Как да контролираме кръвното си налягане?

май 12, 2020 | Здравна информация

Много е важно да контролираме кръвното си налягане, защото то е основен фактор за удължаване на живота. Той е най-често следения показател от лекарите. Според статистиката обаче, само един на всеки пет души знае обичайните показатели на своето кръвно.

Кръвното налягане е налягането, което кръвта упражнява върху стените на кръвоносните съдове при всеки удар на сърцето. Това налягане е необходимо на кръвта, за да може тя да достигне до всички части на човешкото тяло. Систоличното кръвно налягане (или т.нар. горна граница) се регистрира в момента, когато сърцето се съкращава и със сила изхвърля кръв в съдовете. Диастоличното (или т.нар. долна граница) – когато сърцето се отпуска и се изпълва с кръв от влизащите в него вени. Като показател съществува още и т.нар. пулсово налягане – разликата между горната и долната граница.

Ето защо трябва да спазваме някои леки правила, за да контролираме кръвното си налягане.

Добре е да знаете нормалното си кръвно налягане и да го следите редовно. Ако някой, чието кръвно налягане е поначало ниско, то при леко покачване и при стойности 120/80, той ще се почувства зле. Обратното важи в пълна сила. Ето защо, ако всеки си знае какво му е нормалното кръвно налягане, редовното мерене ще покаже има ли промяна и ще даде индикация на лекарите за настъпващи проблеми.

Поддържайте теглото си в идеалните за вас граници. По този начин помагате на сърцето да работи по-добре,

Избягвайте солените храни. Не прибавяйте много сол в яденето. – При висок прием на сол бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, свързва се с повече вода и увеличава кръвния обем. Това води до повишено кръвно налягане.

Яжте много плодове, зеленчуци и богати на фибри храни

Следвайте съветите на лекарите за физическата активност. Добре е да се ходи пеш 5 – 6 км на ден или да се правят мин 30 – 40 мин физически упражнения.

Вимавайте с приема на алкохол

Правете си редовни профилактични прегледи

Не пушете

Избягвайте стреса

Показателите на кръвното налягане са важни не само за лекарите, но и за нас самите. Редовното мерене помага да се избегнат бъдещи проблеми.

Най-ново