Какво е това ЕНДОКРИННО БЕЗПЛОДИЕ и как да се преборим с него?

ян. 24, 2024 | Здравна информация

Ендокринно безплодие е термин, който обобщава проблемите в женското здраве, свързани с трудно забременяване, произтичащо от нарушено действие на ендокринните жлези в организма. Съвременната медицина разглежда няколко възможни причини за ендокринното безплодие:

* В резултат на мозъчни травми
Би ли Ви минало през ум изобщо да свържете проблемите със забременяването с дреболия като падането с ролери през миналото лято? Всъщност хипоталамусът е „виновен“ за всичко. Това е част от междинния мозък с изключително важно значение за редица функции на организма. Когато се наруши ритъмът на отделяне на хормони, отговорни за дейността на хипофизната жлеза, растежът на фоликулите в яйчниците се забавя и съответно овулацията изчезва, а с това и възможността за зачеване.

* Нарушения в работата на щитовидната жлеза или надбъбречните жлези, което може да бъде установено при изследвания и преглед при ендокринолог.

* Наднорменото или по-ниско от нормалното тегло също са сериозна пречка за настъпване на бременност. Поради внезапни колебания в теглото възниква хормонален дисбаланс, което води до менструални нередности.

* Различни заболявания като туберкулоза, хепатит, злокачествени тумори или автоимунни заболявания.

* Синдромът на “изтощените яйчници”. Всъщност това се нарича ранна менопауза. Характеризира се с повишаване на нивото на лутеинизиращия хормон в кръвта, както и с липса на полови хормони. Лутеинизиращият хормон подтиква разпукването на зреещия фоликул, тоест овулацията и стимулира образуването на жълтото тяло. При мъжа този хормон регулира секрецията на тестостерона.

* Мутации на половите хромозоми и свързаните с тях заболявания.

* Нервни сътресения и редовен стрес, водещи до аменорея. Терминът аменорея означава липса на менструално кървене.

За щастие повечето от тези заболявания са лечими и над 70% от жените, които навреме се консултират с лекар, възстановяват способността си да заченат и да раждат здрави деца. Всяка жена трябва внимателно да реагира на сигналите, които собственото тяло ѝ изпраща, да следи редовността на цикъла си и състоянието на здравето си.

Не забравяйте, че всичко в тялото ви е взаимосвързано, така че цялостното ви здраве може да повлияе на плодовитостта ви.

За всички проблеми, които Ви безпокоят, може да потърсите ендокринолозите на МЦ ЛОРА.

Очакваме Ви!

 

Най-ново