Инфекция на пикочните пътища – превенция, усложнения и състояния свързани с инфекциите на пикочните пътища, част 3

ян. 12, 2023 | Здравна информация

Предотвратяване на инфекции на пикочните пътища

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от получаване на ИПП:

 • Пийте много вода и други течности, за да помогнете за изхвърлянето на бактериите.
 • Уринирайте често или на всеки два до три часа.
 • За жени: Избършете отпред назад след уриниране или изхождане.
 • Уринирайте преди и скоро след полов акт.
 • Избягвайте синтетично бельо, тесни панталони и мокри дрехи за фитнес или бански костюм. Въпреки че нищо от това не може да причини UTI, тези навици могат да увеличат разпространението на бактерии.
 • Избягвайте вагинални дезодоранти, душове, пудри и други потенциално дразнещи продукти за жени.
 • Използвайте метод за контрол на раждаемостта, различен от диафрагма, спермицид или презервативи без лубрикант.

За тези, които изпитват чести инфекции на пикочните пътища, управлението на рисковите фактори може да помогне за превенцията

При някои хора инфекциите на пикочните пътища се появяват отново и отново. Особено при жените има вероятност да имат повтарящи се инфекции на пикочните пътища. Докато рецидивите обикновено се развиват в рамките на три месеца от първоначалната инфекция, наличието на повече от две в рамките на шест месеца (или три или повече в рамките на една година) технически се счита за рецидив.

Освен предпазни мерки и домашни стратегии за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, понякога антибиотиците се използват като превантивна мярка за тези с чести рецидиви на инфекции на пикочните пътища.

Управлението на рисковите фактори – чрез поддържане на добра хигиена, като избърсване отпред назад за жените и избягване на спермициди – може да намали вероятността от повторни инфекции на пикочните пътища.

Усложнения на инфекции на пикочните пътища

Забавеното лечение на инфекции на пикочните пътища може да доведе до усложнения. Повечето инфекции на пикочните пътища не причиняват трайни увреждания, ако се лекуват бързо. Но ако не се лекуват, ИПП могат да доведат до усложнения, които включват:

 • Повтарящи се инфекции
 • Трайно увреждане на бъбреците
 • Стесняване на уретрата при мъжете
 • Потенциално животозастрашаваща инфекция, наречена сепсис, особено когато са заразени бъбреците (наречена уросепсис)

Изследвания и статистика: Кой получава инфекции на пикочните пътища?

ИПП водят до около 10 милиона посещения при лекаря годишно.  Хората на всякаква възраст могат да получат ИПП, но най-често засяга жените. 40 до 60 процента от жените развиват ИПП през живота си.

Дванадесет процента от мъжете ще имат симптоми на поне една ИПП през живота си. Въпреки че инфекциите на пикочните пътища са необичайни при млади мъже, рискът от инфекция нараства с възрастта, особено при мъже над 50 години.

Жените са изложени на по-голям риск от инфекции на пикочните пътища поради анатомични причини: жените имат по-къса уретра от мъжете и тяхната уретра е по-близо до ануса, което означава, че бактериите, които живеят там, не трябва да пътуват далеч, за да заразят пикочния мехур.

При децата инфекциите на пикочните пътища са често срещани и се срещат по-често при момичета, отколкото при момчета. Около 3 процента от момичетата и 1 процент от момчетата ще имат инфекция на пикочните пътища, докато навършат 11 години.

Хронични и повтарящи се инфекции на пикочните пътища

Приблизително 30 до 44 процента от жените, които получават ИПП, ще получат рецидив в рамките на шест месеца. Повтарящите се инфекции на пикочните пътища не са толкова чести при мъжете, колкото при жените, и в много случаи мъжете с повтарящи се инфекции на пикочните пътища имат някакъв вид запушване на урината.

Свързани състояния и причини за ИПП

Има редица здравословни състояния, които имат общи симптоми с инфекции на пикочните пътища, включително:

 • Интерстициален цистит
 • Болести, предавани по полов път (ППБ)
 • Генитален херпес

Следните състояния могат да ви направят по-податливи на развитие на ИПП и да увеличат тежестта на симптомите:

 • Диабет тип 2
 • Камъни в бъбреците
 • И наличието на ИПП може да увеличи риска за мъжа от доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ).

 

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист- уролог или нефролог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за уролог или нефролог или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370

Най-ново