Какво представляват хормоните на щастието и как да си ги набавим без медикаменти и добавки?

май 14, 2024 | Здравна информация

Хормоните на щастието са невротрансмитери, чиято работа е да регулират емоционалното състояние на човека. Това са серотонин, допамин, ендорфин и окситоцин. Както недостигът им, така и техният излишък може да се отразят негативно на състоянието на човека. Ето защо е важно да разберем как работят хормоните на щастието, кои от тях влияят на настроението, на съня, на поведението и на цялостното емоционално състояние на човека.

Серотонин
Серотонинът регулира настроението, апетита и съня. Произвежда се в мозъка и в червата.

Ниските нива на серотонин могат да доведат до депресия, тревожност, безпокойство, паника и нарушения на съня. Повишените нива на серотонин могат да причинят чувство на умора, намален интерес към живота и дори агресивно поведение.

За да поддържате здравословни нива на серотонин в тялото си, трябва да се грижите за физическото и емоционалното си благополучие. Това включва редовна физическа активност, здравословно хранене, адекватен сън, социална активност и удоволствие от живота.

Освен това някои храни, като банани, черен шоколад, ядки и извара, съдържат вещества, които могат да повишат нивата на серотонин в тялото.

Производството на серотонин се затруднява в известна степен от кофеин и алкохолни напитки.

Допамин
Допаминът се свързва с удоволствието и мотивацията. Произвежда се в различни части на мозъка и играе важна роля в регулирането на нашето поведение и емоции.

Ниските нива на допамин могат да доведат до депресия, апатия и загуба на интерес към живота. От друга страна, повишените нива на допамин могат да причинят еуфория, пристрастяване и необмислено поведение.

Произвежда се в момента, в който човек получава положителни впечатления. Това може да бъде причинено от докосване, секс, любима храна, приятна физическа активност, радост от изпълнена задача, постигане на желана цел и прочие. Допаминът също така помага на човек да се справи със стресови ситуации, като тези, причинени от наранявания и болка.

Сладкиши, големи количества мазни храни и лекарства могат да попречат на производството на допамин.

Ендорфин
Ендорфините се освобождават в отговор на стрес и физическа активност. Те помагат за намаляване на болката и подобряване на настроението.

Освобождаването на ендорфини може да предизвика чувство на еуфория и блаженство. Високите нива на тези хормони могат да доведат до зависимост от физическа активност или от определени храни, което може да бъде вредно за здравето.

Освобождаването им се влияе от интимността, вкусната храна, позитивното мислене и от слънчевата светлина.

Производството им обаче може да бъде възпрепятствано от продължителна употреба на алкохол и наркотици, както и от хронични заболявания.

Окситоцин
Окситоцинът е тясно свързан със социалния живот и с укрепването на връзките. Произвежда се в хипоталамуса и се освобождава в отговор на физически контакт като прегръдка или целувка.

Окситоцинът също играе важна роля в майчинството и заздравяването на връзката между майката и детето.

Повишените нива на окситоцин могат да предизвикат пристрастяване към социалните контакти и да доведат до прекомерна емоционална привързаност. Някои проучвания също така свързват високите нива на окситоцин с поведенчески разстройства,

Как да произведем хормоните на щастието?

Занимавайте се с физическа активност. Редовните упражнения могат да помогнат за освобождаването на ендорфини и допамин, да подобрят настроението ви и да намалят нивата на стрес.

Хранете се здравословно. Правилното хранене може да помогне за поддържане на нивата на серотонин и други хормони на щастието. Включете в диетата си храни, богати на триптофан (протеини, яйца, ядки, банани) и магнезий (зелени зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни).

Поддържайте социални контакти. Прекарвайте повече време с любимите хора, завържете нови запознанства, пътувайте. Това ще помогне за освобождаването на окситоцин и ще заздрави взаимоотношенията.

Медитирайте и се отпуснете. Правете дихателни упражнения и йога, които ще помогнат за намаляване на стреса и ще повлияят на производството на серотонин.
Търсете повече положителни емоции. Занимавайте се с любимите си хобита, опитайте нещо ново, прекарвайте време с любимите си хора. Това ще повиши нивото на допамин и други хормони на щастието.

Пътувайте, посетете нови места. Това може да са други държави, екзотични дестинации, но и неизследвани места във вашия град. Например изложби, концерти, походи, фестивали, събори и други събития.

Излагайте се на слънчева светлина. Ходете редовно на разходки и прекарвайте време на чист въздух, което ще помогне за поддържане на самочувствието и здравето ви.

Подобрете качеството на съня си. Трябва да спите по 7-8 часа на ден, за да се наспивате добре и да се чувствате добре на следващата сутрин.

Ако следвате тези елементарни препоръки, можете да повлияете на производството на хормони на щастието.

Как да избегнем прекомерното производство на хормони на щастието?
Дефицитът, както и прекомерното производство на тези хормони могат да повлияят негативно на състоянието на човека.

Ето защо е важно да поддържате баланс във всичко, а именно да си позволите почивка, да не преяждате и да не се претоварвате с физическа активност. Прекаленото ангажиране със спорт, работа и други дейности може да има отрицателно въздействие върху вашето физическо и психическо здраве.

Ако следвате всички препоръки на специалистите, но се чувствате депресирани, постоянно раздразнителни, забелязвате признаци на агресивно поведение или страдате от безсъние, по-добре е да се консултирате с лекар. Това може да е ендокринолог, който да оцени състоянието ви от професионална гледна точка.

Специалистите ендокринолози на МЦ ЛОРА са на Ваше разположение за консултации и преглед след записване на час чрез телефоните на Регистратура.