Какво да правим, ако сме ухапани от кърлеж?

юни 12, 2022 | Здравна информация

Топлото и слънчево време е идеално за разходки сред природата. Но трябва да се внимава изключително много за ухапвания от кърлежи. След всяко едно излизане е хубаво да се оглеждаме самите ние и децата си по тялото за забити насекоми. Тези малки кръвосмучещи насекоми са изключително опасни за човешкото здраве, тъй като са преносители на редица заболявания, сред които най – опасни са кърлежовите енцефалити, Лаймската болест и Ку – треската.

За да се предпазим от ухапване, най-добре е да се защитим като използваме различни репеленти. В аптеките се продава голямо разнообразие от репеленти.

Ако все пак ви се се случи да сте ухапан от кърлеж, най-ефикасният начин е възможно най-бързо да отидете на лекар, за да ви бъде изваден професионално и да сте прегледан от специалист. В МЦ ЛОРА – Дежурно звено дежурният терапевт може да Ви извади кърлежа само срещу потребителска такса, ако Вашият личен лекар е сключил договор с нас за обслужване в определено време. В останалите случаи ще заплатите пълната такса за манипулацията. Работим и със здравнозастрахователни дружества.

Много важно е да не се опитвате да го вадите сами вкъщи.

Когато се маха кърлеж е важно да знаете, че за да се предотврати евентуално пренасяне на зараза от него, самото вадене е най-добре да стане до 24 часа след ухапването. Колкото по-рано, толкова по-малка вероятност има от зараза. 

Не трябва да се подценяват кърлежите и след ухапване от кърлеж да се следи състоянието поне 30 дни, след като е бил махнат. Трябва редовно да следите външния вид на мястото на ухапване и да мерите редовно температурата. При промяна на състоянието, веднага се обърнете към лекар!

Кърлежът трябва да бъде изследван в лаборатория или в Националния център по заразни и паразитни болести за наличие на бактерия Borrelia burgdorferi. Всеки, ухапан от кърлеж, е наложително да се изследва за наличие на антитела на Лаймска болест.

Повече информация за работното време и връзка с МЦ Лора – Дежурно звено можете да намерите тук.