Какво трябва да знаем за недоносените бебета, за да не се плашим

май 12, 2020 | Здравна информация

Недоносените бебета са всички новородени бебета, които са родени в гестационна възраст по-малка от 260 дни или по-рано от 37 седмица и имат тегло под 2,500 кг.

Когато едно бебе е недоносено, то освен малкото тегло, има и белодробна незрялост. Нарушени са ритъмното дишане, дихателните паузи и има повишена нужда от кислород. Също така при недоносените бебета се наблюдава и нарушена сърдечна дейност и незатворен артериален канал. Обикновено лекарите извършват в такива ситуации венозни вливания и специфично медикаментозно лечение.

За съжаление, при недоносените бебета често се срещат церебралните увреждания – най-често с мозъчни кръвоизливи. Също така те имат и недоразвита имунна система. Това е предпоставка те по-често да боледуват от инфекциозни заболявания и при тях да протичат по-тежко. Също така имат и нарушена терморегулация, а това ги прави зависими от околната температура.

Добрата новина е, че медицинската наука напредва, както и нововъведенията в медицинското оборудване. Неонатологичните отделения в родилните домове са оборудвани с ковьози, където бебетата се поставят и са под постоянното наблюдение на лекарски екип. В ковьозите температурата е постоянна и комфортна за тях. Ковьозите са направени така, че да могат бебетата да бъдат захранени постепенно чрез сонда – с майчина кърма или със специални млека.

Какво трябва да знаят родителите при отглеждането на недоносено дете?

Рисковете за недоносените деца са високи през първата година. Родителите трябва да знаят, че през първата година техните защитни сили са все още намалени и по възможност да избягват контакт с болни. Заболяванията при тях протичат по-тежко и могат да причинят по-сериозни усложнения. Също така профилактиката с витамин D за предотвратяване появата на рахит се започва по-рано и дори в отделни случаи се прилагат и по-високи дози.

Също така храненето има известни особености. Отначало те нямат добре изграден сукателен рефлекс и още в неонатологичното отделение се захранват чрез сонда. След като се подобри сукателния рефлекс, тогава се преминава към хранене с биберон или от гърда.

Захранването с храна следва различен ритъм от този на родените бебета в деветия месец. При недоносените бебета очакванията по отношение на захранване и функции се изравняват с т.нар. коригирана възраст. Това е определеният за раждане срок, а не физическата му поява на бял свят. Захранването на недоносените бебета става най-рано през четвъртия месец от неговата/нейната коригирана възраст. Това се дължи на ензимите, които организма започва да произвежда на определен етап от развитие. И тъй като ензимите, отговарящи за преработване и усвояване на храната могат да отговарят на 3-ия месец, а реално бебето да е навършило 5 месеца, то затова се изчаква и по-дълъг срок при захранването му/й.

Винаги се следва схема при захранването на всички бебета. Затова е добре майките да се вслушват в съветите на педиатъра относно с какво и кога да започнат да захранват бебето. Важно е да се знае, че не трябва да има безразборно захранване. Всяка нова храна трябва да се въвежда след период от поне 4-5 дена след въвеждането на предишната. Ако има някаква непоносимост, то веднага ще може да установи, че е от нововъведената.

Коригираната възраст е важна и при имунизирането на бебето. Недоносените бебета се ваксинират с определените ваксини, тогава когато навършят определения месец от датата на термина, а не от реалните месеци на раждането им.

Най-добрата новина е, че след първата година, когато недоносеното бебе започне да приема нормална човешка храна, тогава то догонва в развитието си бебетата родени през деветия месец!

В Медицински център ЛОРА работят добри педиатри – професионалисти, които се грижат както за физическото, така и за психическото и емоционалното развитие на бебета. Всеки родител може да се възползва от възможността да има 24 часа/ 7 дни в седмицата педиатър на разположение чрез Абонаментния пакет за педиатрични грижи!