Инфекция на пикочните пътища – симптоми, причини и рискови фактори

ян. 12, 2023 | Здравна информация

Инфекциите на пикочните пътища са вторият най-често срещан тип инфекция, диагностицирана днес. Въпреки че са лесни за лечение с антибиотици, те все още могат да причинят много болка и дразнене, ако не бъдат хванати – и лекувани – рано.

ИПП (известна още като инфекция на пикочния мехур) е често срещано състояние, което възниква, когато бактериите мигрират в обикновено стерилния уринарен тракт и се размножават. Ако имате ИПП, обикновено ще изпитате: често желание за уриниране, дори след като току-що сте изпразнили пикочния си мехур; усещане за парене по време на уриниране; налягане в долната част на корема; и други симптоми.

Признаци и симптоми на инфекции на пикочните пътища

Симптомите на ИПП могат да варират и е възможно някой, който има инфекция на пикочните пътища, да не изпитва никакви симптоми. Но за много хора симптомите на ИПП са неудобни и болезнени. Освен силно, постоянно желание за уриниране, често срещаните симптоми включват:

 • Болка или парене по време на уриниране
 • Отделяне на малки количества урина
 • Мътна урина със силна миризма
 • Червена или розова урина, което показва наличието на кръв
 • Секреция от уретрата, подобна на слуз или гной, обикновено при мъже
 • Инконтиненция

Когато инфекцията на пикочните пътища се премести в бъбреците, могат да се появят симптоми като висока температура, треперене, втрисане и болка в горната част на гърба, отстрани или в слабините.

Инфекции на пикочните пътища при мъжете

Жените обикновено са тези, измъчвани от дразнещи симптоми на инфекция на пикочните пътища, но мъжете също могат да развият инфекции на пикочните пътища. Всъщност, колкото по-възрастен е мъжът, толкова по-голям е рискът да го получи.

Деца и инфекции на пикочните пътища

Симптомите при деца са различни от симптомите при възрастни. Инфекциите на пикочните пътища са доста чести при децата. Докато ИПП при много малки деца често се свързват с анатомична аномалия, при други инфекцията е свързана с въвеждане на бактерии в пикочните пътища. Инфекциите на пикочните пътища при деца обикновено достигат своя връх в ранна детска възраст и след това отново на възраст между 2 и 4 години, съвпадайки с приучването към гърне.

При новородени признаците на инфекция на пикочните пътища включват лошо хранене, летаргия, диария, повръщане, лека жълтеница и треска. При бебета под 2 години неприятната миризма на урина също може да е признак. При по-големите деца се появяват по-класическите признаци на ИПП, като спешност, инконтиненция и болка при уриниране.

Причини и рискови фактори за инфекции на пикочните пътища

ИПП се причиняват от бактерии, навлизащи в пикочните пътища, които се състоят от бъбреците, уретерите, пикочния мехур и уретрата. Докато всяка от тези части може да се зарази, повечето ИПП включват долните пикочни пътища, които включват пикочния мехур (където се съхранява урината) и уретрата (тръбата, през която урината излиза от тялото). ИПП, която инфектира пикочния мехур, се нарича цистит; този, който инфектира уретрата, се нарича уретрит.

По-голямата част от инфекциите на пикочните пътища, които засягат пикочния мехур и уретрата, се причиняват от E. coli или други бактерии, които обикновено се намират в храносмилателния тракт, които могат да пътуват от ануса до уретрата. ИПП, които засягат уретрата, също се причиняват от полово предавани инфекции, включително херпес, гонорея, хламидия и микоплазма. През повечето време уринирането отмива бактериите, които се задържат в уретрата, преди да причини проблеми, въпреки че тялото ви не винаги е в състояние да направи това.

По-рядко ИПП включват горните пикочни пътища, които включват бъбреците (органите, които филтрират течните отпадъци от кръвта и образуват урина) и уретерите (тръбите, които свързват бъбреците с пикочния мехур). Инфекцията в бъбреците, наречена пиелонефрит или бъбречна инфекция, най-често започва в пикочния мехур и се придвижва нагоре през уретерите до единия или двата бъбрека. В някои случаи бъбречната инфекция може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Инфекциите на пикочните пътища са много по-чести при жените, отколкото при мъжете, и са особено редки при млади мъже и мъже на средна възраст. Това отчасти се дължи на женската анатомия – жените имат по-къси уретри, което улеснява проникването на бактерии в пикочния мехур.

Правенето на секс по-често и с нови партньори може да увеличи риска от развитие на инфекция на пикочните пътища. Уретрата на жената е разположена както до вагината, така и до ануса, което позволява на бактериите лесно да преминават в пикочните пътища по време на полов акт.

Други фактори, които могат да увеличат риска от ИПП включват:

 • Бременност
 • Перименопауза и менопауза
 • Блокирани пикочни пътища: камъни в бъбреците, уголемена простата или доброкачествена хиперплазия на простатата могат да задържат урината в пикочния мехур и да увеличат риска от инфекции на пикочните пътища
 • Диабет: Това състояние потиска имунната система, повишавайки уязвимостта на човек към инфекции на пикочните пътища
 • Използване на катетър
 • Скорошна операция на пикочните пътища
 • Носенето на прашки

Рискът от развитие на ИПП се увеличава по време на бременност, започвайки от седмица 6 до седмица 24, благодарение на редица фактори, включително хормонални промени, които могат да улеснят пътуването на бактериите в пикочните пътища.Освен това, тъй като матката расте през цялата бременност, тя може да окаже натиск върху пикочния мехур, което затруднява пълното изпразване.

Бременността също може да направи инфекцията на пикочните пътища по-трудна за лечение, което може да има сериозни последствия, включително пиелонефрит (когато инфекцията се премести в бъбреците); преждевременно раждане; ниско тегло при раждане; и сепсис.

Анализ на урината и култура на урина се извършват рутинно при първоначално пренатално посещение за скрининг за ИПП, но ако сте бременна и подозирате, че може да имате инфекция, бързо потърсете медицинска помощ.

Честите полови контакти са един от най-големите рискови фактори за ИПП при по-младите жени. При жените в менопауза обаче физическите промени като изтъняване на вагиналната тъкан, затруднено пълно изпразване на пикочния мехур, инконтиненция и пролапс на тазовите органи са основните виновници. (Пролапсът е, когато тазов орган, като пикочния мехур, пада и се притиска към стените на вагината.)

По време на менопаузата, тялото произвежда по-малко естроген, хормон, който – наред с други функции – помага да се поддържат нивата на бактериите в лигавицата на пикочния мехур и уретрата здрави. Вагиналните естрогенни кремове могат да възстановят нормалния бактериален баланс на влагалището, като по този начин помагат за предотвратяване на повтарящи се инфекции на пикочните пътища.

 

В МЦ ЛОРА – Позитано можете да се прегледате при специалист- уролог и нефролог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!

Запазете своя час за уролог или нефролог или на тел. 02/ 980 80 65, 0879 826 370