Какво е ултразвуковата съдова диагностика или т. нар. Доплерова сонография?

апр. 24, 2024 | Здравна информация

Какво представлява ултразвуковата диагностика?

Ултразвуковата диагностика е евтино, безрисково и безболезнено изследване, което предоставя на Вашия лекар информация за състоянието на кръвоносните съдове – артерии и вени, и за структурите около тях. Тя може да се използва за скрининг на пациентите, включително на бременни и деца.

За състоянието на лимфната система се съди по наличието на отоци и състоянието на подкожната тъкан. Когато отокът е тестоват и се поддава на лечение, в подкожието има междутъканна течност. Когато отокът е организиран и хроничен, и няма разлика в обиколката на крайника сутрин при ставане и вечер, се наблюдава липсата на междутъканна течност и разрастването на съединителна тъкан. Изобразяването на лимфните съдове се извършва с лимфография, вкарване на пигментно вещество в междупръстието на крака/ ръката.

Ултразвуковата диагностика се базира на ефекта на Доплер, поради което е известна още като Доплерова сонография. При нея освен състоянието на съдовата стена, наличието на разширения, стеснения по хода на съда, може да се изследва и скоростта на кръвотока, чрез което се определя степента на стеснение на артериите или запушването / стеснението на вените.

Доплеровият ефект се базира на промяна на честотата и дължината на вълната при движещ се обект, какъвто в случая са кръвните клетки, спрямо неподвижен обект, какъвто е трансдюсера, с който се извършва изследването и през който ултразвукът попада в тялото. За целта се използва гел, за да може ултразвуковите вълни да преминат през кожата и да се визуализират структурите по пътя му.

Кога е необходима съдовата диагностика?

Вашият лекар може да назначи изследване при ангиолог/ съдов хирург в следните случаи:
* Световъртеж, шум в ушите, главоболие;
* Разлика в кръвното налягане на двете ръце;
* Разлика в обиколката и температурата на крайниците, наличието на болка, промяна в цвета, наличието на незаздравяващи рани, разширени вени, посиняване на пръстите на крайниците.
* Усещането на пулсираща маса в тялото;
* Рутинен преглед при хронично болни, напр. диабетици или болни с бъбречна недостатъчност, при които се увреждат съдовете;
* Профилактичен преглед при лица с тромбофилия и фамилна анамнеза за сърдечно-съдови заболявания, особено в ранна възраст;
* Предоперативна консултация при бременни, ортопедични пациенти с оглед поведението при оперативната интервенция при налични разширени вени или съдова патология;
* Онкологични пациенти за профилактика на венозни тромбози и лимфни отоци;
* За оценка състоянието на съдовете на болни на диализа и онкоболни, преди създаването на AV фистула или порт за диализа/ химиотерапия;
* Проследяване на съдови пациенти след поставяне на стент, стент-графт или извършването на съдова реконструкция;
* Проследяване на лечението на венозна тромбоза- степента на реканализация на засегнатите вени;
* За осигуряване на съдов достъп при съдови интервенции, поставяне на централен венозен източник, склеротерапии, лазерна, радиофреквентна аблация, МОКА.

Как трябва да се подготвя за изследването?

По принцип не е необходима подготовка за този тест. Ако държите по време на прегледа да се огледат коремните органи, е добре вечерта да не сте ял газообразуващи храни: боб, леща, грах, салати. Добре е да не сте пил кафе и прегледът да се извършва на гладно, за да се огледа жлъчката, както и пикочния мехур да не е празен.

Какво се случва по време на ултразвуковата диагностика?

Доплеровата сонография е неинвазивна, безболезнена процедура, която не ви излага на вредно лъчение. Няма рискове, свързани с този тест, и повечето хора не изпитват никакъв дискомфорт по време на изследването.

По време на изследването пациентът най-често е в легнало положение, но за детайлна диагностика на венозната система трябва да заеме право или седнало положение, при което най-добре се изобразяват съдовете на крайниците. Съответно изследваните области не трябва да са покрити с дрехи и други пречещи на изследването предмети. По време на изследването лекарят прави снимки, на изследваните области, които получавате в края на прегледа и които е необходимо да носите при следващите прегледи, заедно с придружаващата документация за сравнение на състоянието преди и след проведеното лечение.

Тестът се прави, за да помогне за диагностицирането на:

* Атеросклероза- стеснение на артериите
* Венозна недостатъчност, разширени вени и постфлебитен синдром;
* Тромбофлебит – възпаление на повърхностна вена;
* Флеботромбоза –възпаление на дълбока вена;
* Аневризма – разширение на кръвоносен съд, което заплашва от последващо разкъсване на съдовата стена;
* Съмнение за AV малформация или фистула.
* Отдиференциране на различните видове отоци
*Диагностиката на васкулити
*Диагностика при синдром на тазова конгестия или компресионен синдром на артерии/вени

Рискове
Няма рискове от тази процедура.

Къде може да си направим доплер на периферни съдове?
В МЦ ЛОРА разполагаме с техника и специалисти, които професионално ще извършат това изследване. Необходимо е да се обадите на телефоните на Регистратура или да си запишете час през платформата superdoc.bg.

Д-р Анелия Пеева