Какво да правим, ако сме ухапани от кърлеж?

май 12, 2020 | Здравна информация

Топлото и слънчево време е идеално за разходки сред природата. Но трябва да се внимава изключително много за ухапвания от кърлежи. След всяко едно излизане е хубаво да се оглеждаме самите ние и децата си по тялото за забити насекоми.

Тези малки кръвосмучещи насекоми са изключително опасни за човешкото здраве, тъй като са преносители на редица заболявания, сред които най – опасни са кърлежовите енцефалити, Лаймската болест и Ку – треската.

За да се предпазим от ухапване, най-добре е да се защитим като използваме различни репеленти. В аптеките се продава голямо разнообразие от репеленти.

Ако все пак ви се се случи да сте ухапан от кърлеж, най-ефикасният начин е възможно най-бързо да отидете на лекар, за да ви бъде изваден професионално и да сте прегледан от специалист. В Медицински център ЛОРА дежурният терапевт може да ви извади кърлежа САМО СРЕЩУ ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА, ако:

вашият личен лекар е сключил договор с нас за обслужване в определено време, или
пациент сте на здравнозастрахователно дружество, което е сключило договор с МЦ Лора, или
имате направление за хирург от вашето джипи
или да заплатите пълната такса за манипулацията. Много важно е да не се опитвате да го вадите сами вкъщи.

Ако все пак нямате възможност да посетите лекар, то тогава трябва да спазите някои правила. Не въртете, не горете и не натривайте с нищо кърлежа. По този начин само можете да усложните ситуацията. Кърлежите трябва да се отстранят възможно най-бързо и внимателно чрез издърпване с пинсета, за да се предотврати евентуална зараза. Ако нямате пинсета, то тогава използвайте ръкавица. Мястото, където е бил, се оглежда добре, защото не са редки случаите, когато след неизвадени части от кърлеж настъпват усложнения. Ето защо при дълбоко впит кърлеж или, когато при вадене на кърлежа, в кожата са останали части от него, е най-добре да се обърнете към хирург.

Когато се маха кърлеж е важно да знаете, че за да се предотврати евентуално пренасяне на зараза от него, самото вадене е най-добре да стане до 24 часа след ухапването. Колкото по-рано, толкова по-малка вероятност има от зараза. Задължително когато се вади кърлеж, мястото, където е бил впит, е хубаво да се дезинфекцира с йод.

Много хора след вадене на кърлеж правят грешката да го размачкат, при което пръски от съдържимото в кърлежа могат да попадат в очите на човек и той да се разболее без дори да е бил ухапан. Той трябва да бъде изгорен или поставени в шишшенце, за да се занесе за изследване.

Дори и да сте спазили всичко не трябва да се подценяват кърлежите и след ухапване от кърлеж да се следи състоянието поне 30 дни, след като е бил махнат. Трябва редовно да следите външния вид на мястото на ухапване и да мерите редовно температурата. При промяна на състоянието, веднага потърсете лекар!

Кърлежът трябва да бъде изследван в лаборатория или в Националния център по заразни и паразитни болести за наличие на бактерия Borrelia burgdorferi.

Всеки, ухапан от кърлеж, е наложително да се изследва за наличие на антитела на Лаймска болест.

Цените на Лаборатория Лора на ул. Позитано 10 са:

Лаймска болест IgG – серум – 23 лв.
Лаймска болест IGM – серум – 23 лв.