Как да различим грип от обикновена инфекция на дихателните пътища или от ангина? Какъв е начинът да се справим с настъпващите есенни и зимни вируси? Кога да посетим задължително лекар? – в помощ на пациентите на тези въпроси компетентно отговаря д-р Маноилова – педиатър от МЦ ЛОРА

дек. 4, 2023 | Здравна информация

През последните дни здравните власти отбелязват повишаване на случаите на заболели от грип и от остри респираторни заболявания граждани. Засегнати са основно децата до четиригодишна възраст, но не правят изключение и всички останали групи. Очаква се пикът да настъпи през януари. Какви са симптомите, как да предпазим себе си и близките си в тези предпразнични дни и как да се лекуваме? За отговор на тези важни и актуални през месец декември въпроси се обърнахме към д-р Маноилова – педиатър в Медицински център ЛОРА.

Д-р Маноилова, какво представлява грипът?

Грипът е често срещано остро инфекциозно заболяване, което се причинява предимно от два типа вируси – Инфлуенца вирус тип А и Инфлуенца вирус тип Б. Обикновено е сезонно заболяване със склонност бързо и масирано да се разпространява. Предава се основно по въздушно-капков път – при кашляне, кихане, говорене. Характерно е внезапното начало, понякога пациентът може да каже с точност до минути кога е започнала болестта. Симптомите най-често са рязко повишаване на температурата, главоболие, отпадналост, болки в мускулите и ставите, дразнене от светлината. После се появяват хрема, болки в гърлото и понякога кашлица.

Може ли да различим дали имаме обикновена инфекция на горните дихателни пътища, грип или ангина?
Ако не сме сигурни от какво точно боледуваме, трябва да наблюдаваме симптомите. При настинката обикновено няма висока температура, макар че практиката показва, че при децата това може и да се случи. За разлика от нея, грипът започва изведнъж, рязко, съпроводен е със силни болки в мускулите и ставите, втрисане, висока температура, суха кашлица, болки в очните ябълки и главоболие. Ангината също може да причини висока температура, но за нея са характерни острите болки при преглъщане, сливиците са уголемени, зачервени и понякога са покрити с гнойни полипи. Симптомите на ангина често са съпроводени с увеличени лимфни възли на врата и под долната челюст.

Кои са най-уязвими от грипа?
Най-често са засегнати децата до двегодишна възраст, хората с хронични заболявания, възрастните ни пациенти и бременните жени. Но това не означава, че хората в активна възраст не са застрашени. Напротив, те често се заразяват, защото контактуват с много хора, рядко се изолират при първите симптоми и често неглижират инфекциите.

Може ли изобщо да се предпазим от заразяване с грип и какви мерки трябва да вземем?
Най-важно е да се ограничат и да се избягват контактите с болни. Задължителна е дезинфекцията на ръцете, честото им измиване с вода и сапун, закриването на устата при кихане и кашляне, на което трябва да приучим децата си от най-ранна възраст. Необходимо е редовно проветряване на помещенията, носенето на предпазна маска също е удачно, особено в градския транспорт или на места с повече хора.
А когато вече имаме първите симптоми, е задължително да се изолираме, да си останем вкъщи и да се срещаме с възможно най-малко хора. Това най-вече се отнася за родителите на деца, които не бива да ги изпращат на ясла, детска градина или на училище, ако вече са забелязали, че имат здравословен проблем. Пандемията от КОВИД -19 се надявам да ни е научила на изключително важния урок как да пазим себе си и околните.

Защо нелекуваният грип може да бъде опасен?
При грипа има риск от развитие на последващи усложнения – бронхит, бронхопневмония и други заболявания, които вече са с бактериален произход. Затова пациентите с хронични заболявания, възрастните хора и малките деца трябва да бъдат прегледани и наблюдавани от личния си лекар, който да определи по какъв начин да се лекуват. Призовавам всички да избягват самолечението, защото грипът съвсем не е безобидно заболяване и може да си причините не съвсем леки последици, ако лечението не е адекватно.

Кога да посетим доктора?
Ако грипът не е съпроводен с друго заболяване или ако вие не сте в някоя от рисковите групи, то той обикновено преминава без усложнения и не е опасен. При лечението на грип златно правило си остава почивката в къщи, приемането на достатъчно количество течности и облекчаване на симптомите. При наличието на здрава имунна система и добра физическа кондиция, възстановяването от грипната инфекция става за не повече от 5 до 7 дни.

Визита при лекаря се налага, ако температурата на болния остава висока въпреки опитите да бъде понижена, когато има затруднения в дишането или когато общото му състояние се влоши. Преглед се налага и когато след временно подобрение на боледуващия, състоянието му отново стане притеснително с повишаване на температурата или пък се появи силна кашлица, придружена с храчки.
В тези случаи, най-вероятно се е развила бактериална инфекция, за която вашият лекар ще назначи антибиотично лечение. Но какво ще бъде то, с какъв вид антибиотик и колко ще продължи, препоръчвам задължително да бъде определено единствено и само от лекар.

Не е редно болният сам да си поставя диагнози и да започва лечение по препоръки, намерени из Фейсбук групите или където и да е в интернет пространството. Всеки организъм е различен и всяко заболяване има специфики, които може да прецени само вашия лекар.
Затова – доверете му се!