Какви са промените в новия Анекс към Националния рамков договор за медицински услуги?

фев. 21, 2024 | Новини

Надзорният съвет на Здравната каса и Българският лекарски съюз, в присъствието на здравния министър след дълги обсъждания подписаха Анекса към Националния рамков договор.

Какви са промените, които се отнасят до пациентите и с какво им помагат те?

* Предоставя се достъп до по-голям брой профилактични прегледи и до процедури без да има нужда от влизане в болница за пациентите. 11 еднодневни амбулаторни процедури ще заменят съответните клинични пътеки и така няма да се налага болничен престой за пациентите.

Над 50% е договореното увеличение при тези процедури, което дава възможност леките случаи да бъдат обработвани в амбулаторни условия или в Диагностично-консултативни центрове.
Процедурата „Малки хирургични интервенции“ е една от тях и се изпълнява при всички хирургични специалности. Ако пациентът има нужда от малка оперативна интервенция, няма да бъде хоспитализиран, като например при гастроскопиите и колоноскопиите и редица други манипулации.

* От направленията на личните лекари за мамографско и ехографско изследване на млечна жлеза ще можем да се възползваме в срок от два месеца, а не за 30 дни, както досега. Жените на възраст от 40 до 50 години ще могат на всеки 2 години да правят ехография на млечна жлеза, от 45 до 69 – мамография на млечна жлеза на 2 години, а при тези с риск – всяка година.

* Променя се възрастта за изследване на туморен маркер при простата за мъжете от 50 на 40 години.

* Подписан беше и Анекс към рамковия договор за дентални дейности,според който се намалява доплащането от пациентите за изработване на зъбни протези, като за целта са заложени 3 млн. лв. и са договорени близо 50 000 изработки на горна и долна цяла плакова зъбна протеза, като НЗОК ще плаща 60,75 лв. за това.

„Извънболнична помощ, улесняване на гражданите за получаване на медицински грижи, изследвания и диагностика и подкрепяне на тежката медицина в големите болници, които практически изнасят на гърба си тежестта на болничната помощ. Има един нов елемент. Прегледите ги направихме изцяло покрити от националната здравноосигурителна каса или както медиите обичат да казват – безплатни. Денталната помощ е осигурена спрямо тези пакети, които са в момента, както за здравноосигурени лица до 18 години, така и здравноосигурени лица над 18 години“, заявиха след подписването председателите на Лекарския съюз и на Зъболекарския съюз д-р Иван Маджаров и д-р Николай Шарков.

* С Анекса се въвеждат повече възможности за профилактика, според възрастта и пола, като приоритет ще бъдат прегледите за рак на гърдата, маточната шийка, простатата и дебелото черво, обясни доц. Михаил Околийски, председател на Надзорния съвет на Здравната каса.

* Председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров посочи, че са осигурени достатъчно средства за изследвания и процедури, така че лекарите да не се ограничават в назначаването им на пациентите.
* За изследването с ЯМР ще се отпуска бюджет на лекарите-специалисти /не на личните лекари/ и няма да се чака разрешение от Здравната каса с месеци като досега. Така значително се увеличава възможността тежки заболявания да се открият много по-рано и пациентът да бъде насочен за лечение още в най-ранния стадий на болестта.

* В болничната помощ най-много се увеличават цените на клиничните пътеки за тежки операции, като от Лекарския съюз наблягат върху значението на контрола, за да не се окаже, че се повишава процентът на пациентите, преминаващи през по-добре платените пътеки.

* Увеличава се болничният престой при лечението на инсулти, като пациентите ще бъдат хоспитализирани за по-дълъг период – 10 дни, а не както досега – 4 дни, докато се организира тяхното продължаващо лечение. Това ще позволи човек да не си тръгва недолекуван от болницата при по-тежко състояние.

* Лечението и проследяването на онкологично болни пациенти по клиничните пътеки и процедури ще бъде без ограничения и се включва към дейностите, за които се определят индикативни стойности (като  раждане и хемодиализа), заплащани от НЗОК. Палиативните грижи за пациентите с онкологични заболявания ще бъдат 30 дни при 25 сега.

* По-скъпи стават и над 10 амбулаторни процедури, които няма да изискват влизане в болница – като гастроскопията например.

* В профилактичните прегледи при децата за пръв път ще се включва и изследване на холестерол в съвсем ранна възраст, което ще помогне в профилактиката на все по-разпространеното детско затлъстяване.

* Всички ще имат право на разширени профилактични пакети веднъж на пет години, което на практика означава, че хората, навършили 40-годишна възраст, на всеки пет години след това, към годишните профилактични прегледи ще могат да направят изследване за хепатит B и С – инфекции, които имат сериозни последици и водят до чернодробни усложнения, цироза и чернодробна недостатъчност, посочват още от касата.

 

 

 

 

Най-ново