Как да запазим сърцето си здраво?

фев. 12, 2024 | Здравна информация

 

Човешкото сърце е най-усилено работещият мускул в тялото. При всеки свой удар то изпомпва над 65 милилитра кръв – денонощно, без почивка, по време на целия ни живот. Не е преувеличено да се каже, че работата на сърцето е в основата на функционирането на целия ни сложен биологичен организъм.

Но как се грижим ние за този неуморен работник? Понякога разболяваме сърцето си със застоялия си начин на живот, чрез неразумна употреба на захар, сол и обработени храни и благодарение на постоянния стрес в животa ни.
За да се радваме на пълноценено и щастливо съществуване, здравата сърдечносъдова система е от жизненоважно значение за хората от всички възрасти. Има няколко правила, които ще помогнат на всеки от нас да запази сърцето си здраво или да му помогне да се възстанови.

 

Да започнем с храната.
Природосъобразното хранене с възможно най-чисти продукти е в основата на правилното действие на всички органи и системи на човека. За здравото сърце най- важни са рибата, бобовите растения, ядките и плодовете. Те доставят не само така необходимите витамини и минерали, но и ненаситени мастни киселини.

Тук трябва да отбележим, че не трябва да забравяме умереността, особено по отношение на приема на белтъчини. Повишената им употреба натоварва сърдечно-съдовата система, особено след 60-годишна възраст.

Всички вече знаем за вредата от сладките храни и газираните напитки.

Причината за тяхното нездравословно въздействие е огромното количество калории, с което се натоварва работата на различните органи и системи. Човекът неминуемо напълнява, като наднорменото тегло усложнява извънредно работата на сърдечния мускул.

Има витамини и материали, които се грижат за сърцето.
На първо място това е витамин С. Науката още преди години е открила, че той пази от сърдечно-съдови заболявания. Смята се, че витамин Е укрепва стените на артериите. Групата на В-витамините също допринася за поддържането на здраво сърце.

Важни за сърдечното здраве са минералите магнезий, калий и селен, приемани като добавки, но се старайте те да са с гарантирано качество.

Студът през зимните месеци води до рискове за сърцето и неговата дейност.
Учените отдавна са установили, че през много студените дни се увеличават случаите на инфаркт. Хората със сърдечни заболявания трябва редовно да приемат лекарствата си, а ако е необходимо, да се добавят кръворазреждащи лекарства.

Движението е в основата на запазването на здрава сърдечно-съдова система.
Редовното ходене пеша всеки ден, без екстремни натоварвания, по възможност сред природата, или поне в комбинация с приятни гледки, ще помогнат на сърцето ви да запази дълго време своето здраве. Поставете си за цел постигане на даден брой крачки за всеки ден. Можете да използвате приложение на телефона си или да си купите часовник с крачкомер.

Старайте се да пазите спокойствието си.
Избягвайте натоварващи ви хора и ситуации, намалете гледането на новини и предавания, които ви изнервят, старайте се да си доставяте повече удоволствия и търсете преживявания, които ви карат да се усмихвате. Сърцето ви е само едно – пазете го от стреса и нервното прегаряне!

Здравото сърце обича умереността във всичко, правилната диета и редовните изследвания и прегледи при лекар.
Превенцията и профилактичните прегледи ще ви спестят много грижи и неприятности. Отклоненията от нормалните стойности на регулярните изследвания сигнализират за проблеми, които трябва да се отстранят в зародиш, за да се радвате на добро състояние на сърцето и на добро здраве.

За да се прецени рискът от сърдечно-съдови заболявания, се правят кръвни изследвания на липиден профил. Хубаво е да се изследват и следните биохимични показатели: глюкоза, креатинин, урея, калий, натрий, хлориди.
Лекарите кардиолози на МЦ ЛОРА са на Ваше разположение по всяко време за преглед и консултация след предварително записване на телефоните на Регистратура или чрез superdoc.bg.

 

Най-ново