Исхемична болест на сърцето

май 12, 2020 | Здравна информация

Исхемичната болест на сърцето /ИБС/ е частично или пълно запушване на коронарни /венечни/ артерии с последващ недостатъчен приток на кръв в миокарда или некроза, проявяваща се с болка, камерна дисфункция, ритъмни и/или проводни нарушения и др.

Методи на изследване:

Стандартна ЕКГ в покой – при половината от случаите е нормална.
ЕКГ при натоварване /проба с велоергометър или на бягаща пътечка/. Тестът се прекъсва при изразена гръдна болка, мускулна слабост, спадане или изразено покачване на кръвното налягане, задух, затруднено дишане, забавяне на сърдечната честота под 60 удара в минута, тежки ритъмни и проводни нарушения, достигане на 85% от максималната сърдечна честота.
Ехокардиография – показва сегментни нарушения на лявата камера или патологична реакция на фракцията на изтласкване
Исхемичната болест на сърцето се появява често по време на физическо усилие или превъзбуда, когато сърцето се нуждае от осигуряване на по-голям кръвоток. В световен мащаб ИБС се смята за една от водещите причини за смъртност.

Исхемичната болест на сърцето се развива, когато молекули холестерол в кръвта започнат да се натрупват по стените на артериите, осигуряващи кръв за сърцето (коронарните артерии). Евентуално могат да се образуват и т.нар. плаки. Плаките стесняват отвора на артериите и могат да блокират кръвотока. Това довежда до намаляване на доставения с кръвта кислород до сърцето.

Исхемичната болест на сърцето се причинява от намаляване на кръвотока през един или няколко кръвоносни съда, които доставят кислород и хранителни вещества до сърцето. Когато се намали кръвотока, сърдечният мускул не получава достатъчно кислород за да функционира правилно.
ИБС може да се развива бавно, като плаката се образува постепенно, или може да възникне бързо, ако артерията се запуши напълно. По тази причина ИБС се появява най-често при хора, които имат атеросклероза, кръвни съсиреци, спазми на коронарната артерия или тежко заболяване, което увеличава нуждите на сърцето от кислород.

Симптомите на ИБС могат да бъдат изпитвани ежедневно или като изолирани случаи. Честите симтоми включват гръдна болка, тежест в сърдечната област или недостиг на въздух, които:

• Облекчават се след почивка или прием на подходящ медикамент
• Болката в гърдите може да се усеща като разпространяваща се към ръцете, гърба или други части на тялото
• Могат да се усещат като газове или стомашно разстройство
• Появяват се неколкократно и са еднакви
• Появяват се при физически усилия
• Обикновено траят кратко време (5 минути или по-малко)

Симптомите, които са показателни за животозастрашаващо състояние при исхемична болест на сърцето, са:
• Типична гръдна болка в лявата половина на тялото (гръдна ангина)
• Лепкава кожа
• Гадене с или без повръщане
• Болка в шията или долната челюст
• Учестено дишане или недостиг на въздух
• Болки в рамото или ръката

В този случай трябва веднага да се обърнете към Спешна помощ.

Рискови фактори за развитие на исхемична болест на сърцето са:

– Фамилна история за коронарна артериална болест, диабет, високо кръвно налягане или атеросклероза

– Тютюнопушене

– Нездравословно хранене с увеличен прием на мазнини

– Прекаран инфаркт или инсулт

– Затлъстяване

– Високо кръвно налягане

– Висок холестерол и триглицериди и/или ниски нива на HDL (добрия холестерол)

Медикаментозната терапия е много често използвана при исхемична болест на сърцето. Хирургични манипулации за третиране на исхемичната болест на сърцето се използват когато тежките симптоми не могат да се облекчат от медикаменти.

В Медицински център ЛОРА можете да се прегледате при специалист-кардиолог по този проблем, както и да получите съвети за преодоляването му!

Статията има информативен характер и не може да замести прегледа при лекар – специалист!