващ лекар или кабинет за спешна медицинска помощ веднага щом подозирате инфекция на пикочните пътища. Там ще получите анализ на урината, който включва скрининг на проба от урина за бактерии и кръвни клетки.

За да осигури чиста проба от урина, лекарят най-вероятно ще ви накара да почистите гениталната си област със специална кърпичка предварително и ще ви помоли да вземете урината по средата.

Ако се диагностицира ИПП, ще бъдете лекувани с антибиотици. Важно е да се отбележи, че има фалшиви отрицателни резултати и че почти всички жени, които изпитват типични симптоми на пикочните пътища и отрицателна култура на урината, всъщност имат ИПП.

Ако сте имали предишна инфекция на пикочните пътища, вашият доставчик на здравни услуги ще прегледа предишни култури (ако приемем, че са направени), за да види кои бактерии са открити, ако има такива, и кои антибиотици са използвани; това често ръководи терапията при повтарящи се инфекции на пикочните пътища.

Прогноза за инфекция на пикочните пътища

Повечето ИПП могат да бъдат лекувани с антибиотици. Някои хора имат хронични инфекции на пикочните пътища, което означава, че инфекцията е рецидивираща. Ако случаят е такъв, може да се нуждаете от по-силен курс на антибиотици или може да се наложи да ги приемате по-дълго. Тежките инфекции на пикочните пътища може да изискват хоспитализация и интравенозни антибиотици.

Продължителност на инфекциите на пикочните пътища

След като лечението започне, симптомите на обикновени инфекции на пикочния мехур обикновено изчезват в рамките на един до два дни, въпреки че ще трябва да продължите да приемате всеки курс от антибиотици, както е предписано. Ако инфекцията е сложна и се е разпространила в бъбрека, може да отнеме седмица или повече преди симптомите да изчезнат.

Възможности за лечение и лекарства за инфекции на пикочните пътища

ИПП се лекуват с антибиотици и понякога с допълнителни лекарства за облекчаване на болката. Въпреки че антибиотиците все още се считат за златен стандарт при лечението на ИПП, има някои домашни средства, които можете да използвате и за облекчаване на симптомите.

Опции за лечение

Антибиотиците са първата линия на лечение на инфекции на пикочните пътища. Въпреки че повечето инфекции на пикочните пътища се считат за прости или неусложнени инфекции на пикочните пътища, подробностите относно това кои антибиотици се предписват – и за колко време – зависят от фактори като вида на бактериите, открити в урината ви и текущото ви здравословно състояние.

Ако сте били лекувани за ИПП в миналото, Вашият лекар може да препоръча различен антибиотик следващия път, когато получите инфекция. Това е така, защото някои видове бактерии, причиняващи инфекции на пикочните пътища, са станали резистентни към определени антибиотици.

Алтернативни и допълващи терапии

В допълнение към антибиотиците, много хора търсят естествени, домашни средства за лечение на инфекции на пикочните пътища. Нагревателната подложка може да облекчи натиска и болката и се препоръчва носенето на широки памучни дрехи. За тези с повтарящи се инфекции на пикочните пътища промяната на определени навици може да помогне: Изберете продукти за лична хигиена без аромати, за да намалите риска от дразнене и намалете храните, които могат да раздразнят пикочния мехур – кофеин, алкохол, пикантна храна, суров лук, цитрусови плодове, газирани напитки и изкуствени подсладители.

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист- уролог или нефролог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за уролог или нефролог или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370